uczulenie na chemię

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

czy masz alergię na odczynniki chemiczne w ciemni?

tak, mam
5
12%
nie, nie mam
38
88%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a teraz pomyśl, że w takiej masce siedzisz w ciemni w której temperatura wynosi powiedzmy 30-35*C, bo taka będzie przy marnej wentylacji wymagającej maski, jak myślisz jak długo wytrzymasz w pełnej masce? doprawdy. chemia foto to nie są jakieś super toksyczne substancje, żeby aż tak się maskować.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Weesee, we wspolczesnych specyfikach jest przeciez m.in. hydrochinon, ktory okresla sie jako "prawdopodobnie rakotworczy", i inne paskudztwa. Jak ktos ma sie denerwowac, to lepiej sie zabezpieczyc i miec z glowy.
--
Maciek
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Szkoda, że nie można wołać w C2H5OH, siedzenie w ciemni byloby znacznie przyjemniejsze :-P
maqsz
-#

zieloo, z ust mi to wyjales :D

Wlasnie mialem napisac, ze dzisiaj wywolal bym cos w piwie - najchetniej w calej skrzynce. Ech, żyzń...
--
Maciek
maqsz
-#

Picie alkoholu zwieksza wchlanianie szkodliwej chemii, wiesz o tym? :)
--
Maciek
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Ja wiem - z autopsji. Po tym zdarzeniu już NIGDY nie zabiorę do ciemni nawet niewinnego bączka, szpaczka czy innej zwierzyny.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

uczulenie na chemię

Post autor: wosk »

rbit9n pisze:...chemia foto to nie są jakieś super toksyczne substancje, żeby aż tak się maskować.
Hej! Odświeżam temat. Po ostatniej lithowej sesji odczułem skutki wdychania oparów wywojki - dyskomfort, pieczenie w gardle. Co możecie polecić w kwestii zabezpieczenia? Czy musi to być jakaś półmaska 3M (dość rozbudowana i dość kosztowna) czy może ktoś używa czegoś prostszego?
Awatar użytkownika
Henry
-#

uczulenie na chemię

Post autor: Henry »

Dobra wentylacja z nadmuchem świeżego powietrza na twarz i odciąganiem z nad kuwet. Ale do tego musisz mieć warunki w ciemni na jej montaż.
A półmaska z serii 7500 aż taka droga nie jest (a bardzo wygodna).
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

uczulenie na chemię

Post autor: wosk »

Dzięki! Przy ciemniowym wykorzystywaniu pochłaniaczy nie trzeba pewnie wymieniać zbyt często?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jaris
-#

uczulenie na chemię

Post autor: Jaris »

Ewentualnie pozostaje wywoływanie w Caffenolu. Soda, kawusia i witaminka C....samo zdrowie :-)
Awatar użytkownika
taharii
-#

uczulenie na chemię

Post autor: taharii »

Do kolodionu w malej ciemni uzywam takiej z dsoma pochlaniaczami z marketu (jula) cos kolo 200 zl kosztowala sprawdza sie idealnie
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

uczulenie na chemię

Post autor: cbk »

taharii pisze:Do kolodionu w malej ciemni uzywam takiej z dsoma pochlaniaczami z marketu (jula) cos kolo 200 zl kosztowala sprawdza sie idealnie
ja bez maski robbię kolodion, bo nigdy nie śpi mi sie tak beztrosko i błogo jak po sesji z kolodionem. :D
God Is A Girl
ODPOWIEDZ