Ilford XP2 Super w Rollei Digibase C-41
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ilford XP2 Super w Rollei Digibase C-41
Cześć, dla zainteresowanych udostępniam wyniki swoich pomiarów.
Przy okazji mam straszny problem z tą chemią. Pierwszy film wyszedł super, ale każdy następny wygląda tak, jakby był oblepiony miodem z małymi kuleczkami. Jak to wygląda na skanach - okropnie. Czy ktoś coś wie może na ten temat? Film mi się spodobał, a nie chcę używać chemii jednorazowo, bo to za drogi interes.
Problem ten dotyczy właściwie tylko XP2, razem z tym filmem miałem nawiniętą Realę i na niej ten problem praktycznie nie istnieje (tylko na obrzeżach i w znacznie mniejszym natężeniu).
J.
Przy okazji mam straszny problem z tą chemią. Pierwszy film wyszedł super, ale każdy następny wygląda tak, jakby był oblepiony miodem z małymi kuleczkami. Jak to wygląda na skanach - okropnie. Czy ktoś coś wie może na ten temat? Film mi się spodobał, a nie chcę używać chemii jednorazowo, bo to za drogi interes.
Problem ten dotyczy właściwie tylko XP2, razem z tym filmem miałem nawiniętą Realę i na niej ten problem praktycznie nie istnieje (tylko na obrzeżach i w znacznie mniejszym natężeniu).
J.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 16:32 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Jeszcze jako tako rozumiem wołać zwykłe kolorowe filmy w czarno-białej chemii, ale ta kombinacja z XP2 jest nieco dziwnaMarek Marecki pisze:Jest w ogóle jakakolwiek korzyść z wołania cz-b negatywu przeznaczonego do C-41 w wywoływaczu do tradycyjnego procesu? Poważnie pytam, bo im dłużej się zastanawiam, tym bardziej bezcelowe mi się to wydaje.

-
- -#
No w porządku, zarówno filmy tradycyjne jak i c-41 mają swoje charakterystyczne zachowania i tu nie ma nic do filozofowania. Nadal jednak nie ogarniam jakie korzyści kolega "rybka" zyskuje wołając cz-b negatyw c-41 w wywoływaczu tradycyjnym. Faktycznie efekt jest ciekawy, czy ot po prostu - fanaberia?
Korzysci ? Eeee... Fun , to tak , ale to raczej fanaberia polaczona z niechecia do minilabow . " Normalnie " to jade na APX 100 Agfy ( stara wersja , juz lekko po terminie i wlasciwie prawie niedostepna ... ) - to jakies 90% tego co robie . A po experymentowac zawsze mozna . Ad rem ; XP-iczka to bardzo dobry material i mi czasem zdaza sie go uzyc , a Jac99 wlasciwie napisal wszystko . Jedyna jego wada jest cena , ale ja akurat dostalem 10 rolek w prezecie od kolegi ... wiec jeszcze sprobuje z innymi wywolaniami . Pozdrawiam .
Skąd taki pomysł? Z tego, co czytałem, to jest to chemia Fuji (Belgia) rozlewana przez Rollei.jac123 pisze:A ten Rollei Digibase nie jest do filmów dedykowanych, czyli Digibase?
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film