Warsztat wielkich mistrzów

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

sofka
-#

Warsztat wielkich mistrzów

Post autor: sofka »

Często zastanawiam się jak jakaś fotografia została wykonana, nie aparat, obiektyw, a - film, wywoływacz, papier. Macie wiadomości o technice wielkich mistrzów?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

ci naprawdę wielcy mają w serdecznym poważaniu.. to, czym, w czym i na czym.. po prostu tworzą.. a jedyne na co zwracają uwagę to na światło
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 23:30 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Ale mimo wszystko na czymś muszą robić, nawet jeśli mają głęboko co to jest ;p I właśnie o to chodzi, aby dowiedzieć się, że Pan X ma kosmicznie zaawansowany warsztat i naświetla stykowo platynowe płyty światłem księżyca, a wywoływacz rozrabia we łzach dziewic, a dla odmiany Pan Y robi zdjęcia otworkiem z rolki papieru toaletowego, a wywołuje w pomyjach. O! ;p
kayaman
-#

Post autor: kayaman »

nord pisze:ci naprawdę wielcy mają w serdecznym poważaniu.. to, czym, w czym i na czym.. po prostu tworzą.. a jedyne na co zwracają uwagę to na światło
Twoja opinia jest chyba z marsa :shock:
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

nord pisze:a jedyne na co zwracają uwagę to na światło
... żeby było zgaszone.. ;)

T.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Czy masz na myśli coś takiego, jak Ansel Adams, Examples?
junkers_ju-87
-#

Re: Warsztat wielkich mistrzów

Post autor: junkers_ju-87 »

sofka pisze:Często zastanawiam się jak jakaś fotografia została wykonana, nie aparat, obiektyw, a - film, wywoływacz, papier. Macie wiadomości o technice wielkich mistrzów?
Jeśli znasz j. niemiecki to jest taka stronka
www.fototv.de

niestety żeby obejrzeć większość filmów musisz kupić abonament.
po zarejestrowaniu masz darmowy dostęp do 20 filmów i czasami pokazują tam filmy z takimi dwoma " wielkimi " jak żeś to nazwał.
Weidner i Lambrecht. często pokazują i mówią na czym robią.
Generalnie dobry sprzęt i chemia , negatywy i papiery dobrych producentów.

Jedyna tajemna metoda pracy jaką stosują to "Perfekcja w działaniu"

Obydwaj prowadzą też warsztaty na które można się zapisać
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 11:36 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
sofka
-#

Post autor: sofka »

Examples Adamsa jest pewnie świetne. Chyba każdy chciałby wiedzieć jak robione były jego ulubione "wielkie" zdjęcia. Ja ostatnio spędziłam długie godziny nad zdjęciami Sebastiano Salgado zastanawiając się...jak on to zrobił, szczególnie zdjęcie z obozu dla uchodźców w Tanzanii - chmurki, ludzie, namioty, a każda plama światła jak pociągnięcie pędzla, to dla mnie mistrzostwo, chciałabym wiedzieć dokładnie jak powstało.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

kayaman pisze:
nord pisze:ci naprawdę wielcy mają w serdecznym poważaniu.. to, czym, w czym i na czym.. po prostu tworzą.. a jedyne na co zwracają uwagę to na światło
Twoja opinia jest chyba z marsa :shock:
jeśli zaczniesz patrzeć tak szeroko, a nie oglądać.. to zrozumiesz że moja opinia jest jak najbardziej z ziemi..
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

Adams to chyba robił na kodaku 320 moczonym w d76 ;)
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Żadna tajemnica, wystarczy przejrzeć niektóre pozycje (niektóre nprawdę tanie) wymienione w bieżącym wątku viewtopic.php?p=48253&sid=87a6d319e0ee1 ... ccbf#48253 . Szczególnie ksiażki Barnbaum'a, Todd'a, czy Thorntona.
W sumie zgadzam się z wypowiedzią nord. Zobaczysz że żadnej szczególnej magii nie używają, po prostu uczciwa praca i przede wszystkim czas poświecony na warsztat. Anselmem Adamsem bym sie tak nie sugerował, w ciągu kilkudziesieciu lat technologia poszła na przód nawet w przypadku fotografii analogowej i jego warsztat jest troche leciwy i dziś już często nieaktualny (materiały). Ale oczywiście podejście i uczciwość w jego pracy jest jak najbardziej ponad czasowa.
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

James Nachtway z tego co wiem to robił na kodaku Tri-X 400, kiedy porównuję swoje zdjęcia z tx'a czy innych ludzi, które nie są wcale, a wcale dobre, to ja dochodzę do wniosku, że materiał jest ważny, ale to tylko jedna ze składowych "dobrego zdjęcia".
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

chodor pisze:James Nachtway z tego co wiem to robił na kodaku Tri-X 400,
Jeżeli informacje na temat JN czerpać z filmu "War Photographer", to na temat warsztatu nie dowiesz się za wiele... prócz tego, ze używał Trixa, i chyba jego styczność z warsztatem się na tym kończyła. Nie wywoływał, odbitek nie robił. Co najwyżej dawał wskazówki dotyczące odbitek.

T.
renes
-#

Post autor: renes »

Rob pisze:Adams to chyba robił na kodaku 320 moczonym w d76 ;)
Chyba raczej w HC-110 i lubił w rozcieńczeniu 1:119.
Mówi się, że jednak coś tam dorzucał do niego żeby zmiejszyć ziarenko ;-)
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

renes pisze:
Rob pisze:Adams to chyba robił na kodaku 320 moczonym w d76 ;)
Chyba raczej w HC-110 i lubił w rozcieńczeniu 1:119.
Mówi się, że jednak coś tam dorzucał do niego żeby zmiejszyć ziarenko ;-)
Faktycznie, pomyliłem się i jest jak mówisz, korzystał z HC-110 w wysokich rozcieńczeniach ;) Ale ja chyba jednak nie lubię ziarnistości tego wywoływacza, wolę d76.
ODPOWIEDZ