SKANOWANIE - ile i jaka korekta przed skanowaniem?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

JaZ99 pisze: Spróbuj zeskanować jakiś przestrzenny obiekt, na przykład butelkę od małego kosmetyku pokrytą napisami. Zobaczysz wtedy, gdzie leży głębia ostrości skanera.
to chyba jest rada dla płaskich skanerów ze światłem z dolnej szyby i z jednym obiektywem. Nie do końca wiem jak położyć taką butelkę na skaner który skanuje filmy przenikającym światłem z górnej pokrywy, albo skaner który ma dwa obiektywy jak np. V750
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze:
renes pisze:Wniosek z tego że zakres regulacji w twojej ramce powinien być większy aby zobaczyć róznice?
Tak, ale tylko dla ramki 120. Ramka na slajdy w ramkach to zupełna porażka.
nie do końca rozumiem o co chodzi z ramka na slajdy? Możesz napisać cos więcej? Też mam V750
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Big_Lynx pisze:to chyba jest rada dla płaskich skanerów ze światłem z dolnej szyby i z jednym obiektywem. Nie do końca wiem jak położyć taką butelkę na skaner który skanuje filmy przenikającym światłem z górnej pokrywy, albo skaner który ma dwa obiektywy jak np. V750
To, który obiektyw jest używany (zogniskowany na szybę, czy na +3mm nad szybą) zależy od programu skanującego. A to, że otwarta klapa sobie świeci, nie przeszkadza, jeśli tylko w pomieszczeniu jest wystarczająco jasno ;) Przecież uzyskany obraz nie musi być cud-malina -- ważne, żeby było widać głębię ostrości.
Big_Lynx pisze:nie do końca rozumiem o co chodzi z ramka na slajdy? Możesz napisać cos więcej? Też mam V750
To takie cóś z 24 kwadratowymi miejscami na slajdy małoobrazkowe w ramkach i z języczkami dociskającymi.
Nie wiem czemu, ale nie udało mi się uzyskać ostrych skanów dla wszystkich slajdów. Mam tylko 3 paczki zaramkowanych kodachromów, więc nie drążyłem tematu. Pewnie się skończy tym, że zaniosę gdzieś najlepsze zdjęcia do profesjonalnego zeskanowania.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

przepraszam, że odbiegam od tematu, ale podobne cuda ze slajdami dzieją się w 4490, dlatego od dłuższego czasu skanuję slajdy przed pocięciem i zaramkowaniem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
JaZ99
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:przepraszam, że odbiegam od tematu, ale podobne cuda ze slajdami dzieją się w 4490, dlatego od dłuższego czasu skanuję slajdy przed pocięciem i zaramkowaniem
Kodak pakował kodachromy w takie cudne kartonowe ramki, które miają tę super zaletę, że pylą jak cholera. Zobacz sobie na moim flikrze, jak wygląda brzeg slajdu. I oni się dziwili, że sprzedaż była taka słaba....

Dopiero po fakcie dowiedziałem się, że można było sobie zażyczyć nieramkowania, odcinając róg koperty. Teraz już za późno.
Awatar użytkownika
pq17
-#

Post autor: pq17 »

Big_Lynx pisze:
JaZ99 pisze: Spróbuj zeskanować jakiś przestrzenny obiekt, na przykład butelkę od małego kosmetyku pokrytą napisami. Zobaczysz wtedy, gdzie leży głębia ostrości skanera.
to chyba jest rada dla płaskich skanerów ze światłem z dolnej szyby i z jednym obiektywem. Nie do końca wiem jak położyć taką butelkę na skaner który skanuje filmy przenikającym światłem z górnej pokrywy, albo skaner który ma dwa obiektywy jak np. V750

witam, wstawiam tu skan płyty głównej PC który zrobił kolega na tablicowym CanoScan 8800,
tak jak by skanował kartkę papieru (scan od dołu). Przypuszczam że głębia ostrości na płycie szklanej scanera wynosi tu ok. 2-3 cm.
Załączniki
Plyta_AGProA.jpg
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

pq17,

Pewnie tak, ale dotyczy to światła odbijanego od skanowanego materiału. Film to skan za pomocą światła przechodzacego przez przeźroczysty materiał z górnego źródła. Czy głębia będzie taka sama? Nie mam pewności
JaZ99
-#
Kontakt:

Big_Lynx pisze:Pewnie tak, ale dotyczy to światła odbijanego od skanowanego materiału. Film to skan za pomocą światła przechodzacego przez przeźroczysty materiał z górnego źródła. Czy głębia będzie taka sama? Nie mam pewności
Głębia ostrości zależy od obiektywu, a nie od tego, co jest źródłem światła.
pq17 pisze:Przypuszczam że głębia ostrości na płycie szklanej scanera wynosi tu ok. 2-3 cm.
Ładnie widać tu głębię ostrości. Kondensatory elektrolityczne stosowane na płytach zwykle mają 1-1,5 cm wysokości, więc sądzę, że głębia jest ciut mniejsza. Butelka plastikowa lepiej się sprawdza, bo na jej krzywiźnie pięknie widać granice głębi ostrości.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze: Głębia ostrości zależy od obiektywu, a nie od tego, co jest źródłem światła.
Głębia ostrości w fotografii zależy od wartości przysłony, ogniskowej obiektywu i odległości od od motywu. Zatem zależy od typu skanera. To co piszesz dotyczy skanerów z jednym obiektywem i niezmiennymi parametrami optycznymi ... i w tym wypadku zapewne masz rację. Są jednak skanery z dwoma obiektywami (np. V750 Pro) wybieranymi do skanowania w zależności od rozdzielczości. Zatem można powiedzieć, że w przypadku takiego skanera głębia ostrości zależy także od rozdzielczości skanu. Są skanery z regulacją ostrości. Są też skanery ustawiające inną ogniskową dla materiałów typu klisza (mały i przeźroczysty) i papier (duży i nieprzeźroczysty).

Nie wiem jak to jest rozwiązane technicznie, ale w przypadku V7xx wskazujemy w oprogramowaniu czy klisza leży na szybie czy nieco ponad szybą w ramce. Nie sądzę, aby chodziło tutaj tylko o działanie oprogramowania bo ustawia się to i w SilverFast i w EpsonScan. Zatem wydaje mi się, że głębia może zależeć i od tego ustawienia.

Tak czy inaczej skanowanie to dla mnie magia :-;
JaZ99
-#
Kontakt:

Big_Lynx pisze:Głębia ostrości w fotografii zależy od wartości przysłony, ogniskowej obiektywu i odległości od od motywu.
... i od wielkości przyjętego krążka rozproszenia. Na pewno nie zależy jednak od tego, czy klapa jest zamknięta, czy otwarta ;)
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

JaZ99 pisze: ... i od wielkości przyjętego krążka rozproszenia. Na pewno nie zależy jednak od tego, czy klapa jest zamknięta, czy otwarta ;)
:-) :-) :-) ... chyba, że obiektyw jest w klapie

a tak na marginesie wiesz może jak w V750 Pro rozwiązana jest optyka w odniesieniu do wyboru źródła filmu? Tzn co tak naprawdę robi wybór czy szyba czy ramka z filmem. Na ostrość ma to wpływ na pewno, ale czy skaner coś robi z położeniem obiektywu?
JaZ99
-#
Kontakt:

Big_Lynx pisze:a tak na marginesie wiesz może jak w V750 Pro rozwiązana jest optyka w odniesieniu do wyboru źródła filmu? Tzn co tak naprawdę robi wybór czy szyba czy ramka z filmem. Na ostrość ma to wpływ na pewno, ale czy skaner coś robi z położeniem obiektywu?
Bladego pojęcia nie mam. Wydaje mi się, że to oprogramowanie do skanowania wysyła odpowiednią komendę do skanera, aby się przystosował do tego, co użytkownik wybrał w interfejsie tego oprogramowania. A co dokładnie skaner robi po otrzymaniu tej komendy -- musiałbyś pogadać z konstruktorem ;)
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Pobawiłem się trochę z różnymi ustawieniami wysokości ramek i powiem szczerze, że jestem zaskoczony. Skaner V750, rozdzielczość skanowania 4200, mały obrazek, Ektar 100, oprogramowanie SilverFast. Detale badane przy powiększeniach do 400%. Opcja "ostrzenia" SilverFast - auto. I tak:

- nie ma różnicy w ostrości skanu dla wysokości 2.5mm (bez stopek ramki - chodzi o fabryczne ramki), a stopkami na wysokości 3.5mm (skierowane w stronę +). Nieco (choć minimalnie) gorszy wynik uzyskuję dla ustawienia standardowego - 3mm. Tego kompletnie nie rozumiem.

- dla wysokości 2.5, 3.0 można się doszukać pominiętych pikseli w postaci linii na całej szerokości klatki w porównaniu z tym co widać na wysokości 3.5. Wygląda zatem na to, że 3.5mm doprowadza do najbardziej kompletnego skanu.

- postępując zgodnie z radą "JaZ99" skanowana buteleczka wskazuje na głębię obiektywu 2-3mm

- włączenie opcji ICE w trybie "speed" gubi dożo szczegółów na krawędziach obiektów. Widać to oczywiście w dużych powiększeniach

- włączenie ICE w trybie "dobrej jakości" generuje faktycznie obraz dużo bardziej kompletny, praktycznie bez widocznych śladów kurzu, ale mniej ostry w całej płaszczyźnie w porównaniu ze skanowaniem bez ICE. Wydaje mi się, że ICE w tym trybie nie tylko usuwa kurz ale także stara się zniwelować ziarno (co widać) ale kosztem ostrości

Podsumowując: wiem, że nic nie wiem tak od tysiącleci mawiali mędrcy i analfabeci :-;

Wygląda na to, że konieczne jest jeszcze powtórzenie cyklu testów z opcją "sharpen" SilverFast ustawioną na "none".
ODPOWIEDZ