Flexaret IV

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

m16
-#

Flexaret IV

Post autor: m16 »

Witam wszystkich szanownych fotografików (zwłaszcza Admina i Moderatorów) :-P
Kupiłem ostatnio Flexaret IV (podobny do tego) tyle że poniżej wajchy (tej z lewej strony obiektywu) jest otworek z gwintem zamiast jakiegoś elementu.
Wajcha ( ta powyżej z lewej, spust migawki?) natomiast nie chce się ruszyć, ma blokadę?
Mam obawy że kupiłem aparat nie zastany od leżenia w szafie tylko złom a nawet nie eksponat na półkę z uwagi na brak jakiegoś elementu.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2011, 20:39 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
Piwo śmierdzi i powoduje raka.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Szklana kula się popsuła.
Fotki daj. I fotografików to tu ciężko uświadczyć. :mrgreen:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
m16
-#

J.A. pisze: Fotki daj. I fotografików to tu ciężko uświadczyć. :mrgreen:
Nie wiedziałem że termin fotografik jest zapomniany, myślałem że wszyscy tu mają się za artystów :mrgreen: nie chciałem nikogo urazić.
Co do fotek to mam obawy że zarobię ostrzeżenie albo bana, mam tylko z cyfry.
Na żółto obwiedziona wajcha co się nie rusza (blokada przy braku filmu?), na bordowo dziurka z gwintem. Oto foto grafika :mrgreen: :
Załączniki
IMG_0092.jpg
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 16:46 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

m16 pisze:
J.A. pisze: Fotki daj. I fotografików to tu ciężko uświadczyć. :mrgreen:
Nie wiedziałem że termin fotografik jest zapomniany, myślałem że wszyscy tu mają się za artystów :mrgreen: nie chciałem nikogo urazić.
Co do fotek to mam obawy że zarobię ostrzeżenie albo bana, mam tylko z cyfry.
Na żółto obwiedziona wajcha co się nie rusza (blokada przy braku filmu?), na bordowo dziurka z gwintem. Oto foto grafika :mrgreen: :
Na żółto to samowyzwalacz. Może być przyblokowany, od nieużywanie. Na bordowo, to (prawie na pewno) gniazdo wężyka spustowego - taki mechaniczny ze stożkowym gwintem. Naciąg migawki masz na piątej bordowego kóka. ;-) Na wpół trzeciej jest gniazdo lampy błyskowej.

Jak się mylę, to proszę o sprostowanie, ale chyba dobrze pamiętam.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
m16
-#

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zauważyłem że wskaźnik od pokazywania ustawionego czasu ekspozycji pozwala się przestawić o dwie działki w prawo co daje efekt zadziałania samowyzwalacza (normalne wyzwolenie spustem na szóstej obiektywu). Niestety wydaje mi się teraz że chyba ktoś nieudolnie dłubał w aparacie ponieważ zakres ruchów tarczy ustawiania czasu od B do 1/300 jest przesunięty i skrajne pozycje nie zatrzymują się na wskaźniku (mam ustawione 1/2 s a jest B). Ciekawie co powiedzą w warsztacie.
Chyba lepiej nie kupować od handlarzy na allegro (ten konkretny aktualnie sprzedaje pentaxa 645, chyba nie wystartuję)
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Sprobuj otworzyc tylna scianke i wtedy sprawdzic naciag i wyzwalanie migawki.
--
Maciek
m16
-#

maqsz pisze:Sprobuj otworzyc tylna scianke i wtedy sprawdzic ...
Tylną ściankę otwierałem kilka razy nie ma z tym problemu. Martwi mnie ewidentna niezgodność działania migawki z czasami na pierścieniu nastawczym tzn nie można najechać na wartość B zatrzymuje się na ok 1/2 s i działa jak B a pierścień daje się przekręcić sporo poza 1/300s, zupełnie jakby był rozkręcony i źle zmontowany z powrotem no chyba że to wybrak który tak wyszedł z fabryki. W opisie aukcji nic nie było o tym więc nie wystartuję do Pentaxa u tego samego sprzedawcy na allegro, mam wrażenie że lubi pomijać "nieistotne" szczegóły.
PS. Mam stary aparat mieszkowy po krewnej i tam też migawka działa z oporami na dłuższych (tzn na dłuższych trzeba dźwigni mocno pomóc palcem aby chciała wrócić) ale pierścień nastawczy dla czasów można nastawić od najdłuższych do najkrótszych czasów nie dalej ani bliżej i te krótkie wydają się działać prawidłowo.
PS1 Jutro, pojutrze pojadę do warsztatu i w zależności od opinii fachowca i wydanej kasy na naprawę wystawię sprzedawcy odpowiednią opinię i komentarz tak więc EOT.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 20:48 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

we flexaretach jest blokada, to cóś, taka ni to kropka nad spustem migawki, jak blokada jest załączona to można wyzwolić migawkę tylko wężykiem, trza odblokować i cykać, spróbuj przesunąć toto w dół lub w górę. Niezgodność suwaka z podziałką o niczym jeszcze nie znaczy, u mnie przesunięte nieco (skrajne pomiary, czyli najmiej i najwięcej) a działa jak ta lala ;)
może pomogłem, a może nie, ale chciałem :)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 21:03 przez KAPA, łącznie zmieniany 1 raz.
m16
-#

KAPA pisze:we flexaretach jest blokada, to cóś, taka ni to kropka nad spustem migawki, jak blokada jest załączona to można wyzwolić migawkę tylko wężykiem, trza odblokować i cykać, spróbuj przesunąć toto w dół lub w górę. Niezgodność suwaka z podziałką o niczym jeszcze nie znaczy, u mnie przesunięte nieco (skrajne pomiary, czyli najmiej i najwięcej) a działa jak ta lala ;)
może pomogłem, a może nie, ale chciałem :)
Jest tam takie cóś obok spustu, spojrzyj proszę na zdjęcie w mojej drugiej wypowiedzi, czy to tak wygląda normalnie czy jest ułamane?
KAPA pisze:u mnie przesunięte nieco (skrajne pomiary, czyli najmniej i najwięcej)
W moim czas B wypada na 1/2 s czy to jest to nieco przesunięte?
Przesunąć się to cóś nie daje tak samo jak dźwignia samowyzwalacza(?).
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 21:39 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

tam w tym bordowym/różowym kółeczku to raczej dziura jest po czymś co kiedyś było... hmmmm, daj cacko do fachowca, bo faktycznie to wygląda jak wygląda. Gwoli ścisłości, mam dwa flexarety VI i pewnie się różnią od czwórki, zatem specem nie jestem i sam osobiście sobie bym w tej sprawie nie zaufał. Może ktoś coś coś więcej wie w temacie. Tutaj masz instrukcję w pdf do czwóreczki, może to coś rozjaśni: http://www.butkus.org/chinon/flexaret/f ... et_iva.htm
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 21:55 przez KAPA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

m16 pisze:Nie wiedziałem że termin fotografik jest zapomniany, myślałem że wszyscy tu mają się za artystów :mrgreen: nie chciałem nikogo urazić.
pozwolę zacytować z innego forum, cytat zasłyszany w radio:
implicite pisze:Właśnie usłyszałem w radio, że wyjątkowość fotografii polega także na tym, że - w przeciwieństwie na przykład do malarstwa - nie trzeba być artystą, żeby zrobić dobre zdjęcie.
przepraszam za zejście z tematu głównego.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 14:32 przez rbit9n, łącznie zmieniany 2 razy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

to znaczy, że malarze muszą być artystami aby zrobić dobre zdjęcie...

również przepraszam za zejście
m16
-#

Z Wikipedii:
"Fotografika – termin utworzony przez Jana Bułhaka w latach 20. XX wieku w celu odróżnienia fotografów-artystów (czyli fotografików)"
Czyli skrót ZPAF można przetłumaczyć tak: Związek Polskich Artystów Fotografów- Artystów :lol: Dlaczego nie po prostu ZPF czyli Związek Polskich Fotografików? Pewnie założyciele ZPAF chcieli podkreślić przepastną otchłań między Nimi Artystami w Związku a zwykłymi pstrykaczami-amatorami (pstrykać każdy może). Bez członkostwa w ZPAF nie będziesz Prawdziwym Artystą Fotografem (sorry, Fotografikiem czyli Artystą do kwadratu :lol: ). Koniec zejścia.
Napisałem wcześniej EOT. Po wczorajszej wizycie w zakładzie naprawczym obawiam się że do EOT jest daleko i droga do zakończenia kosztowna.
ODPOWIEDZ