Superpan 200 przezroczysty po wywołaniu - gdzie jest błąd?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
Re: Witam kolegę.
No ja już chyba całkiem zgłupiałem, ale dobrze dedukuję:radekone pisze:W takim razie jakies ciemniowe czarymary..
A polypan to super film tak poza tym.
Prześwietlony negatyw po wywołaniu jest czarny.
Nienaświetlony negatyw po wywołaniu jest przezroczysty.
Także czary. UFO normalnie.
Co do Polypana to pełna zgoda.
Minolciarz1979 pisze:Moja dobra rada - nie eksperymentuj
Hehe. Tak się nie da. Już Ci kiedyś o tym mówiłem, dla mnie fotografia na filmach to w 90% eksperymentowanie, szukanie nowych materiałów. A wypadki przy pracy się jak widać zdarzają.
Pozdrawiam, Bartek.
siemasz Bartek!
podejrzewam, że nie czytujesz AT, dlatego podlinkuję Ci dwa wątki na ten temat. aha, w połowie pewnie zmieni się temat na gołe dupy, ale tamto forum tak ma, nie przejmuj się.
http://www.aparaty.tradycyjne.net/66750 ... oblem.html
http://www.aparaty.tradycyjne.net/34652 ... jest_.html
zauważ, że koledzy zgłaszają problemy z RHS i superpanem zazwyczaj. jakby co, mam buteleczkę oryginalnego RHS'a otworzoną dwa lata temu nazad i ciągle działa.
aha, i trzeci
http://www.aparaty.tradycyjne.net/57059-psia_mac.html
pozdrawiam!
podejrzewam, że nie czytujesz AT, dlatego podlinkuję Ci dwa wątki na ten temat. aha, w połowie pewnie zmieni się temat na gołe dupy, ale tamto forum tak ma, nie przejmuj się.
zauważ, że koledzy zgłaszają problemy z RHS i superpanem zazwyczaj. jakby co, mam buteleczkę oryginalnego RHS'a otworzoną dwa lata temu nazad i ciągle działa.
aha, i trzeci
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 22:13 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- Minolciarz1979
- -#
Owszem, można eksperymentować, ale nie na waznych negach
bo potem płacz
Eksperymenty są jak najbardziej wskazane, sam eksperymentuję, ale jak mam focić coś waznego, czego nie będę mógł powtórzyć, to biore coś sprawdzonego. Ale mam nadzieję, że robisz podobnie 
Co do pytania o wychodzenie w Rodinalu: 30 min, mieszanie w 1,2,4,8,16,25 min i zlewka w 30. Wychodzi wspaniale (mowa o fomie 100 i Acrosie 100 świeconym na 80). Kiedyś miałem dwa skany w galerii, ale galerię przeniesiono, skany znikły.

Co do pytania o wychodzenie w Rodinalu: 30 min, mieszanie w 1,2,4,8,16,25 min i zlewka w 30. Wychodzi wspaniale (mowa o fomie 100 i Acrosie 100 świeconym na 80). Kiedyś miałem dwa skany w galerii, ale galerię przeniesiono, skany znikły.
Re: Owszem, można eksperymentować, ale nie na waznych negach
Ano żebyś wiedział, nie czytuję.rbit9n pisze:siemasz Bartek!
podejrzewam, że nie czytujesz AT, dlatego podlinkuję Ci dwa wątki na ten temat.

Dzięki za linki, choć w sumie wiele mi nie dały, teraz to ja znikające filmy znam już z autopsji.

A najgorsze jest to, że oprócz prawie całej flaszki tego RHSa mam jeszcze nowiutkie opakowanie D74... które to podobno jest dokładnie tym samym co RHS.
Ku***a noooo. 13sty był wczoraj.

W każdym razie, jutro naświetlę całą rolkę Polypana i spróbuję wywołać kawałek w RHS.
Nie no, (nie)święta racja.Minolciarz1979 pisze:Eksperymenty są jak najbardziej wskazane, sam eksperymentuję, ale jak mam focić coś waznego, czego nie będę mógł powtórzyć, to biore coś sprawdzonego.

Tak jak mówiłem, pierwsza reakcja po wyjęciu filmu z koreksu to były wilgotne oczka... teraz tak siedzę, czytam i piszę i się śmieje sam do siebie.
Normalnie czary, filmy znikające.

Tak czy siak, na koniec tej przygody dziękuję wszystkim za pomoc, pomysły i linki.
Tragedii nie ma, nauczka na przyszłość jakaś tam jest.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 22:39 przez enthropia, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Bartek.
No niestety, kiedyś jak produkowanie materiałów fotograficznych było dochodowym biznesem
liczyli się niemal tylko wielcy producenci, nie mogący sobie pozwolić na wpadki. Teraz to wygląda czasami trochę inaczej (vide problemy Fomy z filmami 120, niespodzianki na Adoxach czy też niestabilność RHS-a).
A jeszcze jedna rzecz mnie natchnęła... czy wymieszałeś koncentrat przed rozrobieniem wywoływacza (np. wstrząsając parę razy butelkę)?

A jeszcze jedna rzecz mnie natchnęła... czy wymieszałeś koncentrat przed rozrobieniem wywoływacza (np. wstrząsając parę razy butelkę)?
Tak, potrzepałem buteleczką.przemur pisze: A jeszcze jedna rzecz mnie natchnęła... czy wymieszałeś koncentrat przed rozrobieniem wywoływacza (np. wstrząsając parę razy butelkę)?

No ale, ponieważ temat mnie nurtuje spojrzałem na tę sprawę z takiej oto strony.
Przyjrzałem się etykietce butelki (spojrzałem też na Dev Chart).
Dla Superpan 200@200 przy 20 st. C podane są trzy czasy:
1) 1+7: 5 min. (na DC 6,5 min.)
2) 1+9: 5,5 min. (na DC nie podane)
3) 1+15: 8 min. (na DC tak samo, 8min.)
Z kolei na DevChart dla tegoż Superpana 200 i Rodinalu mamy:
1) 1+25: 8 min.
2) 1+50: 17 min.
Obserwacja:
Dla Rodinalu przy dwukrotnym zmniejszeniu stocku w gotowym wywoływaczu czas wywoływania wydłuża się dwukrotnie (co w sumie żadną nowością czy hitem sezonu nie jest).
Dla RHS porównując 1+7 i 1+15 czas wywołania zwiększa się tylko o 3 min. (producent) lub 1,5 min. (DevChart). Tak 'na oko' to trochę za mało.
No i teraz nieco naiwny wniosek: Może po prostu te czasy są źle podane? Nie wiem, może jakiś Hans w fabryce Rollei się machnął, i źle napisał na etykiecie?

Co więcej, w jednym z podanych tu linków przeczytałem, że u kogoś pojawiały się ledwo widoczne zarysy obrazu na wołanych w RHS Superpanach. Może całe to zamieszanie to po prostu wina mocnego niedowoływania filmów wynikającego z błędnie podanego przez producenta czasu?
Nie mam już Superpana 200, miałem jedną rolkę, bo chętnie bym to sprawdził wołając np przez 15 minut.
Pozdrawiam, Bartek.
Do testu teraz uzyles tej samej wody ?enthropia pisze: No niby 1+7, ale na butelce występuje też 1+9 i 1+15.
Woda do rozcieńczenia to była demineralizowana z tesco.
Pozostaje jeszcze sprawdzić aparat. Mam w nim teraz założony film C41, także trzeba wywołać.
Wyglada ze wywolywacz byl kompletnie martwy, gdy go wlewales do korexu. Moze tego octu zamiast do wody (przerywacza) przez pomylke wlales do RHS, konczac tym skutecznie jego zywot.
Hehe, no nie. Do późniejszych testów na skrawkach Polypana poszła zwykła kranówka.timor pisze: Do testu teraz uzyles tej samej wody ?
Nieee, na pewno nie.timor pisze: Wyglada ze wywolywacz byl kompletnie martwy, gdy go wlewales do korexu. Moze tego octu zamiast do wody (przerywacza) przez pomylke wlales do RHS, konczac tym skutecznie jego zywot.

Wywoływacz sporządzam w plastikowej zlewce. Wlałem do niej 375ml wody z fabrycznej butelki wody demineralizowanej, następnie z fabrycznego opakowania RHS odlałem 25ml stocka, wlałem do malutkiej miarki o pojemności 25ml i z tej miarki do wody w plastikowej zlewce.
Dalej odlałem 500ml wody demi do innej zlewki i tam dodałem fotonal.
W butelce po wodzie demi zostało mi więc ok 125ml wody. Dolałem do niej kranówki i wlałem ocet.
Tak więc wywojka była w plastikowej zlewce, przerywacz w butelce po wodzie demi, utrwalacz w czarnej butelce harmonijkowej a fotonal w jeszcze innej zlewce. Uprzedzę pytanie - nie pomyliłem wywojki z fotonalem - oba płyny były w podobnych zlewkach, ale fotonal się pieni, i na pewno nie doszło do pomyłki.

Poza tym, oczywiście teoretycznie mógłbym się pomylić, ale jednak w międzyczasie znalazło się kilka osób które miały dokładnie takie same problemy z tym samym filmem i wywoływaczem.
Pozdrawiam, Bartek.
Przeważnie używam tej właśnie wody demi z tesco, na zmianę z kranówką. W każdym razie, wcześniej działałem na tej wodzie i nie było problemów.timor pisze:Cos jednak zabilo wywolywacz, bo zrobiony teraz dzialal. Zawsze uzywasz wody demi tej samej firmy ?
No nie, w brak emulsji nie wierzę. Z resztą film wyglądał całkiem standardowo przy wkładaniu do aparatu, a poza tym, to tak chyba jest, że Superpan 200 i RHS 1+15 po prostu się nie lubią. Wystarczy spojrzeć w linki które podał kolega Piotr:timor pisze:Klopoty moga byc rozne, ale akurat malo prawdopodobne, by ten kawalek filmu byl fabrycznie pozbawiony emulsji.
Pozdrawiam, Bartek.
- technik219
- -#
You are talking Voodoo, man. RHS wygląlda na całkiem standadowy wywoływacz PQ o uniwersalnym użyciu. Może się nie lubić z jakąś emulsją, ale nie tak, by jej nie wywołać nic a nic. W procedurze przygotowania nastąpił błąd, który zabił aktywność wywoływacza, bo ten, co jest jeszcze w butelce jest przecież OK.enthropia pisze: to tak chyba jest, że Superpan 200 i RHS 1+15 po prostu się nie lubią.