Efekt "mody na analogi"

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

flonidan
-#

Post autor: flonidan »

No żle się wyraziłem,chciałem zaznaczyc ,że postęp w elektonice jest tak szybki,że jeden system szybko wypiera drugi i niestety powrotu nie ma.Pomyślałem sobie kiedyś a co będzie jak kiedyś ktoś wymyśli nową technologię zdjęc stereoskopowych mogących byc odtwarzanych w trójwymiarze jak w gwieznych wojnach to zobaczycie jak cyfra szybko będzie padała-zresztą mój brat prowadzi sklep z cyfrakami i mówi,że obecnie prawie nic się nie sprzedaje-rolę aparatu przejeła komórka.Sam mam aż 4 cyfraki -czasem robię sobie na nich makro.Nie zrozumcie mnie żle nie jestem przeciwnikiem cyfry tylko możliwe jest,że i ona będzię kiedyś czymś elitarnym.
jacek
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Produktem fotografii ma byc zdjecie. Takie "prawdziwe". Mozna wprawdzie wyprodukowac cyfrowy negatyw i nastepnie uzyskac odbitke w ciemni ale to jest taka sztuka dla sztuki. Natomiast w dyskusjach o cyfrze i analogu bardzo malo zwraca sie uwage na jakosc printu (lab, atramentowa, pigmentowa). Czarno bialy negatyw drukowany jakimikolwiek metodami zmienia kolory w swietle o roznej temperaturze. W sposob zupelnie inny i czasem trudny do zaakceptowania w porownianiu z odbitka z kuwety. Nie widzialem jeszcze zdjecia z ciemni, ktore w swietle elektrycznym raziloby czerwienia i to samo zdjecie w promieniach slonecznych byloby zielone. To jest specyfika druku i podloza na jakim sie drukuje. Tylko bardzo wysokie drukarki pigmentowe redukuja do jakigos stopnia to zjawisko. Fotografia i cala technologi z ciemni ma sie dobrze. "Fotografia" robiona telefonem komorkowym to brak wyobrazni pokolenia naszoklasowego/facebookowego i nazwalbym to quasi fotografia
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Hej !

Wiem, ze kiedy slonce ladnie swieci mozna i iphonem zdjecie zrobic, byc moze "calkiem niezle" ... tylko po co ? skoro w tym samym czasie mozna zrobic lepsze aparatem fotograficznym. :lol:

Pozdrawiam Maciek ! :-)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

no bo iphon to w zasadzie nie wiadomo do czego służy, czy to telefon komórkowy do rozmów czy odtwarzacz do muzyki albo do oglądania filmów, tablet do internetu czy konsola do gier. wracając do początku jednak, jest w końcu spora chyba jesli nie jedyna gama akcesoriów do iphona jako aparatu foto
wszystko zaczęło sie gdy w telefonach pojawiły się aparaty/kamery
ale to nie wszystko i nie jedyna droga, bo wiadomo ze z telefonów sa takie aparaty jak z aparatów młotki, mozna ale nie jest to najlepsze a i nie kazdy sie nadaje.
fakt widziałem i drukowałem w labie zdjęcia z komórki w formacie 10x15, całkiem niezłe.
kiedys natknąłem sie w sieci na ciekawy telefon, a w zasadzie aparat cyfrowy wyposażony w... właśnie w telefon. moim zdaniem znakomite rozwiązanie dla telefonofotografów :)
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Ale to był iphone Milacha, a to jest różnica. I on nie zaczynał zabawy z fotografią od niego.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
rabijki
-#
Kontakt:

Post autor: rabijki »

no rzeczywiscie roznica jak cholera. pewnie aparat w nim robi duzo lepsze zdjecia!!!
to prawie jak leica tomaszewskiego. kiedys moj kumpel pokazal mi leice i powiedzial ze to jest egz. od tomaszewskiego, wiec musi robic doskonale zdjecia.

ciekawe skad sie biora takie pomysly i taka logika????

pozdro
olo
olo
Awatar użytkownika
garreth
-#

Post autor: garreth »

FunBoy pisze:trumil9 napisał/a:
"Fotografia" robiona telefonem komorkowym to brak wyobrazni pokolenia naszoklasowego/facebookowego i nazwalbym to quasi fotografia

http://rafalmilach.blogsp...a-pierwsza.html
jedna jaskółka wiosny nie czyni
BTW - zastanawia mnie, co kierowało redaktorem wydania, że zdecydował się na umieszczenie tego konkretnego zdjęcia na stronie pierwszej...
"Najlepszy aparat to ten, z którego korzystasz" Nick Kelsh
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

rabijki pisze:no rzeczywiscie roznica jak cholera.
Jeśli umiesz robić zdjęcia, to zrobisz je czymkolwiek. I tyle.
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
bowie
-#

Post autor: bowie »

Wg mnie należy się cieszyć z mody na analogi, bo dzięki temu jest zapotrzebowanie na materiały typu negatywy, papier czy chemia. A jeśli ktoś płacze, że ceny "nienormalnie" wysokie, to zapytam się jaka jest "normalna" cena? Odpowiedź brzmi: taka, jaką akceptuje kupujący i sprzedający. Jak się ma trochę cierpliwości, to ZAWSZE można trafić okazję, trzeba się tylko dobrze poruszać na serwisach aukcyjnych, IMHO głównie ebay, oraz zaglądać na strony giełdowe użytkowników nikona, pentaxa czy innych producentów. Ebay rządzi się regułami, w pewnych miesiącach łatwiej trafić okazję, w innych trudniej . Sprzęt analogowy produkowany był przez dziesiątki lat. Jest tego tyle, że zawsze można znaleźć coś dla siebie...
Mnie także można potraktować jako "złego kolekcjonera", bo mam dwa korpusy, którymi ostatnio w ogóle nie robię zdjęć, bo w międzyczasie kupiłem coś innego, czego teraz używam. Pomimo wzrostu cen nie mam zamiaru sprzedawać tego sprzętu. Mam do niego sentyment, a poza tym mam świadomość, że zawsze mogę ich użyć, jak przyjdzie na to ochota. Napawam się też uczuciem posiadania czegoś naprawdę pięknego :)
A swoją drogą, ja swój sprzęt skompletowałem w najtańszym okresie, kiedy wszyscy zachłysnęli się cyfrą. Szedłem zatem pod prąd. Spoźnialscy muszą się teraz bardziej postarać ;) Powodzenia!
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Fajnie miec aparat analogowy i nim focic ! Hej !
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

bowie pisze:Jest tego tyle, że zawsze można znaleźć coś dla siebie...
Ja tam lubię cyfrę. Dzięki temu dostałem całkiem za darmo FS-12 (zenitowy fotosnajper) - wygląda na w pełni sprawny i nie mogę się doczekać kiedy go zabiorę na spacer (to jeszcze nieprędko, bo się remont przeciąga).
Chyba muszę rozpuścić wici wśród znajomych to może ktoś jakiegoś Starta znajdzie w szafie...
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Nie bede zakladal nowego tematu.
Z dzisiejszej poczty...

Obrazek
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Niezbyt dobra wiadomość....
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

to znaczy, że mnie nie policzyli.., ciekawe ile w tych 100% jest procentów "pomylonych" znaczy się analogowych :D
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a ja niebardzo rozumiem ( moze to skutki przeziebienia )
mogłby ktos wyjasnić
ODPOWIEDZ