koniec neopana 400?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
koniec neopana 400?
Nie chcę tutaj siać zamętu jednak czy ktoś nie natknął się na informację o końcu produkcji neopana 400? zauważyłem,że ten film zniknął z Adoramy i na moje pytanie odpowiedzieli,że zakończyli sprzedaż tego produktu. Teraz pytanie czy zakończyli bo się pogniewali na fuji czy oznacza to koniec neopana?
a w B&H mają jeszcze.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Witam!
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: Neopan 400 w wersji 120 WRÓCIŁ!
http://www.apug.org/forums/forum172/110 ... -back.html
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: Neopan 400 w wersji 120 WRÓCIŁ!
http://www.apug.org/forums/forum172/110 ... -back.html
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
no! i to jest dobra informacja.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Psikus polega na tym, żeby odpowiednio ustawić pierwszą klatkę przewijając świeżo nawinięty film. Nie pamiętam, które kółeczko ma się pojawić w szyberku, ale na pewno szybciej niż teoretyczna jedynka. Umiejętnie ustawiona pierwsza klatka będzie wykonana tuż za naklejką z kodem paskowym, trzymającą film z papierową otoczką. Po strzeleniu pierwszej ekspozycji przewijam pokrętłem film a następnie dodatkowo kilka klików (2-3 wyczuwalne kliknięcia) pokrętłem w kasecie. Dalej już normalnie wykonuję jedną za drugą klatkę i przewijam pokrętłem w aparacie.JaZ99 pisze:6x6? Jakim cudem?ModusOperandi pisze:Fajny film - Neopan 400. Moje odkrycie z października tego roku. Co ciekawe - robię na nim 14 klatek
Po wyciągnięciu i wywołaniu filmu będzie widać jedną obok drugiej z małymi odstępami klatki i będzie ich 14 :)
Dotyczy to kaset do Kiev'a 88 - starszych kaset.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Niestety tutaj musze Cie zmartwic. Film zwijam i umieszczm w pudelku. Nie przechowuje filmow w koszulkach czy pergaminach.J.A. pisze:ModusOperandi, a teraz jeszcze objaśnij nam co robisz z nadmiarowymi klatkami? W sensie jak pakujesz to w pergaminy? Bo zakładam, że jednak przechowujesz filmy pocięte w dedykowanych pergaminach.
Wrioce do domu to zobacze dokladnie w ktorym miejscu nalezy startowac neopana (zarowno acrosa jak i 400) by zmiescily sie 14 klatki.
Zaznaczam,ze dotyczy to starszych kaset Kieva 88
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Sprawdziłem, gdzie należy ustawić "punkt startowy" w kasetach starego typu od Kiev'a 88, aby wykonać 14 klatek.
Łopatologicznie i po kolei:
-zakładamy film do kasety, przewijamy go aż pojawi się opcja START i zamykamy kasetę i zabezpieczamy blaszką
-przewijamy widząc kolejno w oknie czarną strzałkę, duże kółko, średnie kółko. Teraz powoli lecimy dalej z przewijaniem aż widoczne będzie w oknie tylko małe kółeczko (po środku). W mojej kasecie oznacza to, że osiągnąłem "punkt startowy".
Łopatologicznie i po kolei:
-zakładamy film do kasety, przewijamy go aż pojawi się opcja START i zamykamy kasetę i zabezpieczamy blaszką
-przewijamy widząc kolejno w oknie czarną strzałkę, duże kółko, średnie kółko. Teraz powoli lecimy dalej z przewijaniem aż widoczne będzie w oknie tylko małe kółeczko (po środku). W mojej kasecie oznacza to, że osiągnąłem "punkt startowy".