Jakie to błędy?
Stand w R09 - wyszła sraczka
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
na dwóch kolejnych stronach różne składy
rzeczywiście, do tego w the darkroom cookbook jest jeszcze inna receptura. Żeby było śmiesznie to po różnych forach krążą jeszcze inne receptury na D76h (http://www.lostlabours.co.uk/photograph ... riants.htm)... Cóż to nie był najlepszy przykład na odmiany d76

Wygląda na swoisty "czeski" błąd jeśli myślisz o formule D-76H (HAIST). Najwyraźniej zamienione zostały 2g i 2.5g miejscami. Nie takie błędy w literaturze fachowej się trafiają. Dawniej do książek była załączana errata korygująca błędy wykryte po wydrukowaniu nakładu, ale czasy inne

-
- -#
Krążą różne receptury, bo ludzie nie odróżnieją D76H od D76h
Ian Grant na lostlabours bardzo wyraźnie podkreśla, ze to sa różne wywoływacze, nie wiem Tomasz, jak mogłeś to przeoczyć
Ian Grant na lostlabours bardzo wyraźnie podkreśla, ze to sa różne wywoływacze, nie wiem Tomasz, jak mogłeś to przeoczyć
A wydawało by się, że to taki standardowy, znakomicie znany wszystkim wywoływacz 

Nie przeoczyłem - u niego jeden to D76h, a drugi H76 (D76H), ale rzeczywiście w wielu miejscach jeden z drugim jest dość dowolnie mieszany, pomijając już fakt, że pojawia się jeszcze receptura na dwu-kąpielową wersję (tego H76 pod nazwą D76H). No mówię, nie był to bardzo dobry przykład na odmiany D76, skoro akurat w tym przypadku jest tyle niejasnościFredrixxon pisze: ↑15 wrz 2025, 09:25 Ian Grant na lostlabours bardzo wyraźnie podkreśla, ze to sa różne wywoływacze, nie wiem Tomasz, jak mogłeś to przeoczyć

To prawda, ale takie eksperymenty są motorem rozwoju. Trzeba się 100 razy pomylić, aby w końcu posunąć badania do przodu.
Pewnie tak, szczególnie z naszej obecnej perspektywy, kiedy chyba wszyscy używamy wywoływaczy w stosunkowo małych ilościach i niezbyt intensywnie

Teraz jak nam się wywoływacz zużyje czy popsuje, to po prostu złożymy nowy i wywołamy te swoje kilka filmów.
W dzisiejszych czasach też się trafiają eksperymentatorzy. Np.: https://imager.ie/a-simple-phenidone-as ... developer/ Ten dżentelmen poszukuje i ma całkiem dobre rezultaty. W linku akurat PC-512 Borax (dla ekologów