ODLEGŁOŚĆ HIPERFOKALNA czy NIESKOŃCZONOŚĆ?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

musisz odszukac gdzies tabele z glebia ostrosci dla obiektywow o danych ogniskowych. Heliar 105 bedzie mial taka sama tabele jak Tessar 105, nie musisz szukac dokladnie dla swoich szkiel.
Potem w tabeli odnajdziesz wartosc na jaka musi byc ustawiona ostrosc zeby przy f/22 bylo od 5-nieskonczonosci. wyjdzie np 7 metrow. i wtedy stawiasz aparat na statyw, odmierzasz 7 metrow, zaznaczasz te 7 metrow czyms na co sie wygodnie ustawi ostrosc i ustawiasz na ten punkt ostrosc na matowce. a po ustawieniu robisz sobie znak na korpusie - w ktorym miejscustoi czlon z obiektywem...
renes
-#

Post autor: renes »

Dzięki. Zapomniałem o tych tabelach, które były przecież przymocowywane z boku mieszków. Do Heliara 83mm, 105mm, 120mm i 135mm gdzieś znajdę. Gorzej będzie z Tele-Dynarem 200mm. Angulona 65mm dane chyba mogą być gdzieś na stronie Schneidera. W planie mam jeszcze kupno obiektywu 165mm - może Dagor Serie III albo coś innego.

Rozumiem, że jeśli znajdę tabelę od Heliara 165mm to bez obaw mogę na jej podstawie wyznaczyć punkt hiperfokalnej - nieważne że obiektyw będzie zupełnie inny i inne pole krył, byle tylko był o tej samej ogniskowej?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

tak, dokladnie
renes
-#

Na razie znalazłem do dwóch. Jednak trafiłem na świetny kalkulator głębi ostrości oraz odległosci hiperfokalnej, jest także średni i duzy format:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Taki kalkulator wystaczy?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

tak, chociaz krazek rozproszenia bedzie w tym przypadku mniejszy gdyz rozmiar "negatywu" jest mniejszy...ale soko, mozesz z tego korzystac.
renes
-#

Możesz trochę wyjaśnić tę różnicę?

Ja ustalałem dla formatu 6x8 (pomiędzy 6x9 i 6x7) bo tyle ma najbliżej pole moje kasety z filmem 120.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

jak podales w kalkulatorze rozmiar klatki to git, nie ma roznic (myslalem, ze ten kalkulator liczy tylko FF i APSC) po prostu wraz z krotnoscia powiekszenia zmienia sie teoretycznie zalozona wielkosc krazka rozproszenia. i tak dla malego obrazka musi byc ta srednica jak najmniejsza bo odbitka 30x40 jest 12to krotnym powiekszeniem maloobrazkowej klatki. a 30x40 z 6x9 to w przyblizeniu pieciokrotne powiekszenie wiec srednica krazka moze byc wieksza - czytaj "otwor przyslony przy tej samej ogniskowej bedzie mniejszy w malym obrazku niz w 6x9" - przy tej samej glebi ostrosci...
renes
-#

Średni i duży też tam jest, tylko trochę schowany. Ja robiłem nawet korektę dla forrmatu 6x8 ponieważ taki w rzeczywistości jest rozmiar klatki kasety.
Tak więc hiperfokalne ustlone już mam.

Czy będą one takie same dla filmu na podczerwień z filtrem IR?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

niestety nie....i nie wiem jak je przeliczyc. korzystam z znacznikow na obiektywach, w twoim przypadku to niemozliwe...ja IR robie tylko maly i sredni (narazie :mrgreen: )
renes
-#

Czy w takiewj sytuacji lepiej wysunąć lekko miech, czy lekko schować (skierować w stronę nieskończoności)?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

wysunac
renes
-#

Jak wysunę poza ustaloną hiperfokalną to czy czasem cały jej zakres mi się nie przesunie a w konsekwencji nieskończoność-najdalsze plany staną się nieostre?

Może wystarczy tylko przymknąć przysłonę o jedną działkę bez wysuwania obiektywu?
marcin_d
-#

Post autor: marcin_d »

Jeżeli ustawisz mniejszą to tak będzie.
Ogólnie jest chyba taka zasada, że jeżeli dla danej przesłony odległość hiperfokalna wynosi x to głębia ostrości jest od x/2 do nieskończoności.
Poza tym mój program liczy takie rzeczy (mdis.com.pl) :-D
renes
-#

Czyli nie trzeba robić korekty gdy mam załadowany film na podczerwień i ustawioną odległość hiperfokalnądl dla pryzsłony f/18? Będzie ostro? Dla pewności przymknę przysłonę o jedną działkę i chyba przejmoiwać się nie muszę?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

przesunie Ci sie calosc w prawidlowe miejsce dla podczerwieni...wiec jesli bedzie na hiperfokalna i przesuniesz to na podczerwieeni wlasnie wtedy bedziesz mial hiperfokalna.
druga sprawa jest taka, ze podczerwieni nigdy nie jest tyle samo i nigdy precyzyjnie nie da sie okreslic dokladnego polozenia punktu ostrosci - wiec poza przesunieciem i tak przymknij o dzialke-dwie - dla wszelkiej pewnosci
ODPOWIEDZ