Jak zrobić zdjęcie bez widocznych postaci w ruchu na ulicy ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Jak zrobić zdjęcie bez widocznych postaci w ruchu na ulicy ?
Zastanawiam się nad zrobieniem zdjęć ulicznych w ciągu dnia , z ekstremalnie długim czasem naświetlenia..
Chciał bym aby na zdjęciu nie było widać postaci i przedmiotów będących w ruchu.
Macie w tym temacie jakieś doświadczenia ?
Aby zmniejszyć ilość światłą wpadającego i maksymalnie wydłużyć czas naświetlania negatywu , chcę zastosować gęsty filtr szary , ewentualnie nawet kilka.
Chętnie zapoznam się z opiniami osób mających w tym temacie doświadczenie.
Po pierwszych odpowiedziach , dodam że nie interesuje mnie fotografi otworkowa.
UWAGA !
Dzięki za odpowiedzi , jako polecane rozwiązanie przyjmę zastosowanie filtra ND 200 lub NE 400.
tak więc dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Chciał bym aby na zdjęciu nie było widać postaci i przedmiotów będących w ruchu.
Macie w tym temacie jakieś doświadczenia ?
Aby zmniejszyć ilość światłą wpadającego i maksymalnie wydłużyć czas naświetlania negatywu , chcę zastosować gęsty filtr szary , ewentualnie nawet kilka.
Chętnie zapoznam się z opiniami osób mających w tym temacie doświadczenie.
Po pierwszych odpowiedziach , dodam że nie interesuje mnie fotografi otworkowa.
UWAGA !
Dzięki za odpowiedzi , jako polecane rozwiązanie przyjmę zastosowanie filtra ND 200 lub NE 400.
tak więc dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010, 23:20 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 2 razy.
ju_87
Jak załadujesz film bw o niskiej czułości, jakiś mocny szary filtr, i weźmiesz poprawkę na efekt pana na "Sz", to raczej bez problemów osiągniesz ten efekt.
Skoro na cyfrze się da..
http://plfoto.com/zdjecie,architektura,krk,1513444.html (zdjęcie nie moje)
T.
Skoro na cyfrze się da..
http://plfoto.com/zdjecie,architektura,krk,1513444.html (zdjęcie nie moje)
T.
haj!
podstawa to filtr szary 400ND. ja mam czarną hoyę i jest super-hiper. kosztuje też super-hiper. ale do rzeczy.
poniżej efekty używania tegoż filtru, który na marginesie dodam, wydłuża czas naświetlania 400 razy, tj. o 9 działek.
ADOX CHS 25, 4 minuty:
czasu nie pamiętam:
KODAK EKTAR 100, 2 minuty, ND400 + polar
FUJIFILM NEOPAN 100 ACROS, 2 minuty, ND400 + oranż (rodenstock orange 22)
pamiętaj, że w przypadku fotografowania samochodów, zarejestrujesz je w postaci śladu reflektorów. unikaj też miejsc, w których ludzie zwalniają lub zatrzymują się, będziesz miał bowiem taki efekt jak u mnie na Placu Zamkowym, na którym młodzież ćwiczyła bredgens, taniec na głowie, gdyby ktoś nie wiedział. przy czym ja to miałem w planach.
aha, mam też jeszcze ND8 (+3EV), ale nie łączyłem ich ze sobą, obawiając się winiety, jak na zdjęciu ruin w Olsztynie.
pozdrawiam neutralnie szaro!
podstawa to filtr szary 400ND. ja mam czarną hoyę i jest super-hiper. kosztuje też super-hiper. ale do rzeczy.
poniżej efekty używania tegoż filtru, który na marginesie dodam, wydłuża czas naświetlania 400 razy, tj. o 9 działek.
ADOX CHS 25, 4 minuty:

czasu nie pamiętam:
KODAK EKTAR 100, 2 minuty, ND400 + polar

FUJIFILM NEOPAN 100 ACROS, 2 minuty, ND400 + oranż (rodenstock orange 22)

pamiętaj, że w przypadku fotografowania samochodów, zarejestrujesz je w postaci śladu reflektorów. unikaj też miejsc, w których ludzie zwalniają lub zatrzymują się, będziesz miał bowiem taki efekt jak u mnie na Placu Zamkowym, na którym młodzież ćwiczyła bredgens, taniec na głowie, gdyby ktoś nie wiedział. przy czym ja to miałem w planach.
aha, mam też jeszcze ND8 (+3EV), ale nie łączyłem ich ze sobą, obawiając się winiety, jak na zdjęciu ruin w Olsztynie.
pozdrawiam neutralnie szaro!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Dzięki , ale zapomniałem dodać że fotografia otworkowa mnie nie interesuje.zieloo pisze:Pinhole, b. niskoczuły film, filtr nd400, filtr czarny IR, ... opcji jest naprawdę sporo :)
Interesują mnie wyłącznie informacje dot. zdjęć aparatem z obiektywem.
A cena tego 400 ND rzeczywiście powalająca , od 35 do 100 Euro
---------------------------------------
Dobra podpowiedź , dzięki.rbit9n pisze:haj!
---------------------------------------
To raczej nie możliwe , szybciej o 5 rano pójdę spać niż wstanę.weesee pisze:możesz też wstać bardzo wcześnie rano, w lecie np o 5 rano jest już widno wystarczająco a ludzi prawie nie majunkers_ju-87 pisze:Chciał bym aby na zdjęciu nie było widać postaci i przedmiotów będących w ruchu.
Jak idę spać o północy to jest wcześnie , a dość często jest to między 1 a 2 w nocy a bywa że i o 3 jestem na nogach.
Wstawać w porze samobójców to raczej nie dla mnie.
To wolę już tą opcję z szarym filtrem , ewentualnie poczekam do świtu i pójdę sobie spac po powrocie ze zdjęć.
A latem to mogła by być właśnie 5 rano.
Najlepszy czas aby iść spać.
scaliłem
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 16:59 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 2 razy.
ju_87
aha, brakujące zdjęcie z Warszawy, z "ludzką mgłą", o której wspominałem w kontekście młodzieży.

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
Można w roli filtra użyć specjalnej folii przyciemniającej. Działa dokładnie tak samo, jak szary filtr neutralny, ale jest jeszcze ciemniejsza. Używa się tego np w astronomii do obserwacji tarczy słońca. Gdzieś miałem kiedyś zapisany namiar na sklep internetowy handlujący takimi rzeczami, postaram się to odszukać jeśli sam nie znajdziesz.
Jest jeszcze filtr firmy B+W ND 110, 10 działek. I chyba tańszy od ND400.junkers_ju-87 pisze: A cena tego 400 ND rzeczywiście powalająca , od 35 do 100 Euro
A.. byłbym zapomniał.. jest również filtr pasujący do systemu Cokin P. Hitech ND 3.0
Przyciemnia o 10 działków... cena 185 zł (w Raysfoto). Tylko przy filtrach cokiniastych trzeba uważać na światło wpadające po bokach filtra. Dobrze jest używać osłony dedykowanej, lub pozaklejać szpary taśmą czarną.
T.
-
- -#
Dzięki , ale ND 400 na ebay kupię już za 40 euro , na razie pilnie poluję na okazję.temol pisze:Jest jeszcze filtr firmy B+W ND 110, 10 działek. I chyba tańszy od ND400.junkers_ju-87 pisze: A cena tego 400 ND rzeczywiście powalająca , od 35 do 100 Euro
A.. byłbym zapomniał.. jest również filtr pasujący do systemu Cokin P. Hitech ND 3.0
Przyciemnia o 10 działków... cena 185 zł (w Raysfoto). Tylko przy filtrach cokiniastych trzeba uważać na światło wpadające po bokach filtra. Dobrze jest używać osłony dedykowanej, lub pozaklejać szpary taśmą czarną.
T.
ju_87
-
- -#
Kilka godzin to już raczej przegięcie jeśli efektem nie ma być zarejestrowana wędrówka słońca ;p
Wydaje mi się, że z szybką od maski kłopotu by przysporzyło ustalenie ekspozycji. Raczej nigdzie nie ma podanej wartości transmitancji i trzeba by dojść do odpowiedniej korekty eksperymentalnie. Zostaje jeszcze kwestia, czy szybki w tanich maskach mają jakikolwiek sens kombinowania z nimi ze względu na ich jakość...
Wydaje mi się, że z szybką od maski kłopotu by przysporzyło ustalenie ekspozycji. Raczej nigdzie nie ma podanej wartości transmitancji i trzeba by dojść do odpowiedniej korekty eksperymentalnie. Zostaje jeszcze kwestia, czy szybki w tanich maskach mają jakikolwiek sens kombinowania z nimi ze względu na ich jakość...
ja mam dwie takie sztuki w małym obrazku. kupiliśmy razem z Kolegą, on już na tym robił, ja jeszcze nie. z tego co mu wyszło, to czułość tego filmu wynosi chyba nawet mniej niż 6 ASA. do tego dziadowskie kontrasty lub coś takiego.
znalazłem jego zdjęcie na AT, zwróćcie uwagę (to nie żart) 6ASA+5EV
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,22513.html
pozdrawiam śnieżnie!
znalazłem jego zdjęcie na AT, zwróćcie uwagę (to nie żart) 6ASA+5EV
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,22513.html
pozdrawiam śnieżnie!