paprochy w obiektywie powiększalnikowym?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rafael
-#

paprochy w obiektywie powiększalnikowym?

Post autor: rafael »

Witam!
Być może ten temat już był poruszany, ale ja strikte na ten temat nie znalazłem odpowiedzi. ;-)
Zamierzam kupic obiektyw powiększalnikowy, ale koleś napisał że znajduje sie w nim kilka paprochów, poza tym mankamentem ma być idealny... :lol:
Moje pytanie do znawców tematu, czy kilka paproszków wpływa na jakość odbitki, czy będą one widoczne na zdjęciu, czy tez wogóle sie tym nie należy przejmować?
Z góry dziekuje za odpowiedzi. :-D
Gasoline
-#

Post autor: Gasoline »

A jaki to obiektyw? Być może warto go kupić.
Awatar użytkownika
rafael
-#

el-nikkor 50/2.8, więc z pewnością warty kupna, tylko zastanawiają mnie te paprochy, dopiero zaczynam przygodę z ciemnią i nie wiem na ile to może być problem..... w obiektywach aparatowych małe paprochy to nie problem, ale tu chodzi czasami o duże powiększania, na odbitce 10X15 pewnie nie widać ale czy na np. 30x40.... ? jeśli ma ktoś wiedzę to proszę o odp.
Awatar użytkownika
dr_feelgood
-#
Kontakt:

Post autor: dr_feelgood »

ja robiłem 40x40 w obiektywie mam 2 paprochy i nie dało się tego w żaden sposób dostrzec. Może przy naświetleniu czystej kartki można by zobaczyc jakis slad ale nie próbowałem.
BIESZCZADZKA : GALERIA

http://www.rudak-galeria.com.pl
Awatar użytkownika
rafael
-#

dzięki dr_feelgood za odp. :lol: długo trzeba było czekac na jakiś odzew na forum, ale jest konkretna odpowiedz od kogoś kto sprawdził to w boju... ;-)
msierak
-#

Post autor: msierak »

Paprochy wewnątrz obiektywu mogą najwyżej wpływać na ogólną ostrość i jasność obrazu (bo zmieniają bieg promieni wewnątrz układu), nigdy nie dadzą wyraźnego śladu na papierze.
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Też mam takiego nikkora, zakupiłem go po okazyjnej cenie i był dość brudny w środku, miał nalot. W związku z tym postanowiłem nauczyć się czyszczenia obiektywów, dziś jest piękny i czysty. W podobny sposób nauczyłem się czyścić szkła do Psixa. Jeśli chcesz mogę go wyczyścić.
ODPOWIEDZ