powiekszalnik Meopta kolor 4 ES

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

minertaliloza
-#

powiekszalnik Meopta kolor 4 ES

Post autor: minertaliloza »

witam,

mam pytanie w sprawie powiększalnika Meopta kolor 4 ES.
Mam problem z jego podłczeniem do pradu, ma on bowiem dość dziwną wtyczkę z trzema bodźcami w tym dwa płaskie, lekko pod skosem i jeden okrągly.

Wydaje mi się, że brakuje mi jakiegoś elementu, transformatora, przelacznika czy coś w tym stylu. Nie mam pojęcia jakby to moglo się nazywać.
Pamiętam, że na uczelni mieliśmy Magnifaxy i byly one podłączone poprzez pewieną kostkę, element masywny, dość cięzki czasami funkcjonował też jako zegar.

na mocowaniu głowicy w moim powiększalniku widnieje napis:
typ 74222
max 150 W
max 250v

Czy ktoś posiada podobny powiększalnik i móglby mi powiedzieć jakiego elementu mi brakuje?
I czy wogóle mi czego brakuje? Bo może wystarczy że zmienię wtyczkę i też będzie dzialalo? boje się tylko że w ten sposob moge spalic powiększalnik.

Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc

serdecznie pozdrawiam
Justyna
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

A pokaż jak to wygląda ---- pierwszy raz słyszę o takim powiększalniku --- no ale może i taki jest .
Po mojemu to masz głowicę barwną i tam żarówkę halogenową na 12 V --- bez transformatora { inaczej zasilacza , trafo } nie da rady ---- jak zmienisz tylko wtyczkę to spalisz żarówkę ---- wtyczka jest specjalnie taka aby nie pasowała do normalnego gniazdka .
zatwardziały analogowiec
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: powiekszalnik Meopta kolor 4 ES

Post autor: J.A. »

minertaliloza pisze: na mocowaniu głowicy w moim powiększalniku widnieje napis:
typ 74222
max 150 W
max 250v
boje się tylko że w ten sposob moge spalic powiększalnik.
Tak. Przede wszystkim pokaż to dziwo.
Ale czytając te parametry, a dokładnie 250V. Oznacza to, że mamy do czynienia ze zwykłą głowicą na zwykłą żarówkę. Troche to dziwne co piszesz nt. wtyczki, bo takie to meopta dawała do głowic barwnych zasilanych z transformatora. Twoja wyraźnie jest na zwykłe napięcie z sieci.
Ale uwaga. Ktoś mógł ją przerobić na inne źródłoświatła i zastosował inną wtyczkę, żeby nie podłączyć tego go zwykłego gniazdka, jeśli tak to zrobił to bardzo mądrze.
Dwa płaskie pod skosem, jeden okrągły. Ani angielska, ani amerykańska. Licho wie.

Zrób zdjęcia, choćby komórką i wystaw je tu. Na pewno coś poradzimy.

[ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 ]
wienczyslaw5 pisze:Po mojemu to masz głowicę barwną i tam żarówkę halogenową na 12 V .
A skąd na głowicy 250V?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 15:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

oj panowie, panowie. 30s szukania i mamy obrazek:

Obrazek

i stronę http://www.meopta-history.com/index.php?id=351 i jeszcze jedną http://www.flo.com.au/Meopta_Accessories.htm
The halogen lamp is powered from an electronic stabilisation unit, directly built-in to the colour head body, so no external transformer is required.
szukanie halogenu ESJ 82V/85W prowadzi nas do strony http://www.czarno-biale.pl/sklep/produc ... 8627e8c170

pozostaje jeszcze pytanie o wtyczkę.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 15:59 przez rbit9n, łącznie zmieniany 3 razy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

No ale powiedzcie Koleżance, że posiada tylko część powiększalnika - głowicę barwną, a całej zasadniczej części powiększalnika nie posiada. Przy pomocy samej tej głowicy nie dasz rady zrobić odbitek.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

rbit9n pisze:oj panowie, panowie. 30s szukania i mamy obrazek:
Nie miałem czasu szukać.
I powiem szczerze, że jestem zaskoczony. Bo jakoś tam sobie nie wyobrażam 250V. Koleżanaka nas coś na manowce wpuszcza.
jeżeli faktycznie ma takie coś, to po prostu potrzebuje zasilacza / transformatora 150 VA.
Idzie się do elektryka (nie do castoramy, obi, czy prakticera do elektryka) i prosi o pomoc. On dobierze odpowiednie trafo i podłączy tak żeby było dobrze. Trzeba też sprawdzić halogen na jakie jest napięcie.

Ale już wiem, co jest z tym 250V (przypuszczam). minertaliloza zapewne ma na powiększalniku standardową głowicę do cz-b. Tam jest żarówka i tabliczka z takimi informacjami. A na głowicy do koloru jest właśnie i taka wtyczyka o jakiej pisze i zapewne inna tabliczka.
jac123 pisze:No ale powiedzcie Koleżance, że posiada tylko część powiększalnika - głowicę barwną, a całej zasadniczej części powiększalnika nie posiada. Przy pomocy samej tej głowicy nie dasz rady zrobić odbitek.
Nie przesadzaj. minertaliloza w pierwszym postcie pisała, że na studiach w pracowni były powiększalniki, więc raczej wie jak wygląda. ;-)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 19:47 przez J.A., łącznie zmieniany 4 razy.
minertaliloza
-#

panowie dzieki za szybka reakcje :)
przesylam zdjecie wtyczki

jest calkiem tez mozliwe, ze powiekszalnik jest skladakiem.
odkupilam go od kogos kto lubial kombinowac :). Niestety nie mam juz do niego kontaktu. Fakt jest taki ze pracowalam na tym powiekszalniku jak jeszcze byl w zbiorowej ciemni, a jak go z tamtad zabralam to juz byl niekompletny, albo cos sie tracilo podczas przeprowadzki...

[ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 ]
glowica jest identyczna jak na tym zdjeciu.

ok wiec problem chyba rozwiazany, zabieram maszyne do elektryka i niech mi do tego transformator na 150 VA sprawi.
Spoko, ze to zwykly transformator ma byc, a nie jakies cudo meopta production,
bo juz sie balam ze nigdy mi sie nie uda uruchomic tej maszyny.

co do sprawdzenia zarowki, to mam problem z otwarciem glowicy! :-/
elementy faktycznie byly skomponowane.

no nic, moze elektryk cos poradzi

no i przy okazji moze nie jestem najlepsza z konstrukcji powiekszalnika, bo jak widac mam problem :-P , ale ogolnie wiem jak wygladac powinien. dzieki J. A. za obronne slowo :-D
Załączniki
dziwna-wtyczka.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Wtyczka od głowicy filtracyjnej. Napięcie zasilania 12V. Moc trafo 100-150 VA.
Idź do elektryka, jak pisałem, lub szukaj na allegro lub innym ebayu trafo, do głowicy Meochrom. Tutaj na trzecim zdjęciu to białe w środku wyglądające jak mały kuferek to właśnie to czego potrzebujesz.
Ale jak mówię. To nie musi być dokładnie to. Możesz kupić transformator 12V 150VA i tego używać.

Nie sprawdzaj tej żarówki, na bank, będzie halogenek 12V 100W.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 22:46 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

no ale skoro głowica 4 es miała wbudowany konwerter napięcia to coś tu nie gra. ja bym jednak sprawdził żarówkę, tak dla pewności
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Malfas pisze:no ale skoro głowica 4 es miała wbudowany konwerter napięcia to coś tu nie gra. ja bym jednak sprawdził żarówkę, tak dla pewności
I ma wtyczkę do zasilacza 12V? Ale jednak zgodzę się. Niech elektryk po prostu sprawdzi wszystko i już.
minertaliloza
-#

znalazłam już kolegę, kolegi, który zna się na elektryce, a co lepsze uwielbia ponoć kombinować i przerabiać najróżniejsze urządzenia :).
Ma spojrzeć na tego mojego dziwaka. Poproszę go o skombinowanie transformatora , z odpowiednia wtyczka no i spojrzy tez na żarówkę, jeśli uda nam się otworzyć głowicę :-?

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wskazówki
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

wybacz że pytam, ale jaki jest problem z otwarciem głowicy? znaczy nie w czym problem, tylko może nie tu próbujesz? czy coś podobnego? czy może po prostu sie wszystko zasiedziało?
ODPOWIEDZ