Fredrixxon pisze: ↑17 paź 2025, 18:19
Chemię kodak widziałeś pewno do sztywnych płyt kodaka
Czyli jakich? Chyba nie szklanych.
Wszystkie większe firmy foto produkują/produkowały odczynniki poligraficzne.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Wcześniejszy film naświetlany tak samo wywoływałem przez 7', zgodnie z informacjami na Digitalthruth. I to był za dużo. Teraz skróciłem czas do 6' i jest lepiej. Wrzuciłem fotkę do galerii, sam oceń.
okazuje się, że PC-TEA przez brak siarczynu sodu nie odbarwia całkowicie warstwy przeciwodblaskowej z filmów średnioformatowych. znaczy nie wiem czy wszystkich, ale wołałem jakiś czas temu Fomapana 100 i wyszedł różowy. jeden kolega na grupie Analogowo na FB też opisywał podobny problem. znaczy on jako pierwszy to opisał, a ja powtórzyłem testowo, dla potwierdzenia obserwacji. w każdym razie wywołany i utrwalony film można dodatkowo potraktować roztworem siarczynu sodu i jest gites majonez kielecki.
czuwaj!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
korzystając z koreksu Jobo 1540, wywołałem cztery Fomapany 200@200 w ID-68. uff...
a właśnie, czy znacie może jakąś publikację, która podaje, jak przeliczyć czas wołania przy zmianie częstotliwości mieszania? znaczy ile trzebaby skrócić czas wołania, który jest podany dla agitacji co minutę, jeśli chcielibyśmy agitować co pół minuty. na przykład apka Film Developer Pro skraca o jakieś 10 - 11%, ale czy słusznie?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore