Jest z tym wszystkim jeden zasadniczy problem: te wartosci nie sa w zaden sposob znormalizowane, a do tego kazdy papier jest inny. Wniosek - cale to porownywanie roznych systemow i roznych papierow kompletnie nie ma sensu.
Jestem wychowany na papierach staokontrastowych, dlatego jak robię na MG to prócz określenia stałej gradacji, ograniczam się do wysłaniania i doświetlania.
Może dużo tracę przez to - będę musiał kiedyś spróbować.
Jezeli chodzi o przewage Splitgrading'u nad naswietlaniem przez filtr o jednej konkretnej "twardosci", to wielu w to wierzy i daloby sobie za to reke uciac, ale nigdzie nie spotkalem sprawdzalnej, opartej o sensytometrie analizy.
Bo pewnie nie ma. Przewaga split-gradingu jest mitem, ale jak napisałem - tak się czasem łatwiej wstrzelić. I czasem to jak zmiana zooma na stałkę - efekt ten sam, ale odmiana potrafi ożywić :)
Poslugiwanie sie tylko dwoma, skrajnymi filtrami jest praktykowane w Heiland Splitgrade - ogromnie upraszcza konstrukcje, bo wypadkowa wartosc filtra osiaga sie proprcja czasow ekspozycji.
ja robilem kiedys splitgrading ale roznica była nie wielka przy poprawnie naswietlonych negatywach, choć pewnie w jakichś kiepsko naświetlonych kadrach mogła by pomóc....
Dzięki za odpowiedzi, a mam pytanie do drogiego forumowicza AJK, jaki jest minimalny czas do ustawienia na tym Analyserze?;] I poza tym, wie ktoś moze czym się różnią powiększalniki z "zimnym swiatłem" od tych normalnych?;]
djko pisze:wie ktoś moze czym się różnią powiększalniki z "zimnym swiatłem" od tych normalnych?
Wiedziałem, że padnie to pytanie. Rozumiem Twój ciąg do wiedzy, zwłaszcza jeśli chcesz wydać pieniądze. Ale na ile sam próbowałeś czegoś się dowiedzieć? Google pierwszy strzał, Mike Johnston: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4467
ok, przepraszam, nie spodziewałem się że to będzie na polskim google;] a jeśli chodzi o to czy będzie mi się to podobało, to już chodzę regularnie do ciemni w wawie i spędzam tam po 3-4h, więc w końcu robię se własną ciemnie;] a mam takie pytanie, jeśli zamierzam wywoływać głównie 35mm, to lepiej kupić kasetkę osobną do 35, i osobną do 6x7? i poza tym jaki obiektyw/obiektywy powinienem do tego kupić?;]
Hallo djko!
Analyser ma czasy w przedziale 1,5 do 255 sek., ale ze wzgledu na wplyw rozgrzewajacego sie wlokna zarowki (u mnie 24V/200W ze zwierciadlem) staram sie unikac czasow ponizej 10 sek.
z ciekawostek moge powiedziec, ze glowice Ilford Multigrade oprocz gradacji 0 i 5 naswietlaja wszystko jako spiltgrading, sa mieszane swiatla, zmieniaja sie tylko ich proporcje i dzieje sie to w jednym czasie.
Slawoj - faktycznie, znalazlem tez, ze jest gradacja 00, niemniej pamietam jakas ulotke ktora cos tam tlumaczyla o tej gradacji, ze to nie jest jednak taka "prawdziwa" gradacja...jak kiedys znajde to napisze o co chodzi...
dadan_mafak pisze:ze to nie jest jednak taka "prawdziwa" gradacja...
To jeszcze chyba zależy od jakości halogenu (ilości fal niebieskich i zielonych).
Źródła światła chyba też mają jakieś wykresy spektralne, zależne od zastosowanego w nich gazu.