Koreks Paterson sie nie domyka :(

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Koreks Paterson sie nie domyka :(

Post autor: maqsz »

Jakis czas temu kupilem uzywany koreks Paterson Tank System 4. Puszka na jedna szpule, ze szpula w srodku, pokrywka itd.

Niestety okazalo sie, ze gdy ustawie szpule w polozenie do filmu 6x6, puszka nie daje sie zakrecic.

Szpula jest z bialego plastiku, z metalowymi kulkami.

Czy to mozliwe, ze wcisnieto mi koreks tylko do malego obrazka ze szpula od czego innego?
--
Maciek
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

Post autor: dead_king »

To możliwe bo te szpule wyglądają bardzo podobnie. Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa. Poza tym zerknij na spód koreksu. Jeżeli nie mam tam podanej objętości dla filmu 120 to znaczy, że to jest koreks tylko na mały obrazek.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
maqsz
-#

No nie ma, ale zmylila mnie szpula, ktora sie rozsuwa jak najbardziej i ma 3 ustawienia...
--
Maciek
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Szpula jest uniwersalna, gorzej z koreksem ;-)
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

dead_king pisze:Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa
No nie ma, ale zmylila mnie szpula, ktora sie rozsuwa jak najbardziej i ma 3 ustawienia...
Może to szpulka z Kaisera? ;)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

dead_king pisze:Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa
Ja mam Patersona System 4 na dwie szpule i obie rozsuwają się i mają pozycję dla 135, 127 i 120.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

ulv pisze:
Ja mam Patersona System 4 na dwie szpule i obie rozsuwają się i mają pozycję dla 135, 127 i 120.
Hmm. Możesz jakoś to przybliżyć? Ja raczej sobie radzę z takimi rzeczami więc mnie dziwi, że nie mogę go rozłożyć...
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
maqsz
-#

Obracasz jedna polowke wobec drugiej w tym samym kierunku, w ktorym wykonywalbys czesciowy obrot podczas ladowania filmu, tylko dalej. Musisz pokonac delikatny opor. Wtedy mozesz rozsunac polowki. Obrot w druga strone i blokada zaskakuje z powrotem.
Może to szpulka z Kaisera? ;)
A jak poznac? Mnie wyglada na Paterson Autload Reel ("bo i jest autoload" :))

Na razie laduje film na szpule, a szpule do Krokusa...
--
Maciek
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

maqsz pisze:Obracasz jedna polowke wobec drugiej w tym samym kierunku, w ktorym wykonywalbys czesciowy obrot podczas ladowania filmu, tylko dalej. Musisz pokonac delikatny opor. Wtedy mozesz rozsunac polowki. Obrot w druga strone i blokada zaskakuje z powrotem.
No właśnie. Na tyle inteligentny byłem tyle, że napotykam taki opór i skrzypienie, że boje się, że pęknie. Stąd moje wątpliwości co do regulacji szpul :-/
maqsz
-#

No a jak wyciagasz z niej film - nie rozkladasz?
--
Maciek
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

maqsz pisze:No a jak wyciagasz z niej film - nie rozkladasz?
Też się nad tym zastanawiałem :-) Przecież tam na dokładkę film się blokuje jeżeli próbuje się go ciągnąć w przeciwnym kierunku niż do zakładania :-/
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

Dobre pytanie :mrgreen:
maqsz
-#

Mam nadzieje, ze odpowiedz bedzie rownie dobra :P
--
Maciek
Awatar użytkownika
dead_king
-#
Kontakt:

Dobrea, już dobra, przyznam się :mrgreen:

Poprostu wyciągnąłem. Uprzedzę wszystkie pytania: negatywom nic się nie dzieje. :-)
ODPOWIEDZ