Nie, wewnątrz UE cła i VAT się nie nalicza. Takie jedno z nielicznych beneficjów bycia w UE
Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Moje przekonanie, że większe firmy z UE "z automatu " naliczają nasz 23% VAT wynika z lektury Shopify Help Center.
Oni tam piszą w temacie naliczania VAT przy sprzedaży wewnątrz-unijnej i jest to skierowane do sprzedawców :
"Dla klientów zamieszkałych w krajach UE, poza Twoim krajem, stawka ustalana jest w zależności od tego, czy przekroczysz próg rejestracji wynoszący 10 000 EUR. - Jeśli nie przekroczysz tego progu, naliczony zostanie lokalny podatek VAT. - Jeśli przekroczysz ten próg, naliczona zostanie stawka VAT obowiązująca w kraju Twojego klienta. Aby naliczyć stawkę VAT obowiązującą w kraju docelowym, musisz zarejestrować się w tym kraju w systemie One-Stop Shop (OSS), aby otrzymać numer identyfikacji podatkowej VAT. "
Zakładałem, że firma z Niemiec, sprzedająca chemię, ma obroty, na spokojnie, wyższe niż 10 000 EUR rocznie. To w sumie nie jest jakaś zawrotna kwota w handlu. Oczywiście to się odnosi do sprzedaży przez platformę Shopify, ale to przecież nie są jakieś mecyje stworzone przez tą platformę, lecz wynika to z jakichś przepisów.
P.S. wiem że nie ma cła ale VAT jest jak najbardziej. Nie chodzi mi o doliczanie VAT do kosztów towaru (+transport +ubezpieczenie) jakie naliczają nasi podczas odprawy celnej przy zakupie np z USA.
Oni tam piszą w temacie naliczania VAT przy sprzedaży wewnątrz-unijnej i jest to skierowane do sprzedawców :
"Dla klientów zamieszkałych w krajach UE, poza Twoim krajem, stawka ustalana jest w zależności od tego, czy przekroczysz próg rejestracji wynoszący 10 000 EUR. - Jeśli nie przekroczysz tego progu, naliczony zostanie lokalny podatek VAT. - Jeśli przekroczysz ten próg, naliczona zostanie stawka VAT obowiązująca w kraju Twojego klienta. Aby naliczyć stawkę VAT obowiązującą w kraju docelowym, musisz zarejestrować się w tym kraju w systemie One-Stop Shop (OSS), aby otrzymać numer identyfikacji podatkowej VAT. "
Zakładałem, że firma z Niemiec, sprzedająca chemię, ma obroty, na spokojnie, wyższe niż 10 000 EUR rocznie. To w sumie nie jest jakaś zawrotna kwota w handlu. Oczywiście to się odnosi do sprzedaży przez platformę Shopify, ale to przecież nie są jakieś mecyje stworzone przez tą platformę, lecz wynika to z jakichś przepisów.
P.S. wiem że nie ma cła ale VAT jest jak najbardziej. Nie chodzi mi o doliczanie VAT do kosztów towaru (+transport +ubezpieczenie) jakie naliczają nasi podczas odprawy celnej przy zakupie np z USA.
żeby plusy dodatnie nie przesłoniła wam plusów ujemnych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
To firma, która tworzy oprogramowanie do obsługi sklepów internetowych.
Ma bardzo duży udział w rynku. Około 30% dla dużych sklepów internetowych.
Sklepy internetowe w Niemczech, w których coś kupowałem były oparte właśnie na Shopify.
W FilmRiss były 3 zamówienia na przestrzeni od sierpnia do listopada 2025 - filmy Kodak Vision 3 250D i nie płaciłem w ogóle VAT.
W Optik Oldschool kupiłem w grudniu 15 sztuk filmów SantaColor 100 i zapłaciłem 23% VAT
Nie ma znaczenia skąd pochodzi firma produkująca oprogramowanie. To oprogramowanie ma spełniać wymogi
prawa w kraju, w którym będzie pracować.
Nie, cena ok. 120 zł zawiera już nasz VAT - egzekwowany od razu przez ebay, przy zakupach o wartości do 150 euro. Natomiast konieczności zapłaty kwoty 8,50 zł faktycznie można się spodziewać.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Coś nowego. Kupowałeś poza UE i tak miałeś? Nie wiem jak to jest, jeśli jest, z kwotami poniżej 150 Euro, ale ebay dolicza do ceny sprzedawcy + wysyłka VAT lub nie. Np. z Japonii bywa różnie, czasem dolicza bezwarunkowo, czasem nie i wtedy płacimy przy dostawie. Z innych krajów np. z Kanady jest wybór albo korzystasz z obsługi VAT wybierając stosowną opcje i naliczają VAT przy finalizowaniu transakcji, albo nie i wtedy firma kurierska odprawia i nalicza VAT. Skąd te 150 Euro?
Zakup poniżej 150 Euro z Japonii na obrazku (nie było wyboru) cena 60$ i VAT naliczony od ceny+koszt wysyłki:
- Załączniki
-
- z Japonii.JPG (17.49 KiB) Przejrzano 40 razy
Tak, nie ma znaczenia. Znaczenie ma to, kto jest stroną w transakcji. Płacisz za towar pośrednikowi jakim jest platforma i rozliczenie ze sprzedawcą jest jej zadaniem. Jaką rolę pełni ten pośrednik nie wiem, może kupujesz od niego, może od dostawcy towaru. Kto od kogo bierze prowizję i w jakim charakterze występuje w operacji czort wie. Jedno jest pewne UE VATu nie odpuszcza nawet od najmniejszej transakcji. Eldorado limitów zwolnienia z VAT i cła oraz regularnego przekraczania ich przez UC skończyło się kilka lat temu. Miałem zakupy dostarczone z pieczątką UC po odprawie o wartości przekraczającej ówczesny limit bez naliczonego VAT.
Wielokrotnie tak kupowałem.
Jeśli oglądasz konkretną ofertę przez ebay.pl, to wyświetla Ci się od razu cena z wliczonym vatem (o ile cena netto nie przekracza limitu 150 euro). Jeśli przejrzysz tę ofertę przez ebay.com zobaczysz ją w cenie jakiej oczekuje sprzedawca.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 18:58 przez Z_photo, łącznie zmieniany 1 raz.
_________________________________________________________________________________
Z kraju poza UE i podana cena za przedmiot zawierała VAT? Nie było w zestawieniu dodatkowej kwoty naliczonego VAT jak moim przykładzie?
Trochę się rozjaśniło. Mianowicie na ebay.com cena jest x, a na ebay.pl jest ona 1.23x ale co z kosztami wysyłki? Są one pomijane w naliczaniu VAT?
Tak - o ile cena zakupu nie przekracza 150 euro. Być może są jakieś wyjątki, ale ja się z takimi nie spotkałem.
Twój przykład to cena bez VAT, koszt wysyłki, VAT od ceny + wysyłka i suma. Dokładnie tak jak pokazałem w moim przykładzie z Japonii. Nie ma tu VATu zawartego w cenie przedmiotu.
Natomiast, tak jak wyżej napisałem, znalazłem pozycje w cenie kilkudziesięciu $ które na ebay.pl mają inną cenę niż na ebay.com - powiększoną o 23% VAT, a koszt wysyłki jest taki sam na obu stronach. Ciekawe jak by to wyglądało w finalizacji transakcji.
W cenie którą zaakceptowałem i widziałem w momencie finalizacji transakcji vat był już zawarty: