Dobry slajd na podróż

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

co ty ołów się przyda , na wojnę nuklearną :mrgreen: na pudełku od ramek hama są tam wydrukowane różne gadżety, własnie to opakowanie na filmy, gilotynka do cięcia i jakaś folia do przechowywania i coś tam jeszcze, patrzyłem za taki plastikowym opakowaniem na allegro ale nic specjalnego nie znalazłem. normalnie wrzucę je do torby z aparatem i z głowy
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Borys94 pisze:to może nakleić na pudełkach od filmów napis Materiał światłoczuły barwny, nie prześwietlać ! w po angielsku i po polsku ?

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 ]
na kontroli tam gdzie prześwietlają w UE nie ma promieniowania,a le ultra dźwięki ze względu na kobiety w ciąży. Gorzej jest w a afryce bo oni wszystko na rentgen biorą. tak ja jak byłem 7 lat temu w tunezji to nie pomyślałem i włożyłem negatywy do głównego bagażu i co? po wywołaniu wszystko było mętne, kolory rodem z orwo, wszystko zazielenione negatyw cały był z czerniały, na szczęście moi rodzice mieli cyfre to wspomnienia jakieś zostały
Masakra, Jak ktoś to przeczyta to pomyśli jeszcze że to prawda i przestanie filmy ze sobą brać:-). Miałeś szczęście do jakiegoś profi laboranta;-)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Borys94
-#

już od dawna tam chodzę, wcześniej chodzili moi rodzice i nigdy czegoś takiego nie było
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

To nie laborant. Bylo o tym na forum: skanery bagazu rejestrowanego na lotniskach niszcza filmy, te od podrecznego sa bezpieczne.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

radekone pisze:
Borys94 pisze:kodak elitche chrome 100
tylko pamiętaj, żeby wrzucić je do podręcznego, bo w rejestrowanym będzie po nich.
co do wyboru materiału, to uważam, że sprawa jest jak najbardziej otwarta. skoro autor wątku pyta, należy mieć na uwadze, że nie ma większego doświadczenia ze slajdem. jeśli tak jest, na nic jest pisanie, że jeden slajd ma ładniejsze tonacje a drugi jeszcze inne. dla autora i tak wszystko okaże się po ich wywołaniu i po tym, co mu do gustu przypadnie. zatem czy to będzie fuji, kodak, czy jeszcze dostępna agfa, to nie ma tak naprawdę znaczenia. dobry pomiar światła - to jest ważne.

natomiast, co do ostrzeżenia o prześwietleniu filmów w bagażu rejestrowanym. niby ostrożności nigdy za wiele. ale nie można pisać, że przewożenie slajdów w ten sposób grozi ich zniszczeniem. kilkakrotnie przewoziłem w ten sposób slajdy i negatywy i nic się nie wydarzyło. było już kilka wątków na ten temat i moja opinia nie jest odosobniona, co ciekawe nikt nie napisał, że jego slajdy zostały zniszczone lub w jakiś sposób "zmienione". dla spokoju warto jednak mieć materiał przy sobie. ani to ciężkie, ani duże, spokój jak wiadomo, rzecz bezcenna.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Borys94 pisze:filtr mam łososiowy, radziecki, a na filmy mam pudełko drewniane wyłożone od wewnątrz 2mm blachą ołowiową, cholerstwo waży ale zabezpiecza :-)
Nie obraź się, ale to najgłupszy pomysł jaki ostatnio czytałem. Ztatrzymają Cię na pierwszym lotnisku i nigdzie nie polecisz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

ja przewoziłem kiedyś dwa PSU do kompów: elektronika,wiatraczki,masa kabli i dwie ładne metalowe obudowy dość słusznych rozmiarów,też była heca ale puścili mnie :D
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
farok
-#

Post autor: farok »

Pomysł z ołowiem jest zły, bo w przypadku metalu operator albo automat będzie tak długo podkręcał wiązkę aż dostanie obraz tego co w środku.

Ja przewożę zawsze filmy w podręcznym i nigdy nic nie było z nimi źle.
Awatar użytkownika
Basil
-#

albo po prostu każe wyjąć i prześwietli same rolki :)
jak by nie patrzeć zbędne kilogramy do dźwigania
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

po co skrzynka? można kupić torebkę z folią ołowianą, o tu: http://www.afv.pl/index.php?S=wysz.php&SZUKAJ=3492 ale czy jest sens? jak piszą Koledzy i tak trzeba będzie wyjąc i pokazać co się trzyma w torebce.
a ze skrzynką to na statek, służbowo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Basil
-#

"....do kapitana,służbowo"
Borys94
-#

o nawet nie wiedziałem o takich woreczkach, normalnie z kartonikami będą wrzucone do torby podręcznej, bo tam będę mieć aparat w razie czego się pokaże dzięki za pomoc w sprawie slajdów i ich "przemycenia" (bezpiecznego przewozu) po powrocie postaram się umieścić skany :mrgreen:
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Ilość promieniowania na 10km, którą wchłania się przez kilka godzin podróży, przewyższa promieniowanie emitowane przez prześwietlarkę do bagażu podręcznego.
Borys94
-#

może, zauważ że te dane są policzone dla promieniowania w korytarzu powietrznym, nie uwzględnili gęstości obudowy samolotu bo tego nie idzie złapać w jeden paragraf, bo każdy samolot jest inny, ta dawka w kabinie jest o wiele niższa niż statystycznie na tej wysokości
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

nord pisze:
radekone pisze:
Borys94 pisze:kodak elitche chrome 100
tylko pamiętaj, żeby wrzucić je do podręcznego, bo w rejestrowanym będzie po nich.
kilkakrotnie przewoziłem w ten sposób slajdy i negatywy i nic się nie wydarzyło. było już kilka wątków na ten temat i moja opinia nie jest odosobniona, co ciekawe nikt nie napisał, że jego slajdy zostały zniszczone lub w jakiś sposób "zmienione". dla spokoju warto jednak mieć materiał przy sobie. ani to ciężkie, ani duże, spokój jak wiadomo, rzecz bezcenna.
Ja również przewoziłem w podręcznym z wieloma przesiadkami (czyli kolejnymi kontrolami) i nie było po wywołaniu kłopotów.
Przy kontrolach pokazywałem filmy w plastikowym woreczku (bez pudełek) i prosiłem o nieprześwietlanie. Czasami działało.

Co do Elitechrome - też bym rozważał ten materiał.
ODPOWIEDZ