Koreks Paterson sie nie domyka :(
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Koreks Paterson sie nie domyka :(
Jakis czas temu kupilem uzywany koreks Paterson Tank System 4. Puszka na jedna szpule, ze szpula w srodku, pokrywka itd.
Niestety okazalo sie, ze gdy ustawie szpule w polozenie do filmu 6x6, puszka nie daje sie zakrecic.
Szpula jest z bialego plastiku, z metalowymi kulkami.
Czy to mozliwe, ze wcisnieto mi koreks tylko do malego obrazka ze szpula od czego innego?
Niestety okazalo sie, ze gdy ustawie szpule w polozenie do filmu 6x6, puszka nie daje sie zakrecic.
Szpula jest z bialego plastiku, z metalowymi kulkami.
Czy to mozliwe, ze wcisnieto mi koreks tylko do malego obrazka ze szpula od czego innego?
--
Maciek
Maciek
To możliwe bo te szpule wyglądają bardzo podobnie. Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa. Poza tym zerknij na spód koreksu. Jeżeli nie mam tam podanej objętości dla filmu 120 to znaczy, że to jest koreks tylko na mały obrazek.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Szpula jest uniwersalna, gorzej z koreksem 

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Ja mam Patersona System 4 na dwie szpule i obie rozsuwają się i mają pozycję dla 135, 127 i 120.dead_king pisze:Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Hmm. Możesz jakoś to przybliżyć? Ja raczej sobie radzę z takimi rzeczami więc mnie dziwi, że nie mogę go rozłożyć...ulv pisze:Ja mam Patersona System 4 na dwie szpule i obie rozsuwają się i mają pozycję dla 135, 127 i 120.dead_king pisze:Ja mam patersona na 2 szpule i jeżeli nie jestem idiotą to wydaje mi się, że żadna z nich się nie rozsuwa
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Obracasz jedna polowke wobec drugiej w tym samym kierunku, w ktorym wykonywalbys czesciowy obrot podczas ladowania filmu, tylko dalej. Musisz pokonac delikatny opor. Wtedy mozesz rozsunac polowki. Obrot w druga strone i blokada zaskakuje z powrotem.
Na razie laduje film na szpule, a szpule do Krokusa...
A jak poznac? Mnie wyglada na Paterson Autload Reel ("bo i jest autoload" :))Może to szpulka z Kaisera? ;)No nie ma, ale zmylila mnie szpula, ktora sie rozsuwa jak najbardziej i ma 3 ustawienia...
Na razie laduje film na szpule, a szpule do Krokusa...
--
Maciek
Maciek
No właśnie. Na tyle inteligentny byłem tyle, że napotykam taki opór i skrzypienie, że boje się, że pęknie. Stąd moje wątpliwości co do regulacji szpulmaqsz pisze:Obracasz jedna polowke wobec drugiej w tym samym kierunku, w ktorym wykonywalbys czesciowy obrot podczas ladowania filmu, tylko dalej. Musisz pokonac delikatny opor. Wtedy mozesz rozsunac polowki. Obrot w druga strone i blokada zaskakuje z powrotem.

Też się nad tym zastanawiałemmaqsz pisze:No a jak wyciagasz z niej film - nie rozkladasz?

www.stegierski.com
www.stegierski.com