Minolta Dynax 9xi - zwijanie powrotne filmu - konfiguracja

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

BW, O i to jest przypadek, który wygląda na celowe działanie producenta. Jest też racjonalne wyjaśnienie konkretnego działania.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Im więcej wiedzy użytkowników (również spoza forum) na temat 9xi do mnie dociera, tym mniej mnie ona ciągnie. Ostatecznie postanowiłem na razie nie wchodzić w ten model, wybrałem coś mniej zależnego od kart tematycznych Minolty. Czyli dyskusja była owocna, dziękuję wszystkim Kolegom za cenne wypowiedzi.

Post autor: saroo »

miki11 pisze: 19 kwie 2023, 23:30 Nie znalazłem informacji, czy można w tym modelu ustawić zwijanie powrotne filmu tak, żeby końcówka wystawała z kasety (zarówno przy zwijaniu automatycznym po zakończeniu filmu, jak i zwijaniu wymuszonym w dowolnym momencie filmu). Standardowo aparat ten zwija wszystko do kasety. W niższych modelach serii xi do ustawienia tej funkcji niezbędna jest karta Custom xi. Tyle, że jest ona słabo dostępna. Dlatego szukam jakiegoś wyższego modelu Minolty AF, który zapewnia taki "fjuczer" bez owej karty. Prawdopodobnie w serii si są już możliwe te ustawienia bez karty (chociaż jeszcze nie przeglądałem instrukcji 600si, 700si, czy 800si). Może ktoś z Kolegów już przerabiał te dylematy...
Odgrzeję kotleta, może kiedyś komuś się przyda ;-) Istnieje pewien trik, który umożliwia w Minolcie 9xi zwinięcie filmu tak, żeby nie chować jego końcówki. I to bez karty rozszerzeń Custom Xi. Mianowicie gdy aparat zaczyna już zwijać film, należy wyciągnąć z niego baterie. Po ponownym ich włożeniu zwijanie będzie kontynuowane, ale końcówka filmu nie będzie schowana :-D

Jest również kilka trików, które rozszerzają funkcjonalność tego aparatu. Jak na przykład wyzwalanie migawki bez obiektywu, przydatne przy używaniu adapterów i pierścieni bez elektroniki, lub optyki M42, czy też wyświetlanie w wizjerze punktów AF z których korzysta aparat podczas używania szerokiego pola AF. Domyślnie te funkcje są wyłączone i ukryte.
aka
-#

Post autor: aka »

saroo pisze: 19 wrz 2025, 05:54 Istnieje pewien trik
saroo pisze: 19 wrz 2025, 05:54 Jest również kilka trików
Co oni tam wciągali przy robocie?
ODPOWIEDZ