Obiektywy Minolta dynax 8000i

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

bryndzak
-#
Kontakt:

Obiektywy Minolta dynax 8000i

Post autor: bryndzak »

Witam!
Cóż jestem amatorem i mam bardzo prosty problem :lol:
Posiadam lustrzankę analogową Minolta dynax 8000i. Mam do niej obiektyw Minolta AF 35-105
z filtrem 55 mm. Jednak maksymalna ogniskowa 105 mm nie zadowala mnie, gdyż chcę fotografować odległe obiekty (góry) z bardzo daleka, takie które trudno dostrzec gołym okiem. Szukam więc obiektywu z większą ogniskową. Moja niewiedza nie pozwala mi wybrać i w ogóle zastanawiam się czy dany obiektyw "współpracowałby" z moim aparatem. Stąd pytanie jaki wybrać? Myślę że ogniskowa (maksymalna) przynajmniej 300 mm by mnie zadowoliła (może być obiektyw stałoogniskowy). Znalazłem jeden Falcon 500mm f/8 Sony/Minolta Czy on nadaje się do tego aparatu i takich fotografii? :-)
bryndzak
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Co do tematyki bagnetu A mogę się wypowiedzieć, gdyż jestem użytkownikiem tego bagnetu od 10 lat. Do Twojej minolty będą pasowały wszystkie szkła z bagnetem A.
Problem Falcona jest taki, że jest to obiektyw manualny, lustrzany ze stałą wartością przysłony. Słój ma charakterystyczną plastykę (jak każdy lustrzany obiektyw). Nie jest najlepszy w pracy pod słońce ani też obraz, który produkuje nie należy do najostrzejszych. Zdecydowanie polecałbym Ci coś innego np starą poczciwą "flintę" MAF 70-210/4 (zacny obiektyw). Jeżeli chciałbyś coś jaśniejszego to MAF 80-200/2.8 APO się nadaje (bardzo ciężki - około 1300g)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
bryndzak
-#
Kontakt:

Dzięki! Już coś wiem, a jakiś obiektyw z większą ogniskową?
bryndzak
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Ze szkieł Minolty jest stare 75-300/4.5. Są też stałoogniskowe "białasy" 300, 400, 500 i 600 brandowane jako Konica-Minolta, ale bardzo ciężko je dostać. Oprócz tego to chyba tylko Sigmy 300, 500 albo 800. Sigma ma też zoomy 50-500 i 150-500. Wszystkie działające z Sony będą działały z Twoją Minoltą i wszystkie są drogie jak diabli.
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Jest dużo tańsza alternatywa do długich, ultra drogich stałek. To chwila przemyśleń. Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz tak wyspecjalizowanego sprzętu do fotografowania gór z daleka? Lepiej i taniej wyjdzie pojechać w góry i robić im zdjęcia z bliska ;p Poważnie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 22:58 przez Marek Marecki, łącznie zmieniany 1 raz.
bryndzak
-#
Kontakt:

Hehe no takie fotografowanie już mi się znudziło ;-) tzw. dalekie obserwacje to jest coś bardzo ciekawego, ale portfel też "chudy", za to osiemnastka niedługo, więc jeszcze zobaczę. Dzięki za pomoc :-)
bryndzak
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

zaphod pisze:Wszystkie działające z Sony będą działały z Twoją Minoltą i wszystkie są drogie jak diabli.
Nie do końca jest to prawda. Obiektywy z napędem SSM (super sonic motor) mogą nie być obsługiwane przez starszej generacji body...

Tutaj masz małą ściągę:
http://mkropa.republika.pl/index.htm
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Marek Marecki
-#

Jeśli chodzi Ci o prawdziwe dalekie obserwacje, to podłącz aparat do teleskopu. Na tym najlepiej znają się koleżanki i koledzy na forach o astrofotografii, więc tam popytaj.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

8000i - zacna pucha z 1990 roku.

Post autor: Minolciarz1979 »

Miło, że ktoś ma ją i używa :-) Co do szkieł:
Polecam Ci 75-300 MAF, 75-300 Sigma. Zoomy Minolty są bardzo dobre, w przypadku 75-300 nawet ten plastikowy ma bardzo dobre parametry. Nie musisz od razu wywalać ciężkiej kasy na stałki czy szkła o stałym świetle. Z powodzeniem wystarczą Ci te zoomy o świetle 4,5-5,6. Możesz też zainteresować się szkłami firmowanymi przez Cosinę - bardzo dobre szkła. Mogę dać Ci namiary na gościa zajmującego się Minoltami, który jest w stanie sprowadzić dowolną rzecz Minolty lub do Minolty i to w dobrej cenie.
PS. Falcony sobie odpuść - miałem to i nie chcę tego widzieć.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 12:20 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
bryndzak
-#
Kontakt:

Dzięki wszystkim za pomoc!
Obiektyw 75-300 MAF wydaje się całkiem dobrą propozycją, jedno pytanie propo niego. Czy to prawda, że poza lustrzanką analogową on nadaje się też do cyfrowej?
bryndzak
Marek Marecki
-#

Tak. Wszystkie obiektywy i korpusy systemu A, czyli Minolta, Konica-Minolta i obecne Sony są między sobą zgodne. Oczywiście są pewne wyjątki ale na tyle marginalne, że nie warte wspomnienia w tej chwili.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Jeśli chcesz kupić jakiś słoik do Minolty, to zerknij na

Post autor: Minolciarz1979 »

Allegro w ofertę gościa "nied28". Facet zajmuje się Minoltą od dawna, jest sprawdzonym sprzedawcą, na zamówienie sprowadzi właściwie wszystko. Ceny co prawda wysokie, ale masz gwarancję pisemną i gwarantowany stan techniczny sprzętu (zazwyczaj bardzo dobry).
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, 07:35 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
szfendak
-#

Post autor: szfendak »

Oprócz allegro jest jeszcze inna możliwość zakupienia szkła do Twojej minolty, często taniej i z pewnej ręki.
Oczywiście trzeba trafić na ofertę.
Nie wszystkie produkowane obecnie obiektywy są pod FF (np. Sigma, SONY, Tamron)
tu namiar - http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=33
ODPOWIEDZ