hasselblad i matowki i pryzmaty
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Miałem standardowa matówkę w Hasselu. Kupiłem Acute Matte z klinem. Od tej pory trafiam z ostrością jakies 4-5x częściej. Właściwie to zawsze trafiam, podczas gdy wcześniej nie było to takie oczywiste i nierzadko krew mnie zalewała gdy okazywało się, że przeostrzyłem np. Ale muszę też napisać że mam wadę wzroku i noszę okulary... Moim zdaniem warto mieć klin.
Ja na dodatek zamontowałem matówkę tak, że klin jest pionowo dzięki czemu łatwiej ostrzy mi się na oczy modela.
Michał
Ja na dodatek zamontowałem matówkę tak, że klin jest pionowo dzięki czemu łatwiej ostrzy mi się na oczy modela.
Michał
Witam . Czas temu wymienilem matowke w moim Hasiu na ta : http://cgi.ebay.pl/FRESNEL-FOCUSING-SCR ... 1e5fee69aa . Smieszna cena , a pracuje sie calkiem niezle ; dodatkowo wymiana zajela mi 10 min i nie sprawila zadnych problemow - takze polecam . Pozdrawiam .
A no właśnie, zapomniałem o 'zamiennikach' - czy warto? Jeśli tak, to czy są jakieś konkretne firmy produkujące dobre kopie takich matówek jak acute matte? I jak ewentualnie ma się wymiana, czy te szkiełka są takiej samej grubości jak oryginały? Bo jakoś nie widzi mi się wydawać 600zł na kawałek szkiełka tylko dlatego, że jest z logo H. No i ta matówka, którą mam wydaje mi się dosyć ciemna..
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 20:49 przez Rob, łącznie zmieniany 2 razy.
Wg mnie dobra matówka to podstawa i warto w nią zainwestować. Nic tak nie boli jak świetny kadr, świetny motyw i... ostrość nie tam gdzie trzeba. Poluj na ebay na acute matte D. Prędzej czy póżniej wyhaczysz matówkę w rozsądnej cenie
My HI-LUX Micro/Split RF focus screen would look beautiful in your 503CW. I provide my line of HI-LUX focus screens for an incredible variety of both modern and classic cameras of all different formats (35mm, Medium Format, Large Format, DSLRs, Medium Format Digital & Large Format Digital). See below for screen descriptions, payment options and shipping options. Please feel free to forward this information to your friends. You may contact me at 1+770-939-6644 (EST, USA) with questions or to order:
I make two HI-LUX screens for the interchangeable screen Hasselblad models (such as your 503CW). These screens are user interchangeable and do not require any tools or adjustment (presuming that the camera is currently focusing ok with the original factory screen). These screens are:
(1) HI-LUX Brilliant Matte - the entire screen is a brilliant, contrasty, high clarity all matte field - $275.00 - available with (a) no lines, (b) vertical/horizontal crop lines, or (c) grid lines, (d) digital crop lines
(2) HI-LUX Micro/Split RF (Type II) - a split image rangefinder (4 mm diameter) surrounded by a microprism doughnut (7 mm diameter) which is surrounded by a bright matte field - $275.00 - available with (a) no lines, (b) vertical/horizontal crop lines, or (c) grid lines, (d) digital crop lines
Masz starą matówkę, ciemną jak nie powiem co...Rob pisze:No ja mam 500cm. Ale to pewnie ta starego typu bo ma krzyżyk malowany czarną farbą.
Dobrą opinię mają matówki Beattie, nie próbowałem, ale to chyba podobna liga jak acute matte D. Ale najlepsze matówki robi Bill Maxwell (maxwellprecisionoptics) http://www.mattclara.com/maxwell/ Dwa lata temu nawet z nim korespondowałem, ale w końcu się nie zdecydowałem na zakup. Oto co mi pisał:Rob pisze:A no właśnie, zapomniałem o 'zamiennikach' - czy warto? Jeśli tak, to czy są jakieś konkretne firmy produkujące dobre kopie takich matówek jak acute matte?
My HI-LUX Micro/Split RF focus screen would look beautiful in your 503CW. I provide my line of HI-LUX focus screens for an incredible variety of both modern and classic cameras of all different formats (35mm, Medium Format, Large Format, DSLRs, Medium Format Digital & Large Format Digital). See below for screen descriptions, payment options and shipping options. Please feel free to forward this information to your friends. You may contact me at 1+770-939-6644 (EST, USA) with questions or to order:
I make two HI-LUX screens for the interchangeable screen Hasselblad models (such as your 503CW). These screens are user interchangeable and do not require any tools or adjustment (presuming that the camera is currently focusing ok with the original factory screen). These screens are:
(1) HI-LUX Brilliant Matte - the entire screen is a brilliant, contrasty, high clarity all matte field - $275.00 - available with (a) no lines, (b) vertical/horizontal crop lines, or (c) grid lines, (d) digital crop lines
(2) HI-LUX Micro/Split RF (Type II) - a split image rangefinder (4 mm diameter) surrounded by a microprism doughnut (7 mm diameter) which is surrounded by a bright matte field - $275.00 - available with (a) no lines, (b) vertical/horizontal crop lines, or (c) grid lines, (d) digital crop lines
ja okresowo szukam matówki do 503 cx, mam jakąs stara czy jest ciemna nie ocenię, bo nie mam z czym porownac ( zreszta od roku nie mam czasu na zdjęcia )
ale z czasem doszedłem do załozenia ze chce z klinem i chyba namyslilem sie na ukosny, z tego co tu ktos kiedys gdzies prawił, jest bardziej praktyczny i wszechstronny i tez mi sie tak wydaje. kiedys napewno kupię, ale na razie chyba brak mi funduszy i troche szkoda wydac te $300
Grzegorz, mowisz ze porownałes z oryginałem, a jaki to oryginał acute mate D czy bez D?, ja napewno mam jeszcze starszą :/
ale z czasem doszedłem do załozenia ze chce z klinem i chyba namyslilem sie na ukosny, z tego co tu ktos kiedys gdzies prawił, jest bardziej praktyczny i wszechstronny i tez mi sie tak wydaje. kiedys napewno kupię, ale na razie chyba brak mi funduszy i troche szkoda wydac te $300
Grzegorz, mowisz ze porownałes z oryginałem, a jaki to oryginał acute mate D czy bez D?, ja napewno mam jeszcze starszą :/
jeśli masz matówkę z czarnymi cienkimi liniami, to jest to stara wersjaMalfas pisze:mam jakąs stara czy jest ciemna nie ocenię, bo nie mam z czym porownac
jeśli czarnych linii nie ma, ale na metalowej ramce nie ma dwóch nacięć w kształcie litery D, to prawdopdoobnie masz acute matte bez "D"
jeśli masz dwa wspomniane nacięcia, to masz najnowszą matówkę acute matte D