Leningrad 6

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Z_photo
-#

Leningrad 6

Post autor: Z_photo »

Spektrum pisze: 17 sie 2025, 11:42 Adapter z eBay, który podlinkowałeś nie ma żadnego regulatora / układu elektronicznego obniżającego napięcie baterii. To zwykła metalowa skorupka z dziurką umożliwiającą dostęp powietrza do baterii cynkowo powietrznych. Cena prawie 140 zł z wysyłką plus pewnie jakiś VAT od naszych. To totalne naciąganie.
Masz rację - ten adapter nie ma tej funkcjonalności o której wspominałem. Być może "obrotny" sprzedawca chciał wykorzystać dobrą renomę podobnie wyglądających i niewiele droższych adapterów z wbudowaną elektroniką: https://kamerastore.com/products/other- ... 75d0&_ss=r i stąd taka cena.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
miki11
-#

Leningrad 6

Post autor: miki11 »

Chłopaki z Kamerastore się nie certolą. Ale za to dali 5% upustu :-)

Leningrad 6

aka pisze: 17 sie 2025, 13:36 Podsumowując - drogo to adapter z diodą i baterie srebrowe, tanio to adapter bez diody i zinc-air. Wein Cell MRB625 to wyrywanie pieniędzy - na allegro 48 zł.
Tanie jest jeszcze rozwiązanie z wlutowywaną w obwód zasilania diodą. Ale nie każdemu taka ingerencja w sprzęt przypadnie do gustu - w moich OM-1 nie zdecydowałem się na taką modyfikację, wolałem pozostawić je w stanie oryginalnym.
_________________________________________________________________________________
Z_photo
-#

Leningrad 6

miki11 pisze: 17 sie 2025, 21:50 Chłopaki z Kamerastore się nie certolą. Ale za to dali 5% upustu :-)
Kilka razy w roku mają dość duże obniżki, sięgające kilkudziesięciu procent (nie tylko na adaptery). Ja kupiłem u nich ten adapter za sporo niższą cenę.
miki11
-#

Leningrad 6

Post autor: miki11 »

Z_photo pisze: 17 sie 2025, 21:54 Tanie jest jeszcze rozwiązanie z wlutowywaną w obwód zasilania diodą. Ale nie każdemu taka ingerencja w sprzęt przypadnie do gustu - w moich OM-1 nie zdecydowałem się na taką modyfikację, wolałem pozostawić je w stanie oryginalnym.
Tak, w aparatach, gdzie mamy łatwość dotarcia do rewersu pojemnika na baterię/baterie łatwo przylutować taką małą diodę i można zapomnieć o bateriach rtęciowych o napięciu 1,35V. Myślę, że jest to zupełnie niewinna ingerencja, a wygoda znaczna.
-#

Leningrad 6

Post autor: MinosKKM »

Na elektronice się nie znam a jako, że światłomierza używać będę do kilku rolek 120 w roku, pozostanę jednak przy baterii z alle.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Leningrad 6

Post autor: Spektrum »

Właśnie przy kilku użyciach w ciągu roku najbardziej opłaca się kupić tani, prosty adapter z Alliexpres i zestaw na przykład 30 szt baterii Panasonic 675 za 48zł https://allegro.pl/oferta/30x-bateria-s ... 6974746630
One mają datę przydatności do roku 2027 ale spokojnie można do tego dodać jeszcze kilka lat. Dopiero po odklejeniu plasterka bateria zaczyna pracować i wtedy zaczyna się jej około 3 miesięczny okres działania.

Nie musisz znać się na elektronice, żeby wymienić baterię.

Ale oczywiście wybór należy do Ciebie. Tylko zwróć uwagę na oceny tego produktu na Allegro
https://allegro.pl/oferta/bateria-wein- ... 0891960388
Wygląda na to, że chyba sprzedają już dosyć stare zapasy magazynowe.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Leningrad 6

Post autor: MinosKKM »

Na razie jest bateria Wein cell, ale istotnie skorzystam z tego adapteru z Alliexpres'su.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
aka
-#

Leningrad 6

Post autor: aka »

MinosKKM pisze: 18 sie 2025, 09:23 bateria Wein cell
W komentarzu allegrowicz załączył zdjęcia: https://allegro.pl/oferta/bateria-wein- ... uctReviews Co to za dzyndzel tam jest wystający poza obrys korpusy baterii?
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Leningrad 6

Post autor: Spektrum »

Rzeczywiście teraz to zauważyłem. A to nie jest ta "plomba" którą trzeba oderwać aby bateria zaczęła "łapać" powietrze?
PPaweł
-#

Leningrad 6

Post autor: PPaweł »

Raczej tak. I to trzeba przed użyciem chyba wietrzyć jeden dzień.
oKuba
-#

Leningrad 6

Post autor: oKuba »

Nie trzeba. Ale to dość upierdliwe rozwiązanie jest
Z_photo
-#

Leningrad 6

PPaweł pisze: 18 sie 2025, 11:12 I to trzeba przed użyciem chyba wietrzyć jeden dzień.
W kilkanaście minut, do pół godziny od zerwania naklejki ogniwo osiąga nominalne napięcie.
oKuba
-#

Leningrad 6

Post autor: oKuba »

Byłbym zapomniał. Ostatnio natknąłem się na wzmiankę o używaniu akumulatorów Varty V80H jako zastępczych baterii rtęciowych. Sam nigdy ich nie używałem. Użytkownicy chwalą je sobie, narzekając na lekko upierdliwe ich ładowanie. Trochę mnie dziwi nominalne napiecie 1.2V podawane w specyfikacjach tego akumulatora. Cena za szt. To od ok. 4 ojro w górę..

Do nabycia np. tutaj: https://ebay.us/m/CzVfxt
aka
-#

Leningrad 6

Post autor: aka »

ODPOWIEDZ