Film na Zdjęcia weselne.

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Drack
-#

Film na Zdjęcia weselne.

Post autor: Drack »

Jaki film B&W polecacie do fotografi ślubnej?
Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

Adoxa, wręcz go uwielbiam.
Ale Tobie może się nie podobać. :-)
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Za czasów kiedy fotografia analogowa była bardziej dostępna od cyfrowej, ponoć dużym uznaniem cieszyły się Fuji Pro 400H czy też Kodakowskie Portry... i to był podstawowy wybór, w końcu większosć oczekiwała kolorowych zdjęć ze swojego kolorowego ślubu ;-)

Tak naprawdę, wszystko zależy od tego co chcesz zrobić. Czy reportaż, dyskretne obserwowanie i chwytanie niebanalnych momentów? A moze masz zamiar robić raczej portrety, z możliwie gładkimi przejściami tonalnymi i nie za dużym ziarnem?

Domyślam się że skoro pytasz, to masz na myśli pierwszy przypadek? Z moich reporterskich a anologowych doświadczeń, osobiście polecałbym TX400 - jeśli jest na świecie jakiś materiał który nadaje się do wszystkiego, to jest to właśnie Tri-X. :) Delta 3200, T-Max 3200 albo Neopan 1600 będą już bardzo kontrastowe... Jeśli światło pozwoli, to pewno jakiś mniej czuły materiał też się świetnie nada, ale to raczej w zdjęciach na zewnątrz...
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 22:58 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Drack
-#

Ale Tobie może się nie podobać.
A to dlaczego?
przemur pisze: Domyślam się że skoro pytasz, to masz na myśli pierwszy przypadek?
Właściwie to źle pytanie zadałem, gdyż na fotach na zewnątrz wole mieć mniejsze ziarno a w pomieszczeniach to może DELTA 3200 się nada? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 23:20 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

Drack pisze:
Ale Tobie może się nie podobać.
A to dlaczego?
z Rodinalem, Emofinem daje obrazek taki, jakby był zrobiony w latach 50'.
Przy spokojnym miąchaniu daje łagodne kontrasty i przejścia.
timor
-#

Re: Film na Zdjęcia weselne.

Post autor: timor »

Drack pisze:Jaki film B&W polecacie do fotografi ślubnej?
To jest dość szerokie określenie; fotografia ślubna. Jeśli do "reporterki", to raczej poleciłbym jednak dslr, pamiętaj, że jednak większość ludzi nie myśli o fotografii tymi kategoriami, co my. A jeśli portret przy okazji ślubu, to zależnie od warunków oświetlenia PX albo FP4 gdy dobre, TX gdy gorsze. (Może jeszcze coś z Adoxów czy Rollei). Wszystko zależy od tego, czego spodziewasz się po swoich odbitkach.
Drack
-#

sprawdzony i sobie znany, najlepiej dobrze skalibrowany
Odkąd kupiłem aparat analogowy, zdążyłem naświetlić dopiero kilka rolek, nie pytałbym bezpodstawnie gdybym miał sprawdzony i znany.
tak na marginesie, forum jest polskojęzyczne, czyli raczej pytamy o film cz-b a nie b&w
Ups... a to grzech? Czyżbym złamał (ominął) jakiś punkt regulaminu?
Pozdrawiam i dzięki za odp.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Drack, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

Drack pisze:Odkąd kupiłem aparat analogowy, zdążyłem naświetlić dopiero kilka rolek, nie pytałbym bezpodstawnie gdybym miał sprawdzony i znany.
jeśli zamierzasz robić to dla kogoś (i do tego komercyjnie), to lepiej sobie odpuść - jak spartolisz na nieznanym Ci filmie w nieznanym Ci wywoływaczu to mozesz mieć problemy... tu nie ma co pytać, tylko poczytać dobrze posty na forum, zastanowić się co się chce osiągnąć i zabrać się za kalibrację i testy pary negatyw-wywojka. Dopiero jak będziesz miał opanowane te procesy i sprawdzoną parę neg-wywojka to dopiero coś rób poważnego.
Drack
-#

Minolciarz1979 pisze:jeśli zamierzasz robić to dla kogoś (i do tego komercyjnie), to lepiej sobie odpuść
Spokojnie zdjęcia będą robione na weselu kolegi dla moich celów, chyba wezmę neopana 1600 i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Minos
-#
Kontakt:

Post autor: Minos »

Tak wygladają zdjęcia z Neopana 1600:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Film świecony nominalnie. Światło zastane. Moczony w D76. Skanowany Nikonem Super Coolscan LS 5000ED i Silver Fast'em. Ja lubię ten film. Czy będą odpowiadać Ci takie kontrasty?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 14:41 przez Minos, łącznie zmieniany 1 raz.
Drack
-#

Minos pisze:Czy będą odpowiadać Ci takie kontrasty?
Fakt wyszło kontrastowo ale podoba mi się.... :-) dziękuję bardzo za przykładowe zdjęcia.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

A http://www.ujerzego.pl/pliki/portrety/taniec/index.html masz parę innych zdjęć, też wołanych w D76 i naświetlanych normalnie, też Coolscan działał... Odbitki mają dużo mniej widoczne ziarno.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Drack
-#

Jerzy pisze:A http://www.ujerzego.pl/pliki/portrety/taniec/index.html masz parę innych zdjęć, też wołanych w D76 i naświetlanych normalnie, też Coolscan działał... Odbitki mają dużo mniej widoczne ziarno.

Pozdrawiam!
Dzięki rozumiem, że film też neopan? Z tym ziarnem to IMO u Minosa wcale większe nie było, żeby się o tym przekonać porównuj w takim samym rozmiarze na monitorze, po kliknięciu w minaturkę u Minosa wyskakuje zdjęcie już powiększone.
Drack
-#

żeby się przekonać trzeba by porównać odbitki
Racja, aczkolwiek chodziło mi w tym przypadku, iż jak pisałem Minos wystawił miniaturki, jak w nie klikniemy to wyskakują w ImageShack ze sporym powiększeniem, na którym na pewno ziarno jest bardziej widoczne niż na fotach Jerzego. Żeby przekonać się gdzie faktycznie jest większe to...
trzeba by porównać odbitki
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Raz miałem taki problem (jeden z pierwszych filmów do robienia i wołania i zdjęcia u znajomych na ślubie :shock: )
Poradzono mi tu: trix 400@1600, d76, szczęśliwie wyszło akceptowalnie.
ODPOWIEDZ