Lampa ciemniowa do negatywów

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

sofka
-#

Lampa ciemniowa do negatywów

Post autor: sofka »

Podobno mciemny zielony filtr nie zaświetla kliszy. Czy ktoś z Was używa takiej lampy do podglądania procesu wywołania negatywu?
msierak
-#

Post autor: msierak »

Większość klisz (poza specjalnymi ortochromatycznymi) jest uczulonych równomiernie na wszystkie barwy, tak więc nie ma lampy do pracy z błonami.
Arnold
-#

Post autor: Arnold »

Nom proszę, ludzie na księżycu byli, a lampy nie potrafią wymyśleć.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

ależ bez problemu możesz użyć lampy, która świeci światłem poza zakresem czułości negatywu. niestety też jest to zakres poza czułością oka ludzkiego :mrgreen:
sofka
-#

Post autor: sofka »

figureliusz pisze:ależ bez problemu możesz użyć lampy, która świeci światłem poza zakresem czułości negatywu. niestety też jest to zakres poza czułością oka ludzkiego :mrgreen:
No nie wpadłam na taki pomysł. To może nie będę zdejmowała zaślepki z obiektywu, żeby w razie wpadki nie żałować że straciłam cenne ujęcia...
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

ostatnio przeleciały mi przez rece jakies stare błony 9x13 bodajrze, albo cos mniejszego fotonu, nie pamietam tylko jakie, jutro sprawdzę, wyraznie pisało obrabiac przy swietle zielonym ( lub ciemnozielonym )
no i tak jak juz zostało napisane, poza zakresem czułosci negatywu, tylko i wyłacznie

dosc czesto zdarzało mi sie słyszec opowiastke o techniku sprawdzającym negatyw papierosem, ale niebardzo chce mi sie w nią wierzyc, do tego chodziło o orwo zapewne
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

weź dowolny film, zobacz tabelę uczulenia spektralnego i zobaczysz, czy jest jakieś widmo, na które film nie jest czuły, a oko ludzkie jest.
Starsze filmy (te ortocośtam tyczne) nie są uczulone na czerwony i można je podglądać przy wołaniu.
ale poza wielkim formatem to mija się z celem
sofka pisze:No nie wpadłam na taki pomysł. To może nie będę zdejmowała zaślepki z obiektywu, żeby w razie wpadki nie żałować że straciłam cenne ujęcia...
Więcej! Nie bierz aparatu, wtedy nie zepsujesz najlepszego ujęcia, tylko zostanie piękne w głowie :mrgreen:
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

sprawdziłem dzis te błony
fotopan FF, ortochromatyczny( chyba )........ cholera nie powinienem czytac waszych postów przed napisaniem, znów mi sie kreci, ale na pewno ciemno zielone do obrobki
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

figureliusz pisze:ależ bez problemu możesz użyć lampy, która świeci światłem poza zakresem czułości negatywu. niestety też jest to zakres poza czułością oka ludzkiego :mrgreen:
Akurat to nie jest problem - wielkoformatowcy wywołujacy na obraz używają podczerwieni i noktowizorów. Nawet Ilford zaleca IR.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

No ale poniżej wielkiego to bawienie się w to nie ma sensu :)
ODPOWIEDZ