Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 11 sty 2026, 10:20 w przypadku wysyłki do Polski naliczą 23% + cena wysyłki z Niemiec
Nie, wewnątrz UE cła i VAT się nie nalicza. Takie jedno z nielicznych beneficjów bycia w UE ;-)
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 11 sty 2026, 12:10 Takie jedno z nielicznych beneficjów bycia w UE
One nie są takie znowu nieliczne, tylko niestety towarzyszą im nieliczne, ale jaskrawe niedogodności.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Moje przekonanie, że większe firmy z UE "z automatu " naliczają nasz 23% VAT wynika z lektury Shopify Help Center.
Oni tam piszą w temacie naliczania VAT przy sprzedaży wewnątrz-unijnej i jest to skierowane do sprzedawców :

"Dla klientów zamieszkałych w krajach UE, poza Twoim krajem, stawka ustalana jest w zależności od tego, czy przekroczysz próg rejestracji wynoszący 10 000 EUR. - Jeśli nie przekroczysz tego progu, naliczony zostanie lokalny podatek VAT. - Jeśli przekroczysz ten próg, naliczona zostanie stawka VAT obowiązująca w kraju Twojego klienta. Aby naliczyć stawkę VAT obowiązującą w kraju docelowym, musisz zarejestrować się w tym kraju w systemie One-Stop Shop (OSS), aby otrzymać numer identyfikacji podatkowej VAT. "

Zakładałem, że firma z Niemiec, sprzedająca chemię, ma obroty, na spokojnie, wyższe niż 10 000 EUR rocznie. To w sumie nie jest jakaś zawrotna kwota w handlu. Oczywiście to się odnosi do sprzedaży przez platformę Shopify, ale to przecież nie są jakieś mecyje stworzone przez tą platformę, lecz wynika to z jakichś przepisów.

P.S. wiem że nie ma cła ale VAT jest jak najbardziej. Nie chodzi mi o doliczanie VAT do kosztów towaru (+transport +ubezpieczenie) jakie naliczają nasi podczas odprawy celnej przy zakupie np z USA.
aka
-#

Spektrum pisze: 11 sty 2026, 15:20Shopify
To firma kanadyjska typu allegro chyba. Czort wie na jakim prawie działa.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

aka pisze: 11 sty 2026, 12:10 Nie, wewnątrz UE cła i VAT się nie nalicza. Takie jedno z nielicznych beneficjów bycia w UE
żeby plusy dodatnie nie przesłoniła wam plusów ujemnych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

J.A. pisze: 11 sty 2026, 15:52
aka pisze: 11 sty 2026, 12:10 Nie, wewnątrz UE cła i VAT się nie nalicza. Takie jedno z nielicznych beneficjów bycia w UE
żeby plusy dodatnie nie przesłoniła wam plusów ujemnych.
Nieliczne to chyba wymowne...
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

aka pisze: 11 sty 2026, 15:33 To firma kanadyjska typu allegro chyba. Czort wie na jakim prawie działa.
To firma, która tworzy oprogramowanie do obsługi sklepów internetowych.
Ma bardzo duży udział w rynku. Około 30% dla dużych sklepów internetowych.
Sklepy internetowe w Niemczech, w których coś kupowałem były oparte właśnie na Shopify.

W FilmRiss były 3 zamówienia na przestrzeni od sierpnia do listopada 2025 - filmy Kodak Vision 3 250D i nie płaciłem w ogóle VAT.
W Optik Oldschool kupiłem w grudniu 15 sztuk filmów SantaColor 100 i zapłaciłem 23% VAT

Nie ma znaczenia skąd pochodzi firma produkująca oprogramowanie. To oprogramowanie ma spełniać wymogi
prawa w kraju, w którym będzie pracować.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 11 sty 2026, 10:08
Spektrum pisze: 11 sty 2026, 09:59 Wysyłka z Ukrainy za darmo. Cena za 150g około 120zł.
Jeszcze VAT i koszt odprawy. Jeśli PP to odprawa jedyne 8.50 zł, ale jeśli inna kurierska to...
Nie, cena ok. 120 zł zawiera już nasz VAT - egzekwowany od razu przez ebay, przy zakupach o wartości do 150 euro. Natomiast konieczności zapłaty kwoty 8,50 zł faktycznie można się spodziewać.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 18:04
aka pisze: 11 sty 2026, 10:08
Spektrum pisze: 11 sty 2026, 09:59 Wysyłka z Ukrainy za darmo. Cena za 150g około 120zł.
Jeszcze VAT i koszt odprawy. Jeśli PP to odprawa jedyne 8.50 zł, ale jeśli inna kurierska to...
Nie, cena ok. 120 zł zawiera już nasz VAT - egzekwowany od razu przez ebay, przy zakupach o wartości do 150 euro. Natomiast konieczności zapłaty kwoty 8,50 zł faktycznie można się spodziewać.
Coś nowego. Kupowałeś poza UE i tak miałeś? Nie wiem jak to jest, jeśli jest, z kwotami poniżej 150 Euro, ale ebay dolicza do ceny sprzedawcy + wysyłka VAT lub nie. Np. z Japonii bywa różnie, czasem dolicza bezwarunkowo, czasem nie i wtedy płacimy przy dostawie. Z innych krajów np. z Kanady jest wybór albo korzystasz z obsługi VAT wybierając stosowną opcje i naliczają VAT przy finalizowaniu transakcji, albo nie i wtedy firma kurierska odprawia i nalicza VAT. Skąd te 150 Euro?

Zakup poniżej 150 Euro z Japonii na obrazku (nie było wyboru) cena 60$ i VAT naliczony od ceny+koszt wysyłki:
Załączniki
z Japonii.JPG
z Japonii.JPG (17.49 KiB) Przejrzano 49 razy
aka
-#

Spektrum pisze: 11 sty 2026, 16:59 Nie ma znaczenia skąd pochodzi firma produkująca oprogramowanie.
Tak, nie ma znaczenia. Znaczenie ma to, kto jest stroną w transakcji. Płacisz za towar pośrednikowi jakim jest platforma i rozliczenie ze sprzedawcą jest jej zadaniem. Jaką rolę pełni ten pośrednik nie wiem, może kupujesz od niego, może od dostawcy towaru. Kto od kogo bierze prowizję i w jakim charakterze występuje w operacji czort wie. Jedno jest pewne UE VATu nie odpuszcza nawet od najmniejszej transakcji. Eldorado limitów zwolnienia z VAT i cła oraz regularnego przekraczania ich przez UC skończyło się kilka lat temu. Miałem zakupy dostarczone z pieczątką UC po odprawie o wartości przekraczającej ówczesny limit bez naliczonego VAT.
Z_photo
-#

aka pisze: 11 sty 2026, 18:17 Coś nowego. Kupowałeś poza UE i tak miałeś?
Wielokrotnie tak kupowałem.
Jeśli oglądasz konkretną ofertę przez ebay.pl, to wyświetla Ci się od razu cena z wliczonym vatem (o ile cena netto nie przekracza limitu 150 euro). Jeśli przejrzysz tę ofertę przez ebay.com zobaczysz ją w cenie jakiej oczekuje sprzedawca.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 18:58 przez Z_photo, łącznie zmieniany 1 raz.
_________________________________________________________________________________
aka
-#

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 18:50
aka pisze: 11 sty 2026, 18:17 Coś nowego. Kupowałeś poza UE i tak miałeś?
Wielokrotnie tak kupowałem.
Z kraju poza UE i podana cena za przedmiot zawierała VAT? Nie było w zestawieniu dodatkowej kwoty naliczonego VAT jak moim przykładzie?

Trochę się rozjaśniło. Mianowicie na ebay.com cena jest x, a na ebay.pl jest ona 1.23x ale co z kosztami wysyłki? Są one pomijane w naliczaniu VAT?
Z_photo
-#

aka pisze: 11 sty 2026, 18:58 Z kraju poza UE i podana cena za przedmiot zawierała VAT?
Tak - o ile cena zakupu nie przekracza 150 euro. Być może są jakieś wyjątki, ale ja się z takimi nie spotkałem.

z_vat.jpg
aka
-#

Z_photo pisze: 11 sty 2026, 19:10 Tak - o ile cena zakupu nie przekracza 150 euro.
Twój przykład to cena bez VAT, koszt wysyłki, VAT od ceny + wysyłka i suma. Dokładnie tak jak pokazałem w moim przykładzie z Japonii. Nie ma tu VATu zawartego w cenie przedmiotu.

Natomiast, tak jak wyżej napisałem, znalazłem pozycje w cenie kilkudziesięciu $ które na ebay.pl mają inną cenę niż na ebay.com - powiększoną o 23% VAT, a koszt wysyłki jest taki sam na obu stronach. Ciekawe jak by to wyglądało w finalizacji transakcji.
Z_photo
-#

aka pisze: 11 sty 2026, 19:17 Twój przykład to cena bez VAT, koszt wysyłki, VAT od ceny + wysyłka i suma. Dokładnie tak jak pokazałem w moim przykładzie z Japonii. Nie ma tu VATu zawartego w cenie przedmiotu.
W cenie którą zaakceptowałem i widziałem w momencie finalizacji transakcji vat był już zawarty:

1.jpg
ODPOWIEDZ