FP4+ i HP5+
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
FP4+ i HP5+
Dzień dobry wszystkim. Macie może dobre źródło tanich negatywów (bw do koreksu), w szczególności FP4+ i HP5+? Ceny są już zaporowe.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 07:56 przez nipen, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: FP4+ i HP5+
nipen pisze:Ceny są już zaporowe.
Nie wiem jaka jest granica zaporowności;) cen ale na ten przykład w bratex'sie za
FP4+ 120 - 15,99
135 - 16,99
HP5+ 120 - 15,85
135 - 17,99
ogólnie tanio nie jest i obawiam się, że może być tylko drożej.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Bo w kraju Zulu Gula nic się nie opłaca.filozof97 pisze:ehh... wyjaśnijcie mi fenomen. Czemu Foma, w 1989 raczej niewielki producent materiałów światłoczułych przetrwała, ORWO- gigant- przetrwało, a foton- też gigant- zbankrutował?
Dwie fabryki produkujące materiały cz-b na poziomie europejskim, nie było to może to samo co ilford, ale na pewno nie gorsze, jeśli nie lepsze do ORWO. Tfu.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, 15:14 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Decydowaly preferencje polityczne i uklady kopertowe pod stolem. Dlatego wiele polskich firm, ktore prosperowaly lepiej lub gorzej musialo upasc. Moze w Moskwie postawiono na ORWO a nie na polaczkow. Jeden z dobrze prosperujacych browarow w Polsce Gdanski Browar z piwami znanymi na calym swiecie zostal zamkniety po wykupieniu go przez Australijczyka, ktory byl znany z tego, ze nie za bardzo w byznesie mu sie wiodlo. Przyjaciele z zachodu (obecna UE) i sowieci dalej dziela i rzadza w prlu tak jak juz wczesniej rzadzili. To nie polska nieudolnosc ale zgnilizna w elitach politycznych rozwala wszystko co sie jeszcze da rozwalic, a naszych politykow jak swiat swiatem zawsze mozna bylo kupic za paciorki i kolorowe szkielka. Wszystko jest ustawiane bo nie ma takiego towaru w Polsce, ktorego nie mozna by bylo kupic.
1) ORWO 2x zbankrutowalo i zostala tylko jakas tam marka
2) Z tego co mi wiadomo to Foton nie tyle upadl co zostal sprzedany Fomie (choc ponoc za bezcen... )
3) Skoro tak marudzicie na upadajace polskie firmy z tradycja, to mam taka zagadke. Co tak zostalo z tych firm:
- Contax
- Rollei / Franke & Heidecke
- Adox (ten prawdziwy, a nie marka ktora wykupilo MACO)
- Agfa
- (i wiele innych)
Obawiam sie, ze byly to marki jednak duzo bardziej zasluzone niz Foton czy PZO (z calym szacunkiem do nich).
Ekonomia jest nieublagana, nawet najlepsza firma, zle zarzadzana, wczesniej czy pozniej upadnie.
Ale swiat idzie do przodu, wiele firm z Polski odnosi sukcesy, choc moze nie pisze sie o nich bardzo duzo. Nawet z branzy fotograficznej, to u nas produkowane sa (niszowe co prawda) Omfmany....
2) Z tego co mi wiadomo to Foton nie tyle upadl co zostal sprzedany Fomie (choc ponoc za bezcen... )
3) Skoro tak marudzicie na upadajace polskie firmy z tradycja, to mam taka zagadke. Co tak zostalo z tych firm:
- Contax
- Rollei / Franke & Heidecke
- Adox (ten prawdziwy, a nie marka ktora wykupilo MACO)
- Agfa
- (i wiele innych)
Obawiam sie, ze byly to marki jednak duzo bardziej zasluzone niz Foton czy PZO (z calym szacunkiem do nich).
Ekonomia jest nieublagana, nawet najlepsza firma, zle zarzadzana, wczesniej czy pozniej upadnie.
Ale swiat idzie do przodu, wiele firm z Polski odnosi sukcesy, choc moze nie pisze sie o nich bardzo duzo. Nawet z branzy fotograficznej, to u nas produkowane sa (niszowe co prawda) Omfmany....