Kodak TMAX i TRIX
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Kodak TMAX i TRIX
Witam,
Chciałbym się dowiedziec jakie są opinie forumowiczów i doświadczenia z w/w filmami. Czym jej najlepiej wywoływac, z jakim wywoływaczem najlepiej pracują.
Osobiście podobają mi się efekty TMAX-a 400 z Microphenem 1:0.
Jakie są wasze doświadczenia?
Chciałbym się dowiedziec jakie są opinie forumowiczów i doświadczenia z w/w filmami. Czym jej najlepiej wywoływac, z jakim wywoływaczem najlepiej pracują.
Osobiście podobają mi się efekty TMAX-a 400 z Microphenem 1:0.
Jakie są wasze doświadczenia?
ja na przykład lubię orkiszowe miodowe, ale nie pogardzę też trybunalskim miodowym, a od biedy corneliusem honig. a to poza tym to moje piwo, to perła chmielowa w zielonej butelce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Osobiscie za miodowymi nie przepadam, ale za to jakis czas temu sprobowalem okocim przeniczne i dla mnie to bylo odkrycie dekady.rbit9n pisze:ja na przykład lubię orkiszowe miodowe, ale nie pogardzę też trybunalskim miodowym, a od biedy corneliusem honig. a to poza tym to moje piwo, to perła chmielowa w zielonej butelce.
Perla chmielowa tez znakomita!
A pozatym to T-Maxa 100 i Tri-X 400. T-Max 400 z jakiegos nieznanego dla mnie powodu nie smakuje mi tak bardzo jak tamte dwa. Zakasam glownie z DD-X, Xtolem albo Diafine (Tri-X).
Tak czy inaczej - glownie kwestia gustu. Jak z piwami.
No pewnie, zajrzyj tutaj: BEUTLER - wywoływacz - forsowaniepq17 pisze:Halo Slawoj,
a miałbyś czasy na Tmaxa 400 w Beutlerze (...)
Jest tam (w pierwszym poście) tabelka z czasami dla T-MAX 400, wszystko w Beutlerze 1+1+8.
Dla mnie T-MAX 400@400 i Beutler to para stanowiąca wzór do naśladowania dla innych materiałów z kryształkami tabularycznymi - gdzie ziarno jest nieprzyzwoicie drobne w tym zakresie czułości (powinni tego zabronić, aby ludzie się nie przyzwyczajali).
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 6 razy.
Mi zaś TRIX smakuje w HC-110, z piw zaś lubię tak Perłę niepasteryzowaną jak i różne wynalazki 

(via Flickr gdzie opis wołania jest)

(via Flickr gdzie opis wołania jest)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 21:42 przez ulv, łącznie zmieniany 2 razy.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Re: Kodak TMAX i TRIX
jakby co, bo a nuz sie komus przyda - ja wywoluje odwracalnie filmowa wersje tri-x. co prawda od kilku rolek dopiero, ale chyba wlasnie dopracowalem czasy. 1 wywolywacz: d-19 - 5min, drugi: pmk - 7 minut. plus cala ta zabawa z odbielaczem, doswietlaniem, etc... mysle, ze mnie najdzie na slajdy w przerwie pomiedzy jednym a drugim filmem.
p.
p.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 01:38 przez voided, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- figureliusz
- -#
Ja w zasadzie poza Trixem nie robię nic (no dobra, Fomę 100 na wuefie). Dograłem sobie go, wiem czego się spodziewać. Jak dla mnie jest idealny. Myślę jednak, że po krótkim czasie dałbym radę takie same rezultaty uzyskać na HP5. Z HC-110 też jest klasycznie, klasycznie aż do bólu 

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com