Rollei RLS
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rollei RLS
Kupiłem ćwiartkę tego wywoływacza pod kątem wołania Rollei R3 i mam kilka pytań do bardziej zorientowanych. Czy można używać większych rozcieńczeń niż 1+4? Bo mając 250 ml zrobię tylko cztery filmy i będzie po robocie (cztery średnie po dwa na szpuli w dużym Krokusie). Chętnie zrobiłbym w nim też Neopana 400 więc jakby ktoś miał jakieś czasy dla takiej kombinacji to będę wdzięczny.
zaphod, robiłem neopana400 w RHSie 1+7 6min 20C. wyszło bardzo dobrze, a nawet świetnie. Niewiele się różnią od siebie te wywojki a RHS zdecydowanie ekonomiczniej wychodzi.
Równie dobrze Neopan wychodzi w rodinalu 1+50 9min 20 C
wszystko mieszane 0-1'+4x1"
r3@1600 w RHSie też dobrze wychodzi.1+7 20C 22min
mieszane jak powyżej.
w RLSioe tylko IRy i 80S wołałem.
natomiast nikt mi nie powie, że to wywojka co ma dwa tygodnie termin ważności i po otwarciu.
Po zagazowaniu, u mnie wciąż działa, a stoi otwarta od sierpnia.
Tak RHS jak i RLS
Równie dobrze Neopan wychodzi w rodinalu 1+50 9min 20 C
wszystko mieszane 0-1'+4x1"
r3@1600 w RHSie też dobrze wychodzi.1+7 20C 22min
mieszane jak powyżej.
w RLSioe tylko IRy i 80S wołałem.
natomiast nikt mi nie powie, że to wywojka co ma dwa tygodnie termin ważności i po otwarciu.
Po zagazowaniu, u mnie wciąż działa, a stoi otwarta od sierpnia.
Tak RHS jak i RLS
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 17:47 przez cichy70, łącznie zmieniany 1 raz.
Na opakowaniu jest 11 min przy rozcienczeniu 1+4, temp. 24°C i przyjetej czulosci 200ASA. Natomiast w publikacji "Schroeders Negativ Praxis - 2002" dla 24°C, 1+4, Gamma 0,55, mieszania 30" dla 100ASA 12 min i 200ASA 14 min. Rozbieznosci moze z powodu zmiany emulsji Neopana w miedzyczasie ?
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Miałem dać znać jak wyszło więc daję - niestety nie jest to historia z happy endem
Zrobiłem w RLS dwie rolki R3 świeconego na ASA 50 - Wołanie 23 minuty, 24 stopnie wg tabelki na butelce. Jedyne co zmodyfikowałem to mieszanie - nie co 30 sekund bo bym oszalał tylko co 5 minut. No więc efekt jest nieszczególny - filmy są strasznie blade. Naświetlone raczej prawidłowo bo nie widać jakichś przepałów albo niedoświetleń, ale właśnie takie szare i bez kontrastu.
Myślę że błędem było jednak takie rzadkie mieszanie, najwyraźniej przy RLSie trzeba mieszać energiczniej. Zwykle wołając w Rodinalu lub ID11 przy czasach powyżej 20 minut mieszam co 5 i jest ok. Tutaj chyba się to nie sprawdza.

Zrobiłem w RLS dwie rolki R3 świeconego na ASA 50 - Wołanie 23 minuty, 24 stopnie wg tabelki na butelce. Jedyne co zmodyfikowałem to mieszanie - nie co 30 sekund bo bym oszalał tylko co 5 minut. No więc efekt jest nieszczególny - filmy są strasznie blade. Naświetlone raczej prawidłowo bo nie widać jakichś przepałów albo niedoświetleń, ale właśnie takie szare i bez kontrastu.
Myślę że błędem było jednak takie rzadkie mieszanie, najwyraźniej przy RLSie trzeba mieszać energiczniej. Zwykle wołając w Rodinalu lub ID11 przy czasach powyżej 20 minut mieszam co 5 i jest ok. Tutaj chyba się to nie sprawdza.
- technik219
- -#