Zegar do kontroli procesu

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zegar do kontroli procesu

Post autor: J.A. »

Czego używacie jako zegara do kontroli bardziej wywoływania np. E-6?
Ja najpierw zrobiłem sobie ze zwykłego zegara kwarcowego
Obrazek
Normalnie założyłem to na tarczę zegara kwarcowego i usunąłem z niego wskazówkę godzinową. Ale miał wadę, trzeba go było za każdym razem zerować, czyli ustawiać wskazówki sekundową i min, na zero i gapić się na zegar w czasie obróbki. No i każda modyfikacja procesu wymagałaby zmiany tarczy. Potem używałem specjalnie spreparowanych filmów na komórce. Teraz mam programik na komórkę, który potrafi w bardzo prosty sposób zrobić dowolny układ czasowy, przechodzący bez zatrzymywania z jednego odmierzanego czasu do następnego, dają przy tym dowolne sygnały dźwiękowe.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 14:32 przez J.A., łącznie zmieniany 4 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Specjalnie do wywoływania E-6 kupiłem na Allegro radziecki stoper mechaniczny. Ma białą tarczę, na której bardzo wyraźnie widać wskazówkę. Kosztował chyba 20 zł.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Może to zabrzmi wręcz nie wiarygodnie ale używam poprostu swojego tel.
komórkowego który ma funkcje ,,czasomierz,,zlicza czas w tył i ma duży wyświetlacz lub stopera który również jest w tym telefonie. :idea:
Uzależniony od fotociemni .
Soundman
-#
Kontakt:

Post autor: Soundman »

ja początkowo urzywalem programiku na pocket pc ale teraz po kupnie smartphona zainwestowałem w specjalna aplikację z digitaltruth.com pozatym jest jeszcze kilka ciekawych aplikacji smartphonowych typu darkroom timer itp
JaZ99
-#
Kontakt:

Gdy wywołuję, mam mokre ręce. Wy nie?
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

JaZ99 pisze:Gdy wywołuję, mam mokre ręce. Wy nie?
Dlatego używam kupionego za 40 zł Palma m125 (ostatni model na baterie AAA), a na nim świetny programik Foto Timer, http://www.jan-exner.de/software/fototimer.html
Po wyjęciu baterii tracę system i zainstalowany timer ale problem rozwiązuje program do backupu i karta SD 16MB. Timer wraca ze zdefiniowanymi procesami wywoływania różnych filmów.
Konfiguracja programu jest ogromna choć nie intuicyjna. Procesy mają czas, interwał w procesie z informacją akustyczną (przewrotki), maja alarm na parę sekund przed końcem, a pomiędzy procesami można mieć pauzy o zadanym czasie oczekiwania lub stop i oczekiwanie na potwierdzenie następnego kroku.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

JaZ99 pisze:Gdy wywołuję, mam mokre ręce. Wy nie?
Także, ale nie dotykam telefonu w trakcie wywoływania. Właśnie cały wic polega na tym, że jestem zwolniony od przyciskania guzików, zerowania stopera itd. Startuję proces i już nie absorbuję się pomiarem czasu. U mnie wygląda to tak.
Start -> 5 min -> FD 7,5 min -> woda 0,5 min -> woda 0,5 min -> woda 0,5 min -> woda 0,5 min -> woda 0,5 min -> CD 6 min itd.
Każdy z etapów jest zaprogramowany wcześniej i kolejny etap obróbki zaczyna się natychmiast po zakończeniu poprzedniego. Nie muszę też obserwować zegara. 20 sekund przed końcem każdego etapu dostaję sygnał dżwiękowy, 10 sek. przed końcem, kolejny inny, (wylać) i na początku kolejnego etapu jeszecze inny dźwięk (nalać). Stoper jest tu tak niepraktyczny, że aż się prośi o zastępstwo.
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Stoper jest tu tak niepraktyczny, że aż się prośi o zastępstwo.
A jak sobie radzisz z płukaniem po CD? Ja mam przygotowaną wodę tylko do płukania między FD i CD, więc kolejną wodę do płukania przygotowuję w trakcie wcześniejszego płukania (ostatnia wymiana wody). Dlatego czas płukania u mnie jest zmienny. A stoper sprawuje się wyśmienicie:

* Wlewam do koreksu wodę wstępnego namaczania i uruchamiam stoper, następnie mieszam i kontroluję temperaturę
* Gdy stoper wskazuje 2:50', wylewam wodę i wlewam FD
* Gdy stoper wskazuje 9:05 (czyli 6:05) wylewam FD i wlewam pierwszą porcję wody, zapamiętując pozycję wskazówki na stoperze (mała wskazówka minutowa stopera ma opisy co 3 minuty)
* Gdy wskazówka stopera "zaliczy" pół obrotu wokół osi, zmieniam wodę, powtarzam 2 razy.
* Gdy ostatnia porcja wody jest w koreksie, napełniam puste butelki wodą bieżącą o temp 38°C
* Wylewam ostatnią porcję wody
* Dopiero teraz PO RAZ DRUGI dotykam stopera, zatrzymując go i resetując. Drugi raz uruchamiam stoper, gdy zaczynam wlewać CD (tu czas nie ma aż tak istotnego znaczenia, jak przy FD).
* itp.

(oczywiście pominąłem w opisie czynności niezwiązane z mierzeniem czasu)

Przy okazji stoper wskazuje, kiedy mam przewrócić koreks do góry nogami: za każdym razem, gdy wskazówka dotknie działki 15, 30, 45 i 00.

Gdybym miał cyfrowy zegar, faktycznie musiałbym się namęczyć z zapamiętywaniem lub włączaniem/wyłączaniem. Dla mnie jednak analogowe mierzenie czasu jest znacznie wygodniejsze.
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

Ja również używam palma i programu foto timer. Nie wiem czy sygnalizacja zbliżającego się końca procesu jest konfigurowalna, ale domyślnie jest to 5 s przed końcem.

T.
Soundman
-#
Kontakt:

Też mam mokre ręce przy wołaniu ale do telefonu zawsze mam uchwyt samochodowy przyczepiony do lustra w łazience bo tam robię i dodatkowo w okolicy jakąś szmatkę żeby wytrzeć palec którym odpalę kolejny timer. A co do przewrotek itp to w obecnej wersji jest to jeszcze nie poprawione na androida ale w kolejnej wersji będę mogł sobie zaplanować agitację i timer będdzie mnie informował co i jak kiedy robić. Aplikacja bardzo ciekawa z dużą możliwością kustomizacji.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

JaZ99 pisze:
J.A. pisze:Stoper jest tu tak niepraktyczny, że aż się prośi o zastępstwo.
A jak sobie radzisz z płukaniem po CD?/quote]Tak samo jak po FD i po BX, to jest bez znaczenia.
JaZ99 pisze:Ja mam przygotowaną wodę tylko do płukania między FD i CD, więc kolejną wodę do płukania przygotowuję w trakcie wcześniejszego płukania (ostatnia wymiana wody). Dlatego czas płukania u mnie jest zmienny. A stoper sprawuje się wyśmienicie:/quote]Już widzę różnicę. Ja wołam w procesorze, więc w trakcie poszczególnych etapów mam zupełnie wolne ręce. I suche jeśli chodzi o ściśłość, choć nie przeczę i przy jobocie się zamoczą. Ale "zegar" z początku wątku robiłem jak wywoływałem właśnie bez procesora. Dawał radę, trzeba sie było tylko zwijać.
JaZ99 pisze:
* Wlewam do koreksu wodę wstępnego namaczania i uruchamiam stoper, następnie mieszam i kontroluję temperaturę
* Gdy stoper wskazuje 2:50', wylewam wodę i wlewam FD
* Gdy stoper wskazuje 9:05 (czyli 6:05) wylewam FD i wlewam pierwszą porcję wody, zapamiętując pozycję wskazówki na stoperze (mała wskazówka minutowa stopera ma opisy co 3 minuty)
* Gdy wskazówka stopera "zaliczy" pół obrotu wokół osi, zmieniam wodę, powtarzam 2 razy.
* Gdy ostatnia porcja wody jest w koreksie, napełniam puste butelki wodą bieżącą o temp 38°C
* Wylewam ostatnią porcję wody
* Dopiero teraz PO RAZ DRUGI dotykam stopera, zatrzymując go i resetując. Drugi raz uruchamiam stoper, gdy zaczynam wlewać CD (tu czas nie ma aż tak istotnego znaczenia, jak przy FD).
* itp.
Ok. Technika dobra jak każda inny, jeżeli daje pozytywny rezultat. Mnie przy podobnym systemie dennerwowało ciągłe pilnowanie czasu. Teraz po prostu wystarczy, że jestem w ciemni. Taimer mnie dźwiękiem informuje o zbliżającym się końcu etapu. A każdy dźwięk jest inny, ostrzeżenie inny, wylać inny, nalać inny.
JaZ99 pisze: Przy okazji stoper wskazuje, kiedy mam przewrócić koreks do góry nogami: za każdym razem, gdy wskazówka dotknie działki 15, 30, 45 i 00./quote]Podobnie jak mój pierwotny zegar.No właśnie dla tego nie używam cyfrowego zegara. Bardzo łatwo o pomyłkę. Ot choćby przy forsowaniu. Łatwo zapomnieć, że trzeba FD przedłużyć.
Jeżeli piszesz o tej aplikacji z Massive Dev Chart to jest droga i mało konfigurowalna. Poszukaj Chain Timer.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 11:19 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Ale "zegar" z początku wątku robiłem jak wywoływałem właśnie bez procesora. Dawał radę, trzeba sie było tylko zwijać.
Dla mnie wywoływanie slajdów to pewnego rodzaju odskocznia od codzienności, skupiam się wtedy na procesie i nic mnie nie rozprasza. Samo wywoływanie porównałbym bardziej do Tai-Chi :mrgreen:
Dlatego nie używam procesora, zanudziłbym się na śmierć, nie mówiąc o tym, że to spory koszt.
Soundman
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Jeżeli piszesz o tej aplikacji z Massive Dev Chart to jest droga i mało konfigurowalna. Poszukaj Chain Timer.
Tak o tym mówię i według mnie jest właśnie bardzo konfigurowalna i ma wiele pomocy przykładowo kompensację czasu do temperatury czy obliczanie części roztworu. Niemniej jednak przydaje się głównie do procesu zimnego. a kiedy potrzebuję coś bardziej kustomizowalnego pod względem czasów to urzywam darkroom timer'a ma możliwość dodawania kolejno czasów w zasadzie nieskonczonej ich ilosci no i okreslenie co ile jest agitacja jak długo trwa kiedy sie zacznie itp itd.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Soundman pisze:... kiedy potrzebuję coś bardziej kustomizowalnego pod względem czasów to urzywam darkroom timer'a ma możliwość dodawania kolejno czasów w zasadzie nieskonczonej ich ilosci no i okreslenie co ile jest agitacja jak długo trwa kiedy sie zacznie itp itd.
A ten darkroom timer to na jaki system?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

mrek pisze:
Soundman pisze:... kiedy potrzebuję coś bardziej kustomizowalnego pod względem czasów to urzywam darkroom timer'a ma możliwość dodawania kolejno czasów w zasadzie nieskonczonej ich ilosci no i okreslenie co ile jest agitacja jak długo trwa kiedy sie zacznie itp itd.
A ten darkroom timer to na jaki system?
Na iOs i Androida.
ODPOWIEDZ