Mój ulubiony obiektyw

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
FlatEric
-#

Post autor: FlatEric »

A ile przyjmujecie, standardowo 0,03 mm?
Tak się zasadniczo przyjmuje od dawien dawna dla małego obrazka - ogólnie 1/1500 przekątnej klatki, co wynika ze zdolności rozdzielczej oka przy oglądaniu zdjęcia z "optymalnej" odległości równej przekątnej odbitki. Kiedyś jeszcze wyznaczano krążek 1/30 mm (a więc praktycznie tyle samo co 0,03 mm) dla negatywów powiększanych i 1/10 mm dla negatywów kopiowanych stykowo.
Natomiast także uzależniano krążek rozproszenia od ogniskowej obiektywu, biorąc go jako 1/1000 ogniskowej (za wyjątkiem 50 mm, gdzie przyjmowano 1/1500 ogniskowej). I tu trzeba uważać, bo wiele starych obiektywów może mieć skale GO naniesione dla takiego odogniskowego krążka - który wobec tego może wynosić 0,04 mm, 0,05 mm czy nawet 0,08 mm i wobec tego gdy za pomocą tejże skali ustawimy sobie ostrość, to efekt może nas potem rozczarować.
Z kolei wg bardziej rygorystycznych kryteriów dla negatywów powiększanych liczono krążek 1/2400 ogniskowej, dla stykowych 1/1000 ogniskowej. Czyli, innymi słowy, każdy liczy jak chce. :)

Pzdr

Grzesiu
rabijki
-#
Kontakt:

Post autor: rabijki »

dobrze gdy zasady sa jednoznaczne prawda?:-)
olo
Awatar użytkownika
FlatEric
-#

Post autor: FlatEric »

Dokładnie tak. :-D
Ale, swoją drogą, naprawdę warto sprawdzić dla jakiego krążka rozproszenia została wyznaczona skala GO na obiektywie, zanim się z niej skorzysta - szczęściem to bardzo proste.

Pzdr

Grzesiu
rabijki
-#
Kontakt:

oczywiscie, tylko jakos tak mam wrazenie ze wiekszosc wspolczesnych fotografow, czytajac ten watek dlubaloby w nosie myslac:" co oni q...... na leb padli? przeca sa superzoomy i mam wszystko ostre albo czsem nie jak vibra nie zadziala!!! - stare dziady pierdziela o prehistorii "
na szczescie to nie to forum:-)))

olo
olo
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

rabijki pisze:stare dziady pierdziela o prehistorii
Olo, tu mógłbym dać cytat z psów, bo ja na przykład wcale taki stary nie jestem, ba! jetem młodszy od swoich aparatów nawet, ale zamiast tego napiszę, że ostatnio moje ulubione obiektywy to zenzanon 50/2,8 i nikkor 75/2,8 HC, oba z bagnetem Broni EC (oba z okolic 1975 r.). aha i triotar 80/3,5, z rolleicorda IIb (z 1938 r.)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

dobrze gdy zasady sa jednoznaczne prawda?:-)
Jakie zasady? Przecież to zwykła fizyka - określ jaka jest dla Ciebie dopuszczalna nieostrość na odbitce, a resztę można wyliczyć ze wzorów.
W dawnych czasach to było skomplikowane więc stosowano bezsensowne "wzory" typu "jakaś tam część przekątnej negatywu". Dzisiaj wystarczy odpalić excela i sobie wydrukować tyle tabelek GO ile potrzebujemy (ilość obiektywów razy ilość powiększeń które stosujemy).
rabijki
-#
Kontakt:

rbit9n
ale to ze jestes mlodszy od swojego sprzetu nic nie mowi!!!
ja tez mam sprzet starszy od siebie:-))))

olo
olo
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

mówi, że nie jestem taki dziad, za jakiego by mnie wzięli cyfrowcy. ;-)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

rabijki
-#
Kontakt:

sam fakt wiedzy, jej szukanie, jest dzis nie do zaakceptowania.
starszy niz 2 lata sprzet rowniez.
zastanawianie sie nad czymkolwiek innym niz plastikowy zoom najnowszej generacji z obowiazkowym bf i ff za cene z kosmosu i wykonany w chinach tak by jak najszybciej trafil do slabo dzialajacego serwisu tez jest nie na miejscu.

tak wiec jestes stary dziad zajmujacy sie prehistoria.

cisz sie!!!

olo
olo
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

masz rację, bo nie wiem co to znaczy bf i ff.

Apate
-#
Kontakt:

Post autor: Apate »

Polecam Heliosa 40 1,5/85, jest tak zakręcony, że aż czasem można go lubic :)

Post autor: flonidan »

Dołączę się do dyskusji-według mnie Helios to okropny obiektyw-zniecheca do fotografowania przez fatalną rozdzelczość.Dla porównania zenitar jest lepszy.Mam lustrzankę Chinona ,gdzie tam standartowy obiektyw 2,0/50 bije Heliosa na łeb i szyję pod względem rozdzeolczości i jasności.Moimi liderami są pentacon auto 135mm-znakomita portretówka i pancolar 50mm.Pozdrawiam
jacek
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

ja jestem zakochany w distagonach (niestety nie mam żadnego)
jestem całkiem zadowolony ze szkieł bronici PS 50mm f/3.5 , 80mm f/2.8 oraz 135mm f/4.

moje serce skradł graflex optar 135mm f/4.7
oraz yashinion 80mm f/3.5 z yaśki 124G
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 15:40 przez Gringo997, łącznie zmieniany 1 raz.
to ja zabiłem Laurę Palmer...
fotostopowicz
-#
Kontakt:

Post autor: fotostopowicz »

na dzień dzisiejszy świeżo zakupiony Nikon Nikkor 35mm f/1.4 AI-s
szczegóły
http://www.kenrockwell.com/nikon/35f14ais.htm
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

flonidan pisze:Dołączę się do dyskusji-według mnie Helios to okropny obiektyw
A ja właśnie go bardzo lubię - konkretniej Heliosa-44M 2/58 :) Zawsze jak idę na zdjęcia i mogę sobie wkręcić Pentacona 2.8/50 - biorę Heliosa. Sam nie wiem czemu, może z sentymentu (zaczynałem od Zenita TTL), może dlatego że nie zawsze rysuje tak ostro jak by się tego chciało... ;) Ludzie narzekają też na Mira 2.8/37 - jego też lubię :)
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ