Ktoś ma doświadczenie z jednokapielowym procesem?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

jaroz
-#

Post autor: jaroz »

Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Nie, nie mam doświadczenia, ale myślałem o tym, żeby złożyć sobie taki wywoływacz-utrwalający i przetestować, jako taką ciekawostkę :lol:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A poza ciekawostką jaki obecnie miałby być cel takiego ćwiczenia?
W sumie to pytanie do jaroz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jaroz
-#

J.A. pisze: 03 wrz 2025, 17:02 A poza ciekawostką jaki obecnie miałby być cel takiego ćwiczenia?
W sumie to pytanie do jaroz.
Ja pytałem o doświadczenia, a nie o cel. Skoro coś jest w użyciu to ktoś tego używa, a skoro używa to ma własne doświadczenia w temacie. O celu stosowania nawet nie wspomniałem.
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Hmmm, to dość egzotyczny u nas proces. Pewnie nie znajdzie się żaden praktyk. Nie pozostanie Tobie nic innego, jak samemu spróbować.
Znalazłem kilka filmów na YT. Oglądałeś?
Gdzieś ostatnio obił mi się o oczy jakiś tekst na ten temat, po niedzieli spróbuję poszukać.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

jaroz pisze: 04 wrz 2025, 08:57 Ja pytałem o doświadczenia, a nie o cel.
Nie wolno dopytać o cel?
jaroz pisze: 04 wrz 2025, 08:57 O celu stosowania nawet nie wspomniałem.
Umiem czytać, dlatego z ciekawości zapytałem o cel.
jaroz pisze: 04 wrz 2025, 08:57 Skoro coś jest w użyciu
A skąd pewność, że jest w użyciu? IMHO nie jest w użyciu, bo ustały przesłanki by tego używać.

Jak wyżej pisze zladygin, to dość egzotyczne procesy. Ja dodam, że powstał w specyficznych warunkach, do specyficznych zastosowań.
1. Skrócenie czasu i uproszczenie obróbki. Zmniejszona ilość naczyń.
2. Zastosowania reporterskie i wojskowe ściśle związane z pierwszym punktem. Na taki okręcie wojennym na Pacyfiku bardzo cenne.
3. Standaryzacja procesu. Jeżeli obie rzeczy dzieją się na raz, czyli wywoływanie i utrwalanie to odpada ryzyko niedowołania i przewołania (teoretycznie).
Żadna z powyższych przyczyn już nie zachodzi, ergo ten proces pozostaje w sferze ciekawostki bez praktycznego zastosowania. Dlatego pytałem po co chcesz to robić.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Może wywoływacze tego typu nie są bardzo popularne, ale sam znam kilka osób, które używały, zdaje się, monobath od CineStill. Acz nie zbierałem od nich doświadczeń w tym względzie.

A może inaczej, czego jaroz chciałbyś się dowiedzieć? Bo nawet jak ktoś nie używał, to może ma jakąś wiedzę w tym względzie. Nie są to w końcu jakieś super nowe czy nieznane wywoływacze
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 04 wrz 2025, 11:05 monobath od CineStill
Jest grupa na Flickr i sporo skanów: https://www.flickr.com/groups/df96/pool/ Można sobie popatrzeć, a jest na co.
jaroz
-#

Do J.A
Wolno dopytywać o cel zastosowania środka który jest w sprzedaży, nikt go nie stosuje i masę zdjęć z jego wykorzystaniem jest w sieci. Jakoś wiarygodnie w swej wypowiedzi nie wypadłeś, zwłaszcza w odniesieniu do tych, które pojawiły się później. A ja nie lubię kiedy mi ktoś insynuuje lub próbuje przypisać coś co miejsca nie miało. Sorry, ale twoja odpowiedź odebrałam jako chamską i impertynecką. Jeśli taki był zamiar twego wywodu to zrealizowałeś go w 100%. Jeśli jednak zamiar był inny to nic nie poradzę, że odbiór był właśnie taki.
Natomiast biorąc pod uwagę twoje motto zamieszczone w stopce to chyba warto zapytać choćby dla zaspokojenia własnej ciekawości tudzież oceny czy może warto/nie warto zainteresować się tym bliżej.
jaroz
-#

zladygin pisze: 04 wrz 2025, 09:40 Hmmm, to dość egzotyczny u nas proces. Pewnie nie znajdzie się żaden praktyk. Nie pozostanie Tobie nic innego, jak samemu spróbować.
Znalazłem kilka filmów na YT. Oglądałeś?
Gdzieś ostatnio obił mi się o oczy jakiś tekst na ten temat, po niedzieli spróbuję poszukać.
Tak, filmy oglądałem lecz nie wyczerpały mej ciekawości. Jakoś próbować nie mam zamiaru na chwilę obecną, ale moja wiedza w tym temacie i w tej chwili nie jest na tyle ugruntowana, aby na jej podstawie podjąć decyzję o praktycznym zastosowaniu tego procesu.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

jaroz pisze: 05 wrz 2025, 17:28 Sorry, ale twoja odpowiedź odebrałam jako chamską i impertynecką. Jeśli taki był zamiar twego wywodu to zrealizowałeś go w 100%. Jeśli jednak zamiar był inny to nic nie poradzę, że odbiór był właśnie taki.
Przesadzasz, kolego. Normalnie się Jurek zapytał i potem kontynuował tę krótką dyskusję. Mnie osobiście nie dziwi próbowanie dziwnych rzeczy, bo sam też to czasem robię, więc Ci złego słowa nie powiem o tym pomyśle, ale też bym był ciekaw - po co Ci to. Oczywiście odpowiedź "bo se chce zobaczyć, jak to działa" jest też najzupełniej w porządku.
tomo72
-#

Post autor: tomo72 »

Wykonałem parę wywołań w Df 96. to chemia o podobnej konstrukcji monobath. Wywoływanie kontroluje się poprzez intensywność mieszania i temperaturę kąpieli, natomiast utrwalenie nie jest tak silnie zależne od tych czynników. Łatwo popełnić błędy. Zbyt duże interwały pomiędzy sesjami mieszania prowadzą do powstawania firan. Podstawowe temperatury pracy są typowo letnie 27 i 24 stopnie C. Łatwiej uzyskać satysfakcjonujące efekty w procesie z rozdzielnym wywoływaniem i utrwalaniem.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

tomo72 pisze: 05 wrz 2025, 20:17 Wywoływanie kontroluje się poprzez intensywność mieszania i temperaturę kąpieli, natomiast utrwalenie nie jest tak silnie zależne od tych czynników.

To jeśli składa się samemu taki wywoływacz to na efekt można wpływać jeszcze przez zmianę proporcji/ilości reduktorów i/lub tiosiarczanu oraz zmieniając pH. Nie testowałem jeszcze, ale jeśli jest chęć i potrzeba to mogę podesłać, acz dopiero w poniedziałek bo notatnik został w pracy 😉
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

Nie mam zbyt dużego doświadczenia. Wywołałem dwa negatywy 120 w składanym Crawley FX 6a. Rezultaty akceptowalne. FP4 wyszedł lepiej (kontrast i ziarno) niż Fomapan 200.

Zrobiłem to praktycznie dokładnie wg tego filmu: https://youtu.be/jz5cCm7IJpY?si=YqlmosLbPedavd4d

Ale tak naprawdę nie do końca widzę powód aby używać tego jako wywoływacza z wyboru. Obróbka jest mocno wrażliwa na mieszanie.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
J.A.
-#

jaroz pisze: 05 wrz 2025, 17:28Do J.A
Chyba nie zrozumiałeś, że chcę się czegoś nauczyć.
ODPOWIEDZ