ODLEGŁOŚĆ HIPERFOKALNA czy NIESKOŃCZONOŚĆ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
musisz odszukac gdzies tabele z glebia ostrosci dla obiektywow o danych ogniskowych. Heliar 105 bedzie mial taka sama tabele jak Tessar 105, nie musisz szukac dokladnie dla swoich szkiel.
Potem w tabeli odnajdziesz wartosc na jaka musi byc ustawiona ostrosc zeby przy f/22 bylo od 5-nieskonczonosci. wyjdzie np 7 metrow. i wtedy stawiasz aparat na statyw, odmierzasz 7 metrow, zaznaczasz te 7 metrow czyms na co sie wygodnie ustawi ostrosc i ustawiasz na ten punkt ostrosc na matowce. a po ustawieniu robisz sobie znak na korpusie - w ktorym miejscustoi czlon z obiektywem...
Potem w tabeli odnajdziesz wartosc na jaka musi byc ustawiona ostrosc zeby przy f/22 bylo od 5-nieskonczonosci. wyjdzie np 7 metrow. i wtedy stawiasz aparat na statyw, odmierzasz 7 metrow, zaznaczasz te 7 metrow czyms na co sie wygodnie ustawi ostrosc i ustawiasz na ten punkt ostrosc na matowce. a po ustawieniu robisz sobie znak na korpusie - w ktorym miejscustoi czlon z obiektywem...
Dzięki. Zapomniałem o tych tabelach, które były przecież przymocowywane z boku mieszków. Do Heliara 83mm, 105mm, 120mm i 135mm gdzieś znajdę. Gorzej będzie z Tele-Dynarem 200mm. Angulona 65mm dane chyba mogą być gdzieś na stronie Schneidera. W planie mam jeszcze kupno obiektywu 165mm - może Dagor Serie III albo coś innego.
Rozumiem, że jeśli znajdę tabelę od Heliara 165mm to bez obaw mogę na jej podstawie wyznaczyć punkt hiperfokalnej - nieważne że obiektyw będzie zupełnie inny i inne pole krył, byle tylko był o tej samej ogniskowej?
Rozumiem, że jeśli znajdę tabelę od Heliara 165mm to bez obaw mogę na jej podstawie wyznaczyć punkt hiperfokalnej - nieważne że obiektyw będzie zupełnie inny i inne pole krył, byle tylko był o tej samej ogniskowej?
-
- -#
- Kontakt:
Na razie znalazłem do dwóch. Jednak trafiłem na świetny kalkulator głębi ostrości oraz odległosci hiperfokalnej, jest także średni i duzy format:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Taki kalkulator wystaczy?
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Taki kalkulator wystaczy?
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
jak podales w kalkulatorze rozmiar klatki to git, nie ma roznic (myslalem, ze ten kalkulator liczy tylko FF i APSC) po prostu wraz z krotnoscia powiekszenia zmienia sie teoretycznie zalozona wielkosc krazka rozproszenia. i tak dla malego obrazka musi byc ta srednica jak najmniejsza bo odbitka 30x40 jest 12to krotnym powiekszeniem maloobrazkowej klatki. a 30x40 z 6x9 to w przyblizeniu pieciokrotne powiekszenie wiec srednica krazka moze byc wieksza - czytaj "otwor przyslony przy tej samej ogniskowej bedzie mniejszy w malym obrazku niz w 6x9" - przy tej samej glebi ostrosci...
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
przesunie Ci sie calosc w prawidlowe miejsce dla podczerwieni...wiec jesli bedzie na hiperfokalna i przesuniesz to na podczerwieeni wlasnie wtedy bedziesz mial hiperfokalna.
druga sprawa jest taka, ze podczerwieni nigdy nie jest tyle samo i nigdy precyzyjnie nie da sie okreslic dokladnego polozenia punktu ostrosci - wiec poza przesunieciem i tak przymknij o dzialke-dwie - dla wszelkiej pewnosci
druga sprawa jest taka, ze podczerwieni nigdy nie jest tyle samo i nigdy precyzyjnie nie da sie okreslic dokladnego polozenia punktu ostrosci - wiec poza przesunieciem i tak przymknij o dzialke-dwie - dla wszelkiej pewnosci