Zlecę nawinięcie filmu ze szpuli

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

albo pacjenta położyć :)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
krycha_666
-#

Post autor: krycha_666 »

Dołożę swoje 3 grosze. :]

Jestem początkującym pstrykaczem i ściemniaczem, ale właśnie wracam z ciemniowej łazienki gdzie nawijałem sobie Polypana w sumie 8 kasetek. :]

By mieć powtarzalne wyniki, znalazłem w domku jakiś wywołany film z nieważnym zupełnie materiałem. Dokleiłem do końcówki filmu z pustej kasetki, nawijałem używając malutkiego scyzoryka licząc obroty. Po kilku (kilkunastu) próbach, stwierdziłem, że 32-34 obroty będą ok.

Do końcówek przykleiłem sobie kawałki taśmy dwustronnej. Zabrałem cały sprzęt do "ciemni", czyli nożyczki, scyzoryk, puste kasetki, Polypan. :] rozłożyłem sobie to tak żeby wiedzieć gdzie co jest i wystartowałem.

Polypan oprócz zamkniecia w puszcze jest w worku. Ważne szpula nie ma boków. Ja zrobiłem to tak. Siadłem sobie na tronie ze szpula miedzy nogami(szpula oczywiście w worku). Dokleiłem film do końcówki, przekręciłem scyzorykiem tak, żeby być pewnym że sklejenie jest już w środku i rozpoczynałem liczenie obrotów, jak dochodziłem do szpuli, to mocno trzymając scyzoryk podnosiłem kasetkę do góry powodując rozwijanie się szpuli. 33 obroty i ciach, następna kasetka. I tak 8 razy.

Jeśli chodzi o powtarzalność tej metody. Myślę, że nie jest źle kasetki nie różnią się ciężarem, więc na każdej powinno być tyle samo filmu.

Mam nadzieje, że komuś pomogłem. Jakby ktoś jeszcze miał pytania to zawsze można napisać PW.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

krycha_666 pisze:Dołożę swoje 3 grosze. :]
Do końcówek przykleiłem sobie kawałki taśmy dwustronnej. Zabrałem cały sprzęt do "ciemni", czyli nożyczki, scyzoryk, puste kasetki, Polypan. :] rozłożyłem sobie to tak żeby wiedzieć gdzie co jest i wystartowałem.

Polypan oprócz zamkniecia w puszcze jest w worku. Ważne szpula nie ma boków. Ja zrobiłem to tak. Siadłem sobie na tronie ze szpula miedzy nogami(szpula oczywiście w worku). Dokleiłem film do końcówki, przekręciłem scyzorykiem tak, żeby być pewnym że sklejenie jest już w środku i rozpoczynałem liczenie obrotów, jak dochodziłem do szpuli, to mocno trzymając scyzoryk podnosiłem kasetkę do góry powodując rozwijanie się szpuli. 33 obroty i ciach, następna kasetka. I tak 8 razy.
Świetny pomysł, ale trzymanie szpuli między nogami w worku, siedząc na tronie? :shock:
Co mają dziewczyny zrobić? :-P
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 23:02 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Świetny pomysł, ale trzymanie szpuli między nogami w worku, siedząc na tronie? :shock:
Co mają dziewczyny zrobić?
Można też bobinkę nadziać na "trzpień" i wtedy odpadnie trzymanie w "worku" :mrgreen: Ale to również nie jest sposób dla dziewczyn...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 23:33 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

taa...żeby ten "trzpień" ukręcić?
dziękuję,postoję :P
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
krycha_666
-#

technik219 pisze:
Co mają dziewczyny zrobić?
Można też bobinkę nadziać na "trzpień" i wtedy odpadnie trzymanie w "worku" :mrgreen: Ale to również nie jest sposób dla dziewczyn...
Trzpień jak trzpień, ale szpula nie ma boków :D rozwinie się to cholerstwo i będzie kicha. :D
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

właśnie tego się boję. ale chyba stanie na "nerce" z UK.
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

W rękawie ciemniowym/kołdrą, przyklej taśmą samoprzylepna na do końcówki wystającego filmu z zużytej kasety (z jeszcze wystajacym koniuszkiem) i nawijej ile wlezie ;)
Awatar użytkownika
xneon
-#

pentaxowi z-1 obojętnie czy nawinę 37 czy 42, po 36-tej klatce przerwie zabawę. dlatego wolę z nawijarki.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Do szpuli koreksu Paterson, nie wejdzie więcej niż 1,7 mb taśmy.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xneon
-#

mam hiszpańską kopię Kaisera - czyli A-P. wszystko przemawia za ostrożnym nabijaniem 36-klatkowych ładunków.
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

xneon, marudzisz Pan jak baba, proste te nawijanie jak cholera, trzeba spróbować, najwyżej zepsujesz sobie 2m filmu, zostanie tylko 28m. Masz na pewno w domu jakieś meble o szerokości 80cm, bierzesz 2 szerokości czyli długości mebla i gotowe, łatwo prosto i powtarzalnie, żadna filozofia.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2012, 01:02 przez Raffpsix, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha_666
-#

A tak się pochwalę, bo dopiero teraz wywołałem te rolki, które sam nawijałem.

Wyszło idealnie 36 klatek + 2 klatki rozbiegu. :]
Joan
-#

Post autor: Joan »

pentaxowi z-1 obojętnie czy nawinę 37 czy 42, po 36-tej klatce przerwie zabawę. dlatego wolę z nawijarki.
Jesteś pewien ? Mój Z1p robi 37 lub 38 klatek w zależności od tego jak długi odcinek filmu nawinęłam. A tak naprawdę to lubiłam kiedyś nawijać jeszcze dłuższy kawałek, najlepiej żeby było 42 klatki, bo wówczas koperta na negatywy jest całkiem zapełniona (7 pasków po 6 klatek). Ale nie polecam tego ekstremum, bo w niektórych kasetach tak długi odcinek nie mieści się, lub ciężko idzie, poza tym dłuższe odcinki wchodzą jedynie w całości na szpulki Jobo 2000.
Kolego, a wiązanie krawata też komuś zlecasz?? :-) Bo to chyba trudniejsze niż poodwijanie kawałków filmu i nawinięcie na szpulkę kasetki (przynajmniej dla mnie).
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kolego, a wiązanie krawata też komuś zlecasz??
To się nazywa: wjechanie na męską ambicję :mrgreen:
Lux mea lex
ODPOWIEDZ