Vivitar/Komine

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Vivitar/Komine

Post autor: maqsz »

Wg opinii na forach zagranicznych obiektywy manualne wyprodukowane przez firme Komine pod marka Vivitar sa dobre - ostre, ladnie oddaja kolory itd. Czy ktos mial w rekach i moze podzielic sie wlasnymi uwagami?
--
Maciek
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

To jest temat rzeka. Tak naprawdę bardzo wiele szkieł jest robionych przez kogoś innego niż jest napisane, podobnie było z aparatami :) Tu: http://www.cameraquest.com/VivLensManuf.htm jest opis jak trafić na owe Komine... Sam dodam, że niektóre Kirony też są niezłe...

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
maqsz
-#

Wiem, na podstawie tej strony zidentyfikowalem 2 konkretne szkla, ktore mam na oku, i stad pytanie.
--
Maciek
Tomaszka
-#

Post autor: Tomaszka »

A ma ktos moze namiar na numeracje po 1990 roku?
powered by
Obrazek

Obrazek
Obrazek
maqsz
-#

Zawsze mozna sprobowac napisac do Vivitara :P
--
Maciek
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Miałem Vivitara 135/2.8 wyprodukowanego przez Komine (mocowanie pod Minoltę MD). Naprawdę przyzwoite szkło... ale wymieniłem na Rokkora 135/2.8 ;-)
maqsz
-#

Rokkor okazal sie lepszy?
--
Maciek
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Rokkory to klasa sama w sobie :-> Ten Vivitar miał gorszy kontrast, bokeh i miał problemy z blikami (konieczne było stosowanie oryginalnej wysuwanej osłony przeciwsłonecznej).
maqsz
-#

Ha, na ostatniej rolce robilem sporo zdjec pod slonce Canonem 50 mm. Ciekawe, co z tego wyjdzie i jak z blikami.

Co do obiektywow, caly czas jeszcze podczytuje, na co by tu ewentualnie warto zapolowac... A jest tego do licha i troche :-|
--
Maciek
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

maqsz pisze:Co do obiektywow, caly czas jeszcze podczytuje, na co by tu ewentualnie warto zapolowac..
Strzeż się ciemnej strony Mocy, Luke...

Szkoda zachodu, lepiej wydać pieniądze na filmy lub papier (foto lub album).

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
maqsz
-#

Co, ja? Alez gdzie tam, Obi Wan :)

A tak powaznie, to chce tylko z czasem "obstawic" sensownymi szklami zakres ogniskowych od ok. 28 mm do 200 mm i to bedzie wszystko - kolekcji nie zakladam, a i z budzetem sie licze...
--
Maciek
Tomaszka
-#

Post autor: Tomaszka »

Jerzy pisze:Szkoda zachodu, lepiej wydać pieniądze na filmy lub papier (foto lub album).
dokladnie :) Fakt faktem lepsze sloiczki sa zawsze fajniejsze od tych gorszych ale moim zdaniem onanizm sprzetowy powinien byc karany obcieciem pracia ;)
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Jerzy pisze:Szkoda zachodu, lepiej wydać pieniądze na filmy lub papier (foto lub album).
Lepiej wydać na większy format ;-)
maqsz
-#

Tomaszka pisze:
dokladnie :) Fakt faktem lepsze sloiczki sa zawsze fajniejsze od tych gorszych ale moim zdaniem onanizm sprzetowy powinien byc karany obcieciem pracia ;)
No, jesli dla Ciebie chec zaopatrzenia sie w pare badz co badz tanich jak barszcz obiektywow(ktore na dodatek podepne tez pewnie do cyfry) to onanizm sprzetowy, to co proponujesz? Czy obiektyw otworkowy bedzie wystarczajaco ascetyczny?
--
Maciek
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Tomaszka pisze:Jerzy napisał/a:
Szkoda zachodu, lepiej wydać pieniądze na filmy lub papier (foto lub album).

Hmmm... jeśli jest mi potrzebny jakiś obiektyw - o konkretnych parametrach - i jeśli mam okazję tanio takowy nabyć to gdzie tu onanizm sprzętowy?? Jakbym chciał mieć 3 identyczne szkła to owszem ale, do jasnej cholery, co ma "onanizm" do chęci posiadania obiektywu którego akurat brakuje w zestawieniu?? Idąc tym tokiem myślenia, po co kupować sobie nowe/różne ubrania? przecież możnaby chodzić w jednym zgrzebnym "worku" a la chińska rewolucja kulturalna....
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
ODPOWIEDZ