Minolta Dynax 9xi - zwijanie powrotne filmu - konfiguracja
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
BW, O i to jest przypadek, który wygląda na celowe działanie producenta. Jest też racjonalne wyjaśnienie konkretnego działania.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Im więcej wiedzy użytkowników (również spoza forum) na temat 9xi do mnie dociera, tym mniej mnie ona ciągnie. Ostatecznie postanowiłem na razie nie wchodzić w ten model, wybrałem coś mniej zależnego od kart tematycznych Minolty. Czyli dyskusja była owocna, dziękuję wszystkim Kolegom za cenne wypowiedzi.
Odgrzeję kotleta, może kiedyś komuś się przydamiki11 pisze: ↑19 kwie 2023, 23:30 Nie znalazłem informacji, czy można w tym modelu ustawić zwijanie powrotne filmu tak, żeby końcówka wystawała z kasety (zarówno przy zwijaniu automatycznym po zakończeniu filmu, jak i zwijaniu wymuszonym w dowolnym momencie filmu). Standardowo aparat ten zwija wszystko do kasety. W niższych modelach serii xi do ustawienia tej funkcji niezbędna jest karta Custom xi. Tyle, że jest ona słabo dostępna. Dlatego szukam jakiegoś wyższego modelu Minolty AF, który zapewnia taki "fjuczer" bez owej karty. Prawdopodobnie w serii si są już możliwe te ustawienia bez karty (chociaż jeszcze nie przeglądałem instrukcji 600si, 700si, czy 800si). Może ktoś z Kolegów już przerabiał te dylematy...

Jest również kilka trików, które rozszerzają funkcjonalność tego aparatu. Jak na przykład wyzwalanie migawki bez obiektywu, przydatne przy używaniu adapterów i pierścieni bez elektroniki, lub optyki M42, czy też wyświetlanie w wizjerze punktów AF z których korzysta aparat podczas używania szerokiego pola AF. Domyślnie te funkcje są wyłączone i ukryte.
Wymyślili karty rozszerzeń. Chciałeś rozbudować funkcjonalność aparatu to kupowałeś odpowiednią kartę. Jak nie trudno się domyśleć to rozwiązanie się nie przyjęło i seria Si już była pozbawiona kart rozszerzeń.
Taka porada brzmi jak brutalna, rozpaczliwa walka o życie.
Jako stary minolciarz uważam, że seria xi to delikatnie mówiąc na wuj to komu potrzebne było z tymi kartami? Aparaty te omijałem wielkim łukiem.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Większość ludzi je omija, to wynik koncepcji producenta, że będą dodatkowo zarabiać na tych kartach. Głupi pomysł szybko został zweryfikowany przez rynek.
I pewnie dzięki temu można te aparaty tanio kupić. Choć ceny 9xi w ostatnich latach mocno wzrosły. Pamiętam jak 3-4 lata temu chciałem sprzedać swoją 9xi z battery packiem za 350zł i nie było chętnych. Dzisiaj okolice 1000zł są na porządku dziennym, choć w Polsce i tak nie łatwo go kupić.
To nie aparat zyskał na wartości. To inflacja.
jaroz, Nie tylko inflacja. Jednak różnica 3x w górę to nie inflacja. Inna kwestia czy po 1000 zł się sprzedają.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Ceny wywoławcze, a ceny transakcyjne to z reguły znacząca różnica. Sprzedający albo się upiera przy swej cenie i czeka miesiącami (jeśli nie latami) na klienta, abo w końcu opuszcza jak się trafi konkretny klient lub go przyciśnie wizja że to się nigdy nie sprzeda.
Czasem ktoś widząc szaleńcze ceny, wystawia aparat ze swojej kolekcji i wtedy zderza się z rzeczywistością. Coś, co wydawało się, ze się sprzeda na pniu, wisi tygodniami w ogłoszeniach. Obserwuję ogłoszenia handlarzy na różnych portalach. Ten rynek stoi i tylko raz na jakiś czas trafi się perełka w postaci wariata, który coś kupi.
Zapewne nie dotyczy to znanych ze swej doskonałej jakości i pożądanych sprzętów nazywanych przez handlarzy LEGENDAMI.
Czasem ktoś widząc szaleńcze ceny, wystawia aparat ze swojej kolekcji i wtedy zderza się z rzeczywistością. Coś, co wydawało się, ze się sprzeda na pniu, wisi tygodniami w ogłoszeniach. Obserwuję ogłoszenia handlarzy na różnych portalach. Ten rynek stoi i tylko raz na jakiś czas trafi się perełka w postaci wariata, który coś kupi.
Zapewne nie dotyczy to znanych ze swej doskonałej jakości i pożądanych sprzętów nazywanych przez handlarzy LEGENDAMI.
Tak, tu jest kolejna, brutalna prawda: oferta, a transakcja... Kilka dni temu widziałem Smenę 8 za 140zł, a rok temu kupiłem taką za 30zł.Spektrum pisze: ↑20 wrz 2025, 16:10 Ceny wywoławcze, a ceny transakcyjne to z reguły znacząca różnica. Sprzedający albo się upiera przy swej cenie i czeka miesiącami (jeśli nie latami) na klienta, abo w końcu opuszcza jak się trafi konkretny klient lub go przyciśnie wizja że to się nigdy nie sprzeda.