koniec neopana 400?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

siono
-#

koniec neopana 400?

Post autor: siono »

Nie chcę tutaj siać zamętu jednak czy ktoś nie natknął się na informację o końcu produkcji neopana 400? zauważyłem,że ten film zniknął z Adoramy i na moje pytanie odpowiedzieli,że zakończyli sprzedaż tego produktu. Teraz pytanie czy zakończyli bo się pogniewali na fuji czy oznacza to koniec neopana?
bowie
-#

Post autor: bowie »

Neopan 400 w wersji 120 został uśmiercony bodajże w zeszłym roku. Mały obrazek nadal jest chyba dostępny, ale głowy nie dam, bo nie robię, w BH nadal można go zamówić
siono
-#

Post autor: siono »

O 120 to wiem, a z Adoramy zniknął 135. Ciekawe...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a w B&H mają jeszcze.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Witam!

Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: Neopan 400 w wersji 120 WRÓCIŁ!

http://www.apug.org/forums/forum172/110 ... -back.html
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Fajny film - Neopan 400. Moje odkrycie z października tego roku. Co ciekawe - robię na nim 14 klatek ;-)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

ModusOperandi pisze:Fajny film - Neopan 400. Moje odkrycie z października tego roku. Co ciekawe - robię na nim 14 klatek ;-)
6x6? Jakim cudem?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no! i to jest dobra informacja.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
sp
-#

Post autor: sp »

Tylko, że tam jest mowa o 135.
Rzekoma dostępność 120 to tylko spekulacje na podstawie strony Fuji USA, później zdementowane przez pracownika...
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze:
ModusOperandi pisze:Fajny film - Neopan 400. Moje odkrycie z października tego roku. Co ciekawe - robię na nim 14 klatek ;-)
6x6? Jakim cudem?
Psikus polega na tym, żeby odpowiednio ustawić pierwszą klatkę przewijając świeżo nawinięty film. Nie pamiętam, które kółeczko ma się pojawić w szyberku, ale na pewno szybciej niż teoretyczna jedynka. Umiejętnie ustawiona pierwsza klatka będzie wykonana tuż za naklejką z kodem paskowym, trzymającą film z papierową otoczką. Po strzeleniu pierwszej ekspozycji przewijam pokrętłem film a następnie dodatkowo kilka klików (2-3 wyczuwalne kliknięcia) pokrętłem w kasecie. Dalej już normalnie wykonuję jedną za drugą klatkę i przewijam pokrętłem w aparacie.
Po wyciągnięciu i wywołaniu filmu będzie widać jedną obok drugiej z małymi odstępami klatki i będzie ich 14 :)

Dotyczy to kaset do Kiev'a 88 - starszych kaset.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ModusOperandi, a teraz jeszcze objaśnij nam co robisz z nadmiarowymi klatkami? W sensie jak pakujesz to w pergaminy? Bo zakładam, że jednak przechowujesz filmy pocięte w dedykowanych pergaminach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

J.A. pisze:ModusOperandi, a teraz jeszcze objaśnij nam co robisz z nadmiarowymi klatkami? W sensie jak pakujesz to w pergaminy? Bo zakładam, że jednak przechowujesz filmy pocięte w dedykowanych pergaminach.
Niestety tutaj musze Cie zmartwic. Film zwijam i umieszczm w pudelku. Nie przechowuje filmow w koszulkach czy pergaminach.
Wrioce do domu to zobacze dokladnie w ktorym miejscu nalezy startowac neopana (zarowno acrosa jak i 400) by zmiescily sie 14 klatki.

Zaznaczam,ze dotyczy to starszych kaset Kieva 88
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Posikałbym się z radości gdyby 120 wróciło;) Została mi ostatnia rolka w lodówce i ciągle czekam na jakąś wielką okazję żeby użyć.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Sprawdziłem, gdzie należy ustawić "punkt startowy" w kasetach starego typu od Kiev'a 88, aby wykonać 14 klatek.
Łopatologicznie i po kolei:
-zakładamy film do kasety, przewijamy go aż pojawi się opcja START i zamykamy kasetę i zabezpieczamy blaszką
-przewijamy widząc kolejno w oknie czarną strzałkę, duże kółko, średnie kółko. Teraz powoli lecimy dalej z przewijaniem aż widoczne będzie w oknie tylko małe kółeczko (po środku). W mojej kasecie oznacza to, że osiągnąłem "punkt startowy".
ODPOWIEDZ