Jeśli są rozbieżności, to zawsze trzymaj się tego co jest na opakowaniu nagatywu.clou pisze:Czego sie trzymać?
Czyli tego co zaleca producent filmu.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ja bym dodał do tej listy właśnie produkt Rollei, a konkretnie Pan 25, tam jest prawie połowa kolorów tęczy, od granatowego, poprzez niebieski, turkusowy do zielonegoslawoj pisze: Najladniejsza zmyta maske (jak atrament Pana Kleksa) posiadaja filmy FOMAPAN, na drugim miejscu jest ORWO (zielono-niebieska).
Dla zaspokojenia ciekawosci nowych i przyszlych uzytkownikow Rollei Retro 400s czyli produkowanego od wielu lat przez Agfa-Gevaert N.V. z Mortsel (Belgia) materialu do zdjec lotniczych Aviphot Pan 400S stosowny pdf producenta:Malfas pisze:a masz 400 czy 400s? bo te z s to nowe jakies
ja stwierdzam ze jest ciemniejszy niz hp5+
Wg mnie 12 minut to już lekkie forsowanie. Ja wołałem 8 minut w 20 stopniach + 1-2 minut w 22 stopniach w wodzie, jeżeli były mocne kontrasty.clou pisze:Panowie, na devchart: Retro 400 w D-76 stock 20C - 10 do 12minut.
Wlasnie dostalem paczke z filmami i specyfikacją producenta, a tam dla tych samych warunków wołania zalecają 9 minut.
Czego sie trzymać?