Rollei Retro

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

clou pisze:Czego sie trzymać?
Jeśli są rozbieżności, to zawsze trzymaj się tego co jest na opakowaniu nagatywu.
Czyli tego co zaleca producent filmu.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Wracając na moment do tematu masek...
slawoj pisze: Najladniejsza zmyta maske (jak atrament Pana Kleksa) posiadaja filmy FOMAPAN, na drugim miejscu jest ORWO (zielono-niebieska).
Ja bym dodał do tej listy właśnie produkt Rollei, a konkretnie Pan 25, tam jest prawie połowa kolorów tęczy, od granatowego, poprzez niebieski, turkusowy do zielonego :shock:

Wszystkie RR skręcają mi się niemiłosiernie, niewiele daje zwijanie emulsją do środka, a po dłuższym czasie wyginają się.. w przeciwną stronę :-/ W średnim jest jeszcze gorzej. Trochę szkoda.. Zazwyczaj filmy prostowały mi się same przy suszeniu pionowo 'na sztywno', a te się wiją jak szalone.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

eee tam :)
ich zwijanie sie ma sie nijak do tego jak efke/adox zwijaly sie pare lat temu. teraz to jest pomijalne, wtedy te filmy byly jak sprezyna. nawet kiedys pytalem o to na forum, mimo wszystko kupilem i z takim zwijaniem mozna smialo zyc :)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

az specjalnie sprawdziłem
rolei 400@200 wołany pare postów wczesniej, czyli juz dobry miesiac temu, wciaz siedzi w ksiazkach i sie pracuje, wisial jeden dzien, a moze dwa, pozniej z tydzien nawiniety na szpule w odwrotną stronę, nie uwazam zeby sie jakos szczegolnie skrecał, choc nie jast tak plaski jak hp5+, ale nie jest tez tragiczny
dadan_mafak
-#
Kontakt:

moze ja trafilem juz na te nowe podloze? i efke i rollei sa prawie przezroczyste i stosunkowo cienkie, o ile pamietam to efke kiedys bylo niebieskawe jak foma
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a masz 400 czy 400s? bo te z s to nowe jakies
ja stwierdzam ze jest ciemniejszy niz hp5+
dadan_mafak
-#
Kontakt:

no wlasnie nie wiem, dostalem tylko jedna rolke na test, papier juz dawno w smieciach...i na 100% jest jasniejsze podloze niz w hp5
AJK
-#

Post autor: AJK »

Malfas pisze:a masz 400 czy 400s? bo te z s to nowe jakies
ja stwierdzam ze jest ciemniejszy niz hp5+
Dla zaspokojenia ciekawosci nowych i przyszlych uzytkownikow Rollei Retro 400s czyli produkowanego od wielu lat przez Agfa-Gevaert N.V. z Mortsel (Belgia) materialu do zdjec lotniczych Aviphot Pan 400S stosowny pdf producenta:
http://www.agfa.com/sp/en/binaries/AVIP ... -42587.pdf
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Awatar użytkownika
jjb
-#
Kontakt:

Post autor: jjb »

clou pisze:Panowie, na devchart: Retro 400 w D-76 stock 20C - 10 do 12minut.
Wlasnie dostalem paczke z filmami i specyfikacją producenta, a tam dla tych samych warunków wołania zalecają 9 minut.
Czego sie trzymać?
Wg mnie 12 minut to już lekkie forsowanie. Ja wołałem 8 minut w 20 stopniach + 1-2 minut w 22 stopniach w wodzie, jeżeli były mocne kontrasty.
clou
-#

Post autor: clou »

dzięki, chemia się właśnie chłodzi.
będe wołał 9min w 20C. dam znać co wyszło.

edit: wyszło OK

ale roluje się jak diabli. )
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

Post autor: kan_gory »

ja ostatnio wołałem Rollei Retro 100 w ulubionym LC-29 i jestem mile zaskoczony tym materiałem, bardzo wyrazisty o soczystym kontraście.

Odnośnie rolleiowania :) to nie zauważyłem nic takiego, po wyciągnięciu z pergaminów negatyw jest prosty.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2009, 21:04 przez kan_gory, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jjb
-#
Kontakt:

Post autor: jjb »

clou pisze:dzięki, chemia się właśnie chłodzi.
będe wołał 9min w 20C. dam znać co wyszło.

edit: wyszło OK

ale roluje się jak diabli. )
Jeżeli wolno schnie prawie sie nie roluje. Jeżeli szybko trzeba go solidnie obciążyć. ten typ tak ma. Ale to dobry materiał.
Szafran
-#

Post autor: Szafran »

Cześć. Wołał ktoś może RR100 w ID11 1+3? Pytam bo zarówno wywoływacz jak i film są dla mnie nowe (a żeby było ciekawiej to jest to pierwsza rolka z nowego nabytku :) ) a nie znalazłem nigdzie czasów dla takiego rozcieńczenia. Będę wdzięczny za pomoc ;-)
KacperB
-#

Post autor: KacperB »

Ja wołałem ostatnio na oko - 20 minut w 20*C. Wyszło prawidłowo, niski kontrast, ale odbitki świetne.
Szafran
-#

Post autor: Szafran »

KacperB, dzięki. Ja znalazłem coś takiego LINK Pisze tam w prawdzie 25 min, ale nie ma podanej temp., ani żadnych przykładów zdjęć. Jako, że to rolka testowa to zaryzykuje i wywołam jakieś 20 min., może ciut więcej. Pozdrawiam ;-)
ODPOWIEDZ