michalkruk pisze:Skoro jak wołasz po dwie to są tylko na górnej, to stawiam na to że krokus jest już zbyt leciwy - nieszczeln
y i przepuszcza światło
Krokus przepuści światło tylko w przypadku, gdy szpule nie będą na trzpieniu.
Gdy uszczelka będzie stara (sztywna) to przepuści co najwyżej to, co do niego się wleje
michalkruk pisze:Skoro jak wołasz po dwie to są tylko na górnej, to stawiam na to że krokus jest już zbyt leciwy - nieszczeln
y i przepuszcza światło
Krokus przepuści światło tylko w przypadku, gdy szpule nie będą na trzpieniu.
Gdy uszczelka będzie stara (sztywna) to przepuści co najwyżej to, co do niego się wleje
Potwierdzam! Korzystam z takiego samego Krokusa, dość leciwego. Przy ostatnim wołaniu (wczoraj) puszczał mi trochę chemii przy przewrotkach (chyba uszczelka), ale nic się nie zaświetliło. Dałem równo 400 ml D-76 1:1 na jeden film minus straty przez nieszczelności, a efekt wołania wyśmienity. Także raczej to też nie niedobór chemii jak na mój gust...
Od kilku dni mam problem z wywoływaniem negatywów. Często pojawiają mi się paski wzdłuż kliszy. A dokładniej pomiędzy dziurkami od perforacji. Na różnych filmach, różnych wywoływaczach. Chemia świeża, korex- Krokus 800. Gdy wołam 2 rolki na raz smugi pojawiają się na tej górnej. Dolna jest ok. Jeśli tylko jedna rolka w koreksie to czasami smugi się pojawią czasami nie. Zawsze mieszam 5 przewrotek na 30 sek. Nawijam w piwnicy bez dostępu światła więc przypadkowe naświetlenie odpada raczej.
Smugi wyglądają mniej więcej tak (zdjęcie zapożyczone):
po za tym zawsze!! zawsze leje 500ml wywoływacza, czyli dostatecznie (za) dużo, nie bawię się w turlanie po stole czy inne takie. za każdym razem energicznie przewracam koreksem przez 5 sek co minute(TMax Trix) i tylko raz, absolutnie raz otrzymałem taki efekt.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 08:14 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
nord pisze:po za tym zawsze!! zawsze leje 500ml wywoływacza, czyli dostatecznie (za) dużo, nie bawię się w turlanie po stole czy inne takie. za każdym razem energicznie przewracam koreksem przez 5 sek co minute(TMax Trix) i tylko raz, absolutnie raz otrzymałem taki efekt.
Zawsze leję przepisową ilość chemii. Przepisową dla koreksu, co w moim przypadku potrafi oznaczac nawet 140 ml. Czyli wg. niektórych dużo (za) mało. Zawsze obrabiam rotacyjnie w procesorze, ale bez procesora może oznaczać turlanie po stole i takie tam. Absolutnie nigdy nigdy nie miałem takiego efektu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nord pisze:po za tym zawsze!! zawsze leje 500ml wywoływacza, czyli dostatecznie (za) dużo, nie bawię się w turlanie po stole czy inne takie. za każdym razem energicznie przewracam koreksem przez 5 sek co minute(TMax Trix) i tylko raz, absolutnie raz otrzymałem taki efekt.
Zawsze leję przepisową ilość chemii. Przepisową dla koreksu, co w moim przypadku potrafi oznaczac nawet 140 ml. Czyli wg. niektórych dużo (za) mało. Zawsze obrabiam rotacyjnie w procesorze, ale bez procesora może oznaczać turlanie po stole i takie tam. Absolutnie nigdy nigdy nie miałem takiego efektu.
nie chce mi się z tobą gadać, bo po primo coś sobie imaginujesz na temat jakiegos zaczynania, a po drugie jakoś jestes mało wiarygodny w tym co piszesz, zważywszy na twoje dokonania choćby w dziedzinie wołania slajdów. dla mnie koniec tematu, jeśli chodzi o dyskusje z tobą
Zwracając się bezpośrednio do kogoś w formie pisanej pisze się o jego osobie z wielkiej litery. To po primo.
Jak na razie jesteś jedynym klientem, który miał brudne slajdy wywołane w mojej skromnej pracowni. O czymś to chyba świadczy. Może o tym, że to niekoniecznie po mojej stronie, a Twojej jest problem.
Dowodzi tego, też fakt, że wolałeś poświęcić wiele swojego czasu na skanowanie tego materiału, mimo iż proponowałem Ci bezpłatnie tę usługę, w ramach rekompensaty.
EOT
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Panowie niestety zboczyli nieco z tematu na problemy osobiste A ja też chciałbym dociec co może powodować wyżej wym. problem - jestem zwolennikiem oszczędnego napełniania koreksu. Czyli raczej nie zaświetlenie, raczej nie za mało chemii, dobrze mieszane... co dalej?
nord pisze:
co moje zdjęcie robi pod tym wpisem????
Jak było napisane wcześniej, zdjęcie "zapożyczyłem", nie podpisałem jako swoje... Opisywało mój problem więc zamieściłem jako przykład.
Co do samego problemu. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Ponowne utrwalenie rozwiązuje całkowicie kwestię smug na negatywie. Za słabe mieszanie i za krótkie utrwalanie powodowało u mnie powstanie jaśniejszych smug. Tyle w tym temacie.