[K] Olka OM2 / OM2n / OM2 SP w dobrym stanie i jakiejś miłej cenie

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Może ktoś z Kolegów ma za dużo analogów i mu taki Olek wystaje z szuflady? Tego systemu jeszcze nie próbowałem i chyba pora nadrobić ciekawość. Chodzi mi o pełnosprawny, czysty egzemplarz, bez korozji na pryzmacie, grzybka, czy separacji, itd. Ew. do jakiegoś niewielkiego przeglądu typu "wymiana uszczelek". Nie do kredensu, tylko do robienia zdjęć. A jak by do takiego body była jakaś 50-tka (1.4?), 35-tka (2.8?), czy 28-ka (2.8?), to też mocno rozważę.

Post autor: aka »

miki11 pisze: 20 wrz 2025, 23:40Olek
Według wieści z sieci model OM-2 SP, podobnie jak wcześniejsze egzemplarze OM-4), szybko rozładowuje baterie. Od fana Olympusów słyszałem, że są SP po poprawkach, ale ni czorta nie mogę sobie przypomnieć po jakim kolorze i jakiej diody to poznać.. Podobno OM-2N jest z dwójek najlepszy. OM-1 ma pomiar światła "na sznurkach" nie do naprawienia (mam taki :-( ). Ale co się będziesz ograniczał - strzelaj w OM-4Ti!
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Do kolekcji jeszcze łuszcząca się odblaskowa powłoka na pryzmacie. Jeżeli się kupi takiego bez tego problemu, to natychmiast należy wymienić zmurszałą gąbkę, która jest tego przyczyną.
Miałem OM1, bardzo fajnie się tym robi zdjęcia. Żeby nie było, że zniechęcam.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Post autor: aka »

J.A. pisze: 21 wrz 2025, 10:28Miałem OM1
Światłomierz nie wysiadł? Zadziwiające, że nikt nie jest w stanie poradzić sobie z tymi sznurkami. Jak mi mistrz Gecyngier powiedział, że światłomierz na sznurkach to pomyślałem, że to przenośnia...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

U mnie działał, nawet od kolegi technik219, miałem przerobioną na kieszonkę na baterię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 21 wrz 2025, 11:38 Jak mi mistrz Gecyngier powiedział, że światłomierz na sznurkach to pomyślałem, że to przenośnia...
"Światłomierz na sznurkach" to rozwiązanie znane także z innych aparatów. W Olympusach o tyle odmienne, że jest to układ bardziej rozbudowany, bo cięgna są sprzężone z pierścieniem czasów jak i z pierścieniem przysłony, kiedy w innych aparatach tylko z jednym z nich.
Układ choć skomplikowany jest do naprawienia, tylko koszt takiej naprawy byłby bardzo wysoki w porównaniu z ceną sprawnego korpusu, co wynika z konieczności wymontowania komory lustra. No i chętnego do podjęcia się naprawy fachowca coraz trudniej znaleźć.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Z_photo pisze: 21 wrz 2025, 16:50 Układ choć skomplikowany jest do naprawienia, tylko koszt takiej naprawy byłby bardzo wysoki w porównaniu z ceną sprawnego korpusu, co wynika z konieczności wymontowania komory lustra. No i chętnego do podjęcia się naprawy fachowca coraz trudniej znaleźć.
No tak, po przeczytaniu tego zdania w zasadzie wiadomo, dlaczego :-)