Lampa ciemniowa do negatywów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Lampa ciemniowa do negatywów
Podobno mciemny zielony filtr nie zaświetla kliszy. Czy ktoś z Was używa takiej lampy do podglądania procesu wywołania negatywu?
- figureliusz
- -#
No nie wpadłam na taki pomysł. To może nie będę zdejmowała zaślepki z obiektywu, żeby w razie wpadki nie żałować że straciłam cenne ujęcia...figureliusz pisze:ależ bez problemu możesz użyć lampy, która świeci światłem poza zakresem czułości negatywu. niestety też jest to zakres poza czułością oka ludzkiego
ostatnio przeleciały mi przez rece jakies stare błony 9x13 bodajrze, albo cos mniejszego fotonu, nie pamietam tylko jakie, jutro sprawdzę, wyraznie pisało obrabiac przy swietle zielonym ( lub ciemnozielonym )
no i tak jak juz zostało napisane, poza zakresem czułosci negatywu, tylko i wyłacznie
dosc czesto zdarzało mi sie słyszec opowiastke o techniku sprawdzającym negatyw papierosem, ale niebardzo chce mi sie w nią wierzyc, do tego chodziło o orwo zapewne
no i tak jak juz zostało napisane, poza zakresem czułosci negatywu, tylko i wyłacznie
dosc czesto zdarzało mi sie słyszec opowiastke o techniku sprawdzającym negatyw papierosem, ale niebardzo chce mi sie w nią wierzyc, do tego chodziło o orwo zapewne
- figureliusz
- -#
weź dowolny film, zobacz tabelę uczulenia spektralnego i zobaczysz, czy jest jakieś widmo, na które film nie jest czuły, a oko ludzkie jest.
Starsze filmy (te ortocośtam tyczne) nie są uczulone na czerwony i można je podglądać przy wołaniu.
ale poza wielkim formatem to mija się z celem

Starsze filmy (te ortocośtam tyczne) nie są uczulone na czerwony i można je podglądać przy wołaniu.
ale poza wielkim formatem to mija się z celem
Więcej! Nie bierz aparatu, wtedy nie zepsujesz najlepszego ujęcia, tylko zostanie piękne w głowiesofka pisze:No nie wpadłam na taki pomysł. To może nie będę zdejmowała zaślepki z obiektywu, żeby w razie wpadki nie żałować że straciłam cenne ujęcia...

- figureliusz
- -#