plamy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

nipen
-#

plamy

Post autor: nipen »

Witam szanowne grono. Mam pytanie odnośnie plam na negatywach. Pojawiają się na niektórych klatkach, przy górnej krawędzi 120-tek. Tak mam na przykład na Trix-ie ostatnio wołanym. Śmiem twierdzić, że to bąble powietrza, zamknięte w szpuli. Celowo ściemnione, co by unaocznić. Dodam , że maja podobny kształt, różną wielkość i umiejscowienie, ale zawsze górna krawędź i tylko na emulsji.
Załączniki
_DSC6876.jpg
_DSC6875'.jpg
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, 19:56 przez nipen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Lejesz do koreksu dość chemii żeby zalało szpulę nawet jak się spieni?
Odwracasz podczas mieszania czy kręcisz?
nipen
-#

leję zawsze 0.5l (Jobo 1520) i odwracam co min.
Awatar użytkownika
biedron
-#

Post autor: biedron »

Nie wiem jak W Jobo bo w życiu tego w ręku nie miałem, ale zdarza się, i to notorycznie, że blokada szpulki (to co zakładasz na trzpień) jest za luźne i przy większej ilości chemii robi się luz. Szpulka wtedy luźno lata po trzpieniu no i w czasie kiedy nie mieszasz pływa sobie razem z bąbelkami po powierzchni. Ja wołam w Kaiserze, przy 120 zakładam standardowa blokadę + dodatkową ze starego krokusa i problem nie występuje.
nipen
-#

Dzięki za podpowiedź, Biedron. Zwrócę uwagę na mocowanie szpuli. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jesteś pewien że położenie negatywu w szpulach koreksu było takie, że owe plamy są na jego górnej krawędzi?

przy wywoływaniu notorycznie fikam koziołki koreksem(krokus 800), ale za każdym razem po fikołkach uderzam kilka razy koreksem o blat. nigdy nie zdarzyło mi się aby pierścień blokujący przesunął się na trzpieniu.
Awatar użytkownika
biedron
-#

Mi w krokusie 800 mały obrazek się trzymał, ze średnim już gorzej. Problem w tym, że przy małym obrazku nawet jak blokada się poluzuje, to nic się złego nie stanie, pomiędzy naświetleniem a krawędziom filmu jest jeszcze perforacja i to ona "przyjmuje" bąbelki. W średnim ta przestrzeń jest znacznie mniejsza no i bąble wchodzą w pole obrazowe. Ale... Miałem tak tylko w kaiserze ;-) Krokus jakimś cudem nawet po poluzowaniu nie bąbelkował średniego ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

biedron pisze:Mi w krokusie 800 mały obrazek się trzymał, ze średnim już gorzej. Problem w tym, że przy małym obrazku nawet jak blokada się poluzuje, to nic się złego nie stanie, pomiędzy naświetleniem a krawędziom filmu jest jeszcze perforacja i to ona "przyjmuje" bąbelki. W średnim ta przestrzeń jest znacznie mniejsza no i bąble wchodzą w pole obrazowe. Ale... Miałem tak tylko w kaiserze ;-) Krokus jakimś cudem nawet po poluzowaniu nie bąbelkował średniego ;-)
Jobo serii 15xx 25xx nie mają blokady. Szpulki się blokują same.
Poza tym są cięższe i nie pływają, tylko toną. Musiałoby być bardzo dużo powietrza, żeby pływały.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nipen
-#

Ale zastanawiam się nad innym faktem, plamy występują jak na razie tylko na negatywach z Broniki GS1, i to niektórych. Sprawdziłem kilka negatywów z Kijewa 88 i takich objawów nie ma. Przyczyna może być w tym, że na szpulę wkręcam najczęściej 2 negatywy (najczęściej właśnie z Broniki), co pewnie utrudnia odpływ powietrza, chociaż staram się zawsze uderzyć kilka razy koreksem, żeby tego powietrza się pozbyć. Może muszę walnąć mocniej.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

biedron pisze: Miałem tak tylko w kaiserze ;-) Krokus jakimś cudem nawet po poluzowaniu nie bąbelkował średniego ;-)
i tutaj dochodzimy do jednie słusznego wniosku.. " cudze chwalicie, swego nie znacie"

pozostaje kwestia dobrego samopoczucia, zwana czasem zaspokojeniem próżności, a ostatnimi czasami - lansem. noo chyba że ktoś kręci w procesorze, ale to już odrębny temat.
nipen
-#

Lans lansem, ale różnica w "litrażu" między 1520 i Tankiem 800 jest zdecydowanie nie do pogardzenia. Więc ja nadal poszpanuję Jobo, co by to nie znaczyło. A ceny rosną... .
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 16:33 przez nipen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

nipen pisze:Lans lansem, ale różnica w "litrażu" między 1520 i Tankiem 800 jest zdecydowanie nie do pogardzenia. Więc ja nadal poszpanuję Jobo, co by to nie znaczyło. A ceny rosną... .
nie wiem jaka jest oszczędność pomiędzy jobo a krokusem, szczerze mówiąc jest mi to obojętne. obym był w stanie przepracować tą chemie którą mam w piwnicy;)

oczywiście nie możesz brać poważnie mojej uwagi na temat pochodzenia koreksów. zwyczajnie uważam że krokus absolutnie wystarcza aby bezproblemowo wywołać film. a czy przy okazji zużyje 400ml. wywoływacza, czy też 300ml.. dla mnie żadna różnica.

pozdrawiam

edit.

kiedyś ktoś mi proponował coś w rodzaju pierścieni z teflonu które miały "wypełnić" przestrzeń koreksu aby zaoszczędzić jakieś 70ml płynu. nie skomentowałem tej propozycji, podobnie jak rady mówiącej o tym że aby zoptymalizować czas wywołania, należy wlewać wywoływacz z "dzbanka" po ciemku do odkręconego koreksu. ten zabieg miał skrócić o kilka sekund czas napełniania koreksu chemią. oczywiście dalsza obróbka miała się odbywać przy zakręconym koreksie przy zapalonym świetle. ehhhhhhh
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 17:02 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biedron
-#

J.A. pisze:
biedron pisze:Mi w krokusie 800 mały obrazek się trzymał, ze średnim już gorzej. Problem w tym, że przy małym obrazku nawet jak blokada się poluzuje, to nic się złego nie stanie, pomiędzy naświetleniem a krawędziom filmu jest jeszcze perforacja i to ona "przyjmuje" bąbelki. W średnim ta przestrzeń jest znacznie mniejsza no i bąble wchodzą w pole obrazowe. Ale... Miałem tak tylko w kaiserze ;-) Krokus jakimś cudem nawet po poluzowaniu nie bąbelkował średniego ;-)
Jobo serii 15xx 25xx nie mają blokady. Szpulki się blokują same.
Poza tym są cięższe i nie pływają, tylko toną. Musiałoby być bardzo dużo powietrza, żeby pływały.
Kaisera też są cięższe i też toną, ale jakimś cudem bąbelki powstają... Pewnie jest tak jak mówisz - dużo powietrza.
nipen
-#

Do Jobo przekonałem się, przerobiwszy wcześniej kilka Tanków. Są dla mnie wygodniejsze, a że przy okazji oszczędniejsze... . Ale to jakby rzecz drugorzędna, jeden woli znaczki, drugi klej do znaczków. Istotna jest niezawodność. I brak durnych plam ; ). A to mnie interesuje nade wszystko.
nipen
-#

Biedron, Czy Twoje plamy były takie, jak moje?
ODPOWIEDZ