Tri-X 320 - KONIEC?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

KacperB
-#

Tri-X 320 - KONIEC?

Post autor: KacperB »

Czy to już kolejny film, którego nie warto produkować? Więcej tutaj
JaZ99
-#
Kontakt:

Re: Tri-X 320 - KONIEC?

Post autor: JaZ99 »

KacperB pisze:Czy to już kolejny film, którego nie warto produkować? Więcej tutaj
Według informacji na photo.net film ten stanowił mniej niż 5% sprzedaży filmów Kodaka, po co robić coś, czego mało kto używa? Szczególnie, że istnieje ulepszony Tri-X 400?
bowie
-#

Re: Tri-X 320 - KONIEC?

Post autor: bowie »

JaZ99 pisze: Szczególnie, że istnieje ulepszony Tri-X 400?
Bzdura. TXP 320 (profesional) oraz TX 400 to są dwa różne filmy, tylko nie wiedzieć czemu kodak wprowadził podobne nazewnictwo, co spowodowało sporo zamieszania. Obydwa filmy zostały ulepszone kilka lat temu. TXP 320 to jedyny film czarno-biały w formacie 220, co zaboli posiadaczy kaset na format 220. TX 400 jest popularniejszy, bo występuje w małym obrazku, który jest po prostu powszechniejszy. Dodatkowo, TXP 320 nie był dystrybuowany w Polsce przez Kodaka, stąd też niewielka znajomośc tego materiału w naszym kraju. Ansel Adams robił właśnie na wersji 320

http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=6191

http://expo.fotopolis.pl/index.php?n=1009
JaZ99
-#
Kontakt:

bowie pisze:Bzdura. TXP 320 (profesional) oraz TX 400 to są dwa różne filmy,
Nie napisałem, że to są takie same filmy. Z tego, co widziałem na flikrze, są to dość podobne filmy. Klienci Kodaka zagłosowali portfelami za TX400, więc w czym problem? Jeśli uważasz, że te filmy różnią się diametralnie od siebie, to będę wdzięczny za pokazanie przykładu.

Poza tym zawsze można próbować przybliżyć odpowiednią obróbką (wywoływacz/temp/czas/agitacja) jeden film to innego. Patrz http://www.apug.org/forums/forum37/7142 ... post938907.
Awatar użytkownika
Keek
-#

Post autor: Keek »

Oczywiscie, ze sie nie roznia bardzo. Mozna na kilka sposobow osiagnac to samo na innym filmie.
Tyle, ze trzeba pokombinowac.
renes
-#

Post autor: renes »

No to czas robić zapasy bo ostatnio przerzuciłem się właśnie na Tri-x 320 pro.
bowie
-#

renes pisze:No to czas robić zapasy bo ostatnio przerzuciłem się właśnie na Tri-x 320 pro.
czy to Ty kupiłeś setkę sztuk TXP 320 od gościa spod kibelka? :)
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

JaZ99 pisze:Z tego, co widziałem na flikrze ...
Takie porównania nie są miarodajne, a w zasadzie są błędne.
JaZ99
-#
Kontakt:

slawoj pisze:
JaZ99 pisze:Z tego, co widziałem na flikrze ...
Takie porównania nie są miarodajne, a w zasadzie są błędne.
Z pierwszą częścią zgadzam się - trzeba zwracać uwagę na warsztat danej osoby, a i tak nie można mieć 100% pewności, że ktoś nie "dał ciała". Ale przecież nie można przetestować samodzielnie wszystkiego. Uznaję więc za wystarczające wyniki kogoś, kogo warsztat uważam na porównywalny albo lepszy od swojego.

A wracając do meritum - jakoś bardzo wielkiego płaczu po Tri-X 320 nie było na różnych forach.
bowie
-#

JaZ99 pisze:A wracając do meritum - jakoś bardzo wielkiego płaczu po Tri-X 320 nie było na różnych forach.
czyżby?

http://www.apug.org/forums/forum172/712 ... tions.html

niegdzie nie zauważyłem 44 stron dyskusji na temat zakończenia produkcji neopana 400
upadłość jobo też nie wzbudza większych emocji

a żeby się wypowiadać o jakimś materiale, trzeba zrobić z niego choć jedną odbitkę...
JaZ99
-#
Kontakt:

bowie pisze:
JaZ99 pisze:A wracając do meritum - jakoś bardzo wielkiego płaczu po Tri-X 320 nie było na różnych forach.
czyżby?

http://www.apug.org/forums/forum172/712 ... tions.html

niegdzie nie zauważyłem 44 stron dyskusji na temat zakończenia produkcji neopana 400
upadłość jobo też nie wzbudza większych emocji

a żeby się wypowiadać o jakimś materiale, trzeba zrobić z niego choć jedną odbitkę...
Makabrycznie długi wątek, ale on nie dotyczy tak naprawdę Tri-x 320, tylko dostępności formatu 220 i w ogóle przyszłości filmu.
bowie
-#

JaZ99 pisze:Makabrycznie długi wątek, ale on nie dotyczy tak naprawdę Tri-x 320, tylko dostępności formatu 220 i w ogóle przyszłości filmu.
Wątek powstał pod wpływem zakończenia TXP 320 i jest o nim bardzo dużo w tym temacie. A jeśli chodzi o dostępność formatu 220, to chciałem zauważyć, że TXP był jedynym dostępnym materiałem czarno-białym w tym formacie, więc jeśli jest mowa o przyszłosci formatu 220, to jest to związane właśnie z końcem TXP
JaZ99
-#
Kontakt:

bowie pisze:
JaZ99 pisze:Makabrycznie długi wątek, ale on nie dotyczy tak naprawdę Tri-x 320, tylko dostępności formatu 220 i w ogóle przyszłości filmu.
Wątek powstał pod wpływem zakończenia TXP 320 i jest o nim bardzo dużo w tym temacie. A jeśli chodzi o dostępność formatu 220, to chciałem zauważyć, że TXP był jedynym dostępnym materiałem czarno-białym w tym formacie, więc jeśli jest mowa o przyszłosci formatu 220, to jest to związane właśnie z końcem TXP
Zgoda, koniec Tri-X 320 oznacza koniec formatu 220 w cz.b. Ale ten wątek problemu w ogóle mnie nie interesuje, myślałem, że mówimy o tym, czym emulsja 320 różni się od emulsji 400 i czy w kontekście tej różnicy za Tri-X 320 będą tęsknić rzesze fotografów (tak jak za kodachrome).
Wydaje mi się, że ludzi bardziej zabolał de facto koniec formatu 220, niż koniec dostępności emulsji 320. Emulsja 320 była reklamowana do pracy studyjnej i odpowiednio do tego dostosowaną krzywą charakterystyczną. Ile osób używa w studio tej emulsji? Jak widać za mało, żeby się opłacało ciągnąć produkcję.
bowie
-#

JaZ99 pisze: myślałem, że mówimy o tym, czym emulsja 320 różni się od emulsji 400 i czy w kontekście tej różnicy za Tri-X 320 będą tęsknić rzesze fotografów (tak jak za kodachrome).
Z tą rzeszą tęskniących za kodachromami bym nie przesadzał, bo gdyby taka była, to kodachrome nadal by żył, a umarł przed TXP 320, który zresztą nadal jest dostępny, tylko w większym formacie. Kodak skończyłby produkować kodachromy już wcześniej, gdyby nie to, że chciał je dociągnąć do 75 rocznicy
JaZ99 pisze:Wydaje mi się, że ludzi bardziej zabolał de facto koniec formatu 220, niż koniec dostępności emulsji 320.
gdyby użytkownikom formatu 220 emulsja TXP 320 nie podchodziła, to by jej nie używali, więc płacz za formatem 220, to płacz za TXP 320
zresztą, jak widać 220 formatowców nie było aż tak dużo, skoro zaprzestano produkcji
JaZ99 pisze:Emulsja 320 była reklamowana do pracy studyjnej i odpowiednio do tego dostosowaną krzywą charakterystyczną. Ile osób używa w studio tej emulsji? Jak widać za mało, żeby się opłacało ciągnąć produkcję.
320 sprawdza się także poza studiem, vide prace Ansela Adamsa
Wg mnie kodak strzelił sobie w stopę wprowadzając dwa różne materiały o podobnej nazwie. Gdyby 320 nazwali na przykład Kodak AA 320 (i reklamowali je jako ulubiony materiał Ansela), to sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej ;)
JaZ99
-#
Kontakt:

bowie pisze:
JaZ99 pisze: myślałem, że mówimy o tym, czym emulsja 320 różni się od emulsji 400 i czy w kontekście tej różnicy za Tri-X 320 będą tęsknić rzesze fotografów (tak jak za kodachrome).
Z tą rzeszą tęskniących za kodachromami bym nie przesadzał, bo gdyby taka była, to kodachrome nadal by żył, a umarł przed TXP 320, który zresztą nadal jest dostępny, tylko w większym formacie. Kodak skończyłby produkować kodachromy już wcześniej, gdyby nie to, że chciał je dociągnąć do 75 rocznicy
JaZ99 pisze:Wydaje mi się, że ludzi bardziej zabolał de facto koniec formatu 220, niż koniec dostępności emulsji 320.
gdyby użytkownikom formatu 220 emulsja TXP 320 nie podchodziła, to by jej nie używali, więc płacz za formatem 220, to płacz za TXP 320
zresztą, jak widać 220 formatowców nie było aż tak dużo, skoro zaprzestano produkcji
JaZ99 pisze:Emulsja 320 była reklamowana do pracy studyjnej i odpowiednio do tego dostosowaną krzywą charakterystyczną. Ile osób używa w studio tej emulsji? Jak widać za mało, żeby się opłacało ciągnąć produkcję.
320 sprawdza się także poza studiem, vide prace Ansela Adamsa
Wg mnie kodak strzelił sobie w stopę wprowadzając dwa różne materiały o podobnej nazwie. Gdyby 320 nazwali na przykład Kodak AA 320 (i reklamowali je jako ulubiony materiał Ansela), to sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej ;)
Sądzę, że z kodachrome było podobnie jak z pociągami - gdy ruch na danej trasie spada, najprawdopodobniej oznacza to, że mieszkańcy przestali postrzegać pociągi jako niezawodny środek transportu. W takiej sytuacji należy zwiększyć liczbę kursów wydłużyć godziny kursowania. Podobnie było z kodachrome - kodak chcąc zmniejszyć koszty, zaczął konsolidować laboratoria, co zwiększało czas oczekiwania na gotowy materiał - kolejne konsolidacje - kolejne wydłużenia - większy spadek klientów. Do tego doszła konkurencja E-6. Skutki znamy. K14 nie wróci. szkoda jednak, że nie będzie można od czasu do czasu coś zrobić tym materiałem, tak jak od czasu do czasu można przejechać się koleją parową ;)))

Wracając do formatu 220 - gdy nie ma wyboru, kupuje się to, co jest.
To, że A. Adams używał TX320 mogło wynikać z wielu czynników, niekoniecznie tylko z samej właściwości emulsji. A marketing może wcisnąć wszystko. I znajdą się niestety ludzie, którzy uwierzą w reklamę.

Na pocieszenie: ILFORD ustanowił się kustoszem fotografii czarno-białej:
http://ilfordphoto.com/pressroom/latest.asp zapewniając, że nie zamierza likwidować produktów. I dobrze, choć produktów Ilforda jakoś nie lubię.
ODPOWIEDZ