Film na Zdjęcia weselne.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Film na Zdjęcia weselne.
Jaki film B&W polecacie do fotografi ślubnej?
Za czasów kiedy fotografia analogowa była bardziej dostępna od cyfrowej, ponoć dużym uznaniem cieszyły się Fuji Pro 400H czy też Kodakowskie Portry... i to był podstawowy wybór, w końcu większosć oczekiwała kolorowych zdjęć ze swojego kolorowego ślubu 
Tak naprawdę, wszystko zależy od tego co chcesz zrobić. Czy reportaż, dyskretne obserwowanie i chwytanie niebanalnych momentów? A moze masz zamiar robić raczej portrety, z możliwie gładkimi przejściami tonalnymi i nie za dużym ziarnem?
Domyślam się że skoro pytasz, to masz na myśli pierwszy przypadek? Z moich reporterskich a anologowych doświadczeń, osobiście polecałbym TX400 - jeśli jest na świecie jakiś materiał który nadaje się do wszystkiego, to jest to właśnie Tri-X. :) Delta 3200, T-Max 3200 albo Neopan 1600 będą już bardzo kontrastowe... Jeśli światło pozwoli, to pewno jakiś mniej czuły materiał też się świetnie nada, ale to raczej w zdjęciach na zewnątrz...

Tak naprawdę, wszystko zależy od tego co chcesz zrobić. Czy reportaż, dyskretne obserwowanie i chwytanie niebanalnych momentów? A moze masz zamiar robić raczej portrety, z możliwie gładkimi przejściami tonalnymi i nie za dużym ziarnem?
Domyślam się że skoro pytasz, to masz na myśli pierwszy przypadek? Z moich reporterskich a anologowych doświadczeń, osobiście polecałbym TX400 - jeśli jest na świecie jakiś materiał który nadaje się do wszystkiego, to jest to właśnie Tri-X. :) Delta 3200, T-Max 3200 albo Neopan 1600 będą już bardzo kontrastowe... Jeśli światło pozwoli, to pewno jakiś mniej czuły materiał też się świetnie nada, ale to raczej w zdjęciach na zewnątrz...
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 22:58 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
A to dlaczego?Ale Tobie może się nie podobać.
Właściwie to źle pytanie zadałem, gdyż na fotach na zewnątrz wole mieć mniejsze ziarno a w pomieszczeniach to może DELTA 3200 się nada? Pozdrawiam.przemur pisze: Domyślam się że skoro pytasz, to masz na myśli pierwszy przypadek?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 23:20 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Film na Zdjęcia weselne.
To jest dość szerokie określenie; fotografia ślubna. Jeśli do "reporterki", to raczej poleciłbym jednak dslr, pamiętaj, że jednak większość ludzi nie myśli o fotografii tymi kategoriami, co my. A jeśli portret przy okazji ślubu, to zależnie od warunków oświetlenia PX albo FP4 gdy dobre, TX gdy gorsze. (Może jeszcze coś z Adoxów czy Rollei). Wszystko zależy od tego, czego spodziewasz się po swoich odbitkach.Drack pisze:Jaki film B&W polecacie do fotografi ślubnej?
Odkąd kupiłem aparat analogowy, zdążyłem naświetlić dopiero kilka rolek, nie pytałbym bezpodstawnie gdybym miał sprawdzony i znany.sprawdzony i sobie znany, najlepiej dobrze skalibrowany
Ups... a to grzech? Czyżbym złamał (ominął) jakiś punkt regulaminu?tak na marginesie, forum jest polskojęzyczne, czyli raczej pytamy o film cz-b a nie b&w
Pozdrawiam i dzięki za odp.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Drack, łącznie zmieniany 2 razy.
- Minolciarz1979
- -#
jeśli zamierzasz robić to dla kogoś (i do tego komercyjnie), to lepiej sobie odpuść - jak spartolisz na nieznanym Ci filmie w nieznanym Ci wywoływaczu to mozesz mieć problemy... tu nie ma co pytać, tylko poczytać dobrze posty na forum, zastanowić się co się chce osiągnąć i zabrać się za kalibrację i testy pary negatyw-wywojka. Dopiero jak będziesz miał opanowane te procesy i sprawdzoną parę neg-wywojka to dopiero coś rób poważnego.Drack pisze:Odkąd kupiłem aparat analogowy, zdążyłem naświetlić dopiero kilka rolek, nie pytałbym bezpodstawnie gdybym miał sprawdzony i znany.
Tak wygladają zdjęcia z Neopana 1600:

Film świecony nominalnie. Światło zastane. Moczony w D76. Skanowany Nikonem Super Coolscan LS 5000ED i Silver Fast'em. Ja lubię ten film. Czy będą odpowiadać Ci takie kontrasty?

Film świecony nominalnie. Światło zastane. Moczony w D76. Skanowany Nikonem Super Coolscan LS 5000ED i Silver Fast'em. Ja lubię ten film. Czy będą odpowiadać Ci takie kontrasty?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 14:41 przez Minos, łącznie zmieniany 1 raz.
A http://www.ujerzego.pl/pliki/portrety/taniec/index.html masz parę innych zdjęć, też wołanych w D76 i naświetlanych normalnie, też Coolscan działał... Odbitki mają dużo mniej widoczne ziarno.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Dzięki rozumiem, że film też neopan? Z tym ziarnem to IMO u Minosa wcale większe nie było, żeby się o tym przekonać porównuj w takim samym rozmiarze na monitorze, po kliknięciu w minaturkę u Minosa wyskakuje zdjęcie już powiększone.Jerzy pisze:A http://www.ujerzego.pl/pliki/portrety/taniec/index.html masz parę innych zdjęć, też wołanych w D76 i naświetlanych normalnie, też Coolscan działał... Odbitki mają dużo mniej widoczne ziarno.
Pozdrawiam!
Racja, aczkolwiek chodziło mi w tym przypadku, iż jak pisałem Minos wystawił miniaturki, jak w nie klikniemy to wyskakują w ImageShack ze sporym powiększeniem, na którym na pewno ziarno jest bardziej widoczne niż na fotach Jerzego. Żeby przekonać się gdzie faktycznie jest większe to...żeby się przekonać trzeba by porównać odbitki
trzeba by porównać odbitki
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
- figureliusz
- -#