Witam!
Cóż jestem amatorem i mam bardzo prosty problem
Posiadam lustrzankę analogową Minolta dynax 8000i. Mam do niej obiektyw Minolta AF 35-105
z filtrem 55 mm. Jednak maksymalna ogniskowa 105 mm nie zadowala mnie, gdyż chcę fotografować odległe obiekty (góry) z bardzo daleka, takie które trudno dostrzec gołym okiem. Szukam więc obiektywu z większą ogniskową. Moja niewiedza nie pozwala mi wybrać i w ogóle zastanawiam się czy dany obiektyw "współpracowałby" z moim aparatem. Stąd pytanie jaki wybrać? Myślę że ogniskowa (maksymalna) przynajmniej 300 mm by mnie zadowoliła (może być obiektyw stałoogniskowy). Znalazłem jeden Falcon 500mm f/8 Sony/Minolta Czy on nadaje się do tego aparatu i takich fotografii?
Co do tematyki bagnetu A mogę się wypowiedzieć, gdyż jestem użytkownikiem tego bagnetu od 10 lat. Do Twojej minolty będą pasowały wszystkie szkła z bagnetem A.
Problem Falcona jest taki, że jest to obiektyw manualny, lustrzany ze stałą wartością przysłony. Słój ma charakterystyczną plastykę (jak każdy lustrzany obiektyw). Nie jest najlepszy w pracy pod słońce ani też obraz, który produkuje nie należy do najostrzejszych. Zdecydowanie polecałbym Ci coś innego np starą poczciwą "flintę" MAF 70-210/4 (zacny obiektyw). Jeżeli chciałbyś coś jaśniejszego to MAF 80-200/2.8 APO się nadaje (bardzo ciężki - około 1300g)
Ze szkieł Minolty jest stare 75-300/4.5. Są też stałoogniskowe "białasy" 300, 400, 500 i 600 brandowane jako Konica-Minolta, ale bardzo ciężko je dostać. Oprócz tego to chyba tylko Sigmy 300, 500 albo 800. Sigma ma też zoomy 50-500 i 150-500. Wszystkie działające z Sony będą działały z Twoją Minoltą i wszystkie są drogie jak diabli.
Jest dużo tańsza alternatywa do długich, ultra drogich stałek. To chwila przemyśleń. Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz tak wyspecjalizowanego sprzętu do fotografowania gór z daleka? Lepiej i taniej wyjdzie pojechać w góry i robić im zdjęcia z bliska ;p Poważnie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 22:58 przez Marek Marecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Hehe no takie fotografowanie już mi się znudziło tzw. dalekie obserwacje to jest coś bardzo ciekawego, ale portfel też "chudy", za to osiemnastka niedługo, więc jeszcze zobaczę. Dzięki za pomoc
Jeśli chodzi Ci o prawdziwe dalekie obserwacje, to podłącz aparat do teleskopu. Na tym najlepiej znają się koleżanki i koledzy na forach o astrofotografii, więc tam popytaj.
Miło, że ktoś ma ją i używa Co do szkieł:
Polecam Ci 75-300 MAF, 75-300 Sigma. Zoomy Minolty są bardzo dobre, w przypadku 75-300 nawet ten plastikowy ma bardzo dobre parametry. Nie musisz od razu wywalać ciężkiej kasy na stałki czy szkła o stałym świetle. Z powodzeniem wystarczą Ci te zoomy o świetle 4,5-5,6. Możesz też zainteresować się szkłami firmowanymi przez Cosinę - bardzo dobre szkła. Mogę dać Ci namiary na gościa zajmującego się Minoltami, który jest w stanie sprowadzić dowolną rzecz Minolty lub do Minolty i to w dobrej cenie.
PS. Falcony sobie odpuść - miałem to i nie chcę tego widzieć.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 12:20 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wszystkim za pomoc!
Obiektyw 75-300 MAF wydaje się całkiem dobrą propozycją, jedno pytanie propo niego. Czy to prawda, że poza lustrzanką analogową on nadaje się też do cyfrowej?
Tak. Wszystkie obiektywy i korpusy systemu A, czyli Minolta, Konica-Minolta i obecne Sony są między sobą zgodne. Oczywiście są pewne wyjątki ale na tyle marginalne, że nie warte wspomnienia w tej chwili.
Allegro w ofertę gościa "nied28". Facet zajmuje się Minoltą od dawna, jest sprawdzonym sprzedawcą, na zamówienie sprowadzi właściwie wszystko. Ceny co prawda wysokie, ale masz gwarancję pisemną i gwarantowany stan techniczny sprzętu (zazwyczaj bardzo dobry).
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, 07:35 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz allegro jest jeszcze inna możliwość zakupienia szkła do Twojej minolty, często taniej i z pewnej ręki.
Oczywiście trzeba trafić na ofertę.
Nie wszystkie produkowane obecnie obiektywy są pod FF (np. Sigma, SONY, Tamron)
tu namiar - http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=33