FP4+ i HP5+
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nawiązując do wypowiedzi poprzednika.. co się stało z wieloma materiałami fotograficznymi bądź co bądź funkcjonujących potentatów. gdzie jest fuji sensia? gdzie jest provia? i dziesiątki innych. koperty pod stołem? koraliki i błyskotki?..
wypadało by zacytować słowa byłego prezydenta USA B. Clintona, ale obawiam się że mogły by być zrozumiane na opak i ktoś mógłby się obrazić a tego absolutnie nie chcę.
sprawa jest prosta 20 - 10 lat temu przeciętny turysta jadący do Tunezji lub Egiptu w ciągu dwutygodniowego turnusu pstrykał 30 rolek filmów, teraz zapełnia 32GB ramu.
nie profesjonaliści i artyści utrzymywali produkcje negatywów a właśnie owi turyści. ekonomia.... EKONOMIA !!!!!
wypadało by zacytować słowa byłego prezydenta USA B. Clintona, ale obawiam się że mogły by być zrozumiane na opak i ktoś mógłby się obrazić a tego absolutnie nie chcę.
sprawa jest prosta 20 - 10 lat temu przeciętny turysta jadący do Tunezji lub Egiptu w ciągu dwutygodniowego turnusu pstrykał 30 rolek filmów, teraz zapełnia 32GB ramu.
nie profesjonaliści i artyści utrzymywali produkcje negatywów a właśnie owi turyści. ekonomia.... EKONOMIA !!!!!
Tlumaczac z polskiego na nasze: 'koraliki i blyskotki' to przenosnia, ktora odnosila sie do dziwnych zjawisk towarzyszacych polskiej gospodarce w okresie od 45 roku do chwili obecnej. Miedzy innymi do obecnej ceny paliw na polskim rynku i faktu uczestnictwa 2 liderow polskiego establishment'u politycznego w zablokowaniu ujawnienia listy moskiewskich kapusiow przez politykow skupionych wokol Olszewskiego ale takze ich uczestnictwa (tych dwoch) w procesie uzalezniania polskiej gospodarki na dlugie lata od dostaw ze wschodu tych surowcow energetycznych. To odnosi sie takze do polskiego przemyslu motoryzacyjnego, ale nie tylko konfliktu FSO 1500 i Lada, ale takze kopertowego ukladu, ktory spowodowal, ze na polski rynek wszedl Daewoo a nie Hunday. Gdziekolwiek sie nie dotknales niewidzialna reka trzymala za morde polska gospodarke. Polski motocykl, polski samochod ciezarowy, polskie stocznie, polski przemysl tekstylny. Takze polska chemia, gdzie byla produkcja materialow dla fotografii analogowej. Czy Ty myslisz, ze polski inzynier byl taki glupi, ze nie mogl wykreslic projektu na lustrzanke analogowa czy dalmierz - kopie Leica czy Contax?nord pisze:nawiązując do wypowiedzi poprzednika.. co się stało z wieloma materiałami fotograficznymi bądź co bądź funkcjonujących potentatów. gdzie jest fuji sensia? gdzie jest provia? i dziesiątki innych. koperty pod stołem? koraliki i błyskotki?..
(...)
W latach 80 uczestniczylem miedzy innymi w negocjacjach na cene zakupu kaset VHS dla Pewexu od Agfa-Gevaert Group. Osobiscie wynegocjowalem cene w przeliczeniu okolo 2 dolarow za 180tke. Przy ilosci okolo 10tys sztuk. Uzywalem jezyka niemieckiego, ktorym nie poslugiwal sie zaden czlowiek z delegacji. Gdy przetlumaczylem naszym, zostalem wyproszony z sali i dostalem nakaz nie opuszczania hotelu do konca targow. Wieczorem przyszedl do mnie taki jeden kut...s, ktory byl wtedy naczelnikiem wydzialu chyba 211 lub 213 (artykuly przmyslowe) w centrali Pewexu i powiedzial mi abym sie nie wpier#dalal tam gdzie mnie nie prosza. Kupili od Niemcow 2000 kaset za 6 dolarow sztuka, ktore w sklepach byly pozniej sprzedawane po 9 dolarow. Zadne rozmowy pozniej nie pomogly. Kazano mi siedziec cicho. Gdzie mialem isc? W kraju nad Wisla EKONOMIA jest slowem uzywanym w publikacjach a poza tym w wiekszosci wypadkow nic nie oznacza. Cala nadzieja w mlodych, ze w koncu przewroca ten bajzel.
w Polsce dzieci wysysają "komunę" z mlekiem matki. chciałbym się mylić, ale niestety...trumil9 pisze:Cala nadzieja w mlodych, ze w koncu przewroca ten bajzel.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Raczej brak wyobrazni. Brak wyobrazni jest schorzeniem nieuleczalnym i o znacznie szerszym zasiegu niz "komuna". Pozdrawiam elektorat PO. Dlaczego nie podnosi sie akcyzy na alkohol, specjalny podatek od artykulow luksusowych. Wasi wybrancy maja usmiechnete buzie. Podwyzka na rope i biopaliwa to jeden z pierwszych objawow nowej fali sabotazu przeciwko polskiemu spoleczenstwu. To poczatek podwyzek na transport, produkcje przemyslowa i ... szkoda gadac, ...na wszystko.
Problemem jest Trumil,że w Polsce nie ma żadnej odważnej i sensownej partii typowo prawicowej a nawet centrowej-wszystkie wszystkie 5 parti to typowo lewica socjalistyczna-dlaczego ,a dlatego ,że w socjaliżmie można kręcić niezłe lody i mieć w razie czego ciepłe ladowanie.Właściwie w Europie wygrał socjalizm i to bez jednego wystrzału,w Stanach Zjednoczonych też za parę lat wygra socjalizm-no i nie przyznać racji Marksowi i Engelsowi.Po prostu ZSRR to był totalitatryzm-nigdy tam socjalizmu nie było.
jacek
Moze stworzymy swoj ruch "oburzonych"? :D Juz widze potencjalne hasla:nord pisze:okazuje się że to bardzo polityczna sprawagarreth pisze:ja tylko nieśmiało przypomnę, że temat jest o cenach negatywów Ilfordaktóra obala ustroje
- zadamy FP4+ i HP5+ po 12.99 !!!
- gdzie jest Kodachrome ?!
- polskie filmy fotograficzne dla polskiej mlodziezy
- etc.

hehe padłem, ale ogólnie miło mi się czyta tą wymianę poglądów, naprawdę
a skoro już tak przy złotówkach, to dla mnie mogą te i inne filmy kosztować po 25 nawet, ale żądam w zamian:
1 pracy
2 dobrej pracy
3 dobrej dobrze płatnej pracy
4 emerytury w wieku w którym będe wciąż w stanie robić zdjęcia i odbitki czyli powiedzmy 35-40 rok życia
5 emerytury która mi na to wystarczy, plus na dobre auto, mieszkanie, wakacje itp.
no ale dobra wróćmy na ziemię
a skoro już tak przy złotówkach, to dla mnie mogą te i inne filmy kosztować po 25 nawet, ale żądam w zamian:
1 pracy
2 dobrej pracy
3 dobrej dobrze płatnej pracy
4 emerytury w wieku w którym będe wciąż w stanie robić zdjęcia i odbitki czyli powiedzmy 35-40 rok życia
5 emerytury która mi na to wystarczy, plus na dobre auto, mieszkanie, wakacje itp.
no ale dobra wróćmy na ziemię
-
- -#
Proszę, to już jest przesada... Czyli, licząc że chcesz skończyć studia. Rozpoczynasz prace w swoim zawodzie w wieku 25 lat, czyli czas pracy to 15 lat. Bądź praca od 18 lat, czyli 22 lata pracy.Malfas pisze: 4 emerytury w wieku w którym będę wciąż w stanie robić zdjęcia i odbitki czyli powiedzmy 35-40 rok życia
To ma wystarczyć na emeryturę. Gdzie oczekiwana długość życia według wikipedi dla mężczyzn to prawie 72 lata. Czyli 32 na emeryturze!!! To jest schodzenie albo spadanie na ziemię, ale z bardzo bardzo bardzo... wysoka.
Może jeszcze emerytura z możliwością dorobienia do niej. To nie są marzenia to jakaś utopia, sci-fi.
Czy w wieku 60-70 lat nie można robić zdjęć?