Ciekawa maskownica

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: J.A. »

Przynajmniej ja dość mocno się zdziwiłem po otwarciu przesyłki. Ale od początku.
Kupiłem od kolegi brylka maskownicę bezlistkową 40x50. Wydawało mi się że dobrze wiem co kupuję. I w pierwszej chwili po otwarciu paczki wyglądało na to, że niczego szczególnego nie zobaczę. Po bliższych oględzinach pojawił się pierwszy :?:
O ile biała kratkowana powierzchnia wykonana z blachy magnetycznej, paski magnetyczne i ramki formatowe nie okazały się niczym dziwnym, to już z drugiej strony maskownica przedstawia się dość zaskakująco.
Co szanowne koleżeństwo o tym sądzi? Mi ta czarna strona wygląda na kopioramkę do stykówek, ni innego mi do głowy nie przychodzi. Tym bardziej, że poprzedni użytkownik wyraźnie jej używał, są tam ołówkiem wykreślone dwa prostokąty. A może ma ktoś jakiś inny pomysł?
Załączniki
IMG_0115.JPG
IMG_0114.JPG
IMG_0113.JPG
IMG_0112.JPG
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fikumiku
-#
Kontakt:

Ciekawa maskownica

Post autor: Fikumiku »

Czyżby bestia była dwustronna?...Jedna Maskownica do większych formatów a druga tak jak piszesz do stykówek.
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
jaroz
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: jaroz »

Tak mnie odtsynio natchnęło. Może tego maskownica nazwać nie można, bo nie robi obwódki wokół odbitki dajac całą powierzchnię papieru do dyspozycji. Może ktoś takiej metody próbował do dużych formatów? Pompa próżniowa, która odsysa powietrze z pomiędzy plyty formatowej i papieru, zachowujac jego płaskość.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: mrek »

Ja mam stół podciśnieniowy przy moim DURST 138. Mam też oryginalną, starą pompę do niego ale pompa: sama nie startuje (jakiś problem z czymś co ma ją wzbudzić), podczas pracy rozsiewa mgiełkę (oleju?), hałasuje i zużywa jakieś potworne ilości prądu. W efekcie włączyłem ją tylko ze dwa razy, nie podłączając do stołu. Od paru lat myślę o zakupie pompy.
Na filmie promocyjnym krakowskiego muzeum MUFO zauważyłem, że mają działający stół podciśnieniowy. Pojechałem do ich pracowni digitalizacji i rozmawiałem z pracownikami. Mają system podciśnieniowy. Mają stół poziomy i drugi olbrzymi, pionowy na ścianie. W piwnicach pompę, która włączona wprawia w drżenie kamienicę. Ale opowiadali, że system sprawdza się jedynie do cienkich plakatów, które digitalizują i rzadko go używają. Trochę mnie to wyleczyło z chęci poszukiwania nowej pompy.
Mam pożyczoną od życzliwego przyjaciela maskownicę 50x60 i jak na razie mi ten format wystarcza.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
aka
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: aka »

J.A. pisze: 14 kwie 2017, 12:26 A może ma ktoś jakiś inny pomysł?
Zasięgnij języka u sprzedawcy ;-)
jaroz
-#

Ciekawa maskownica

Widocznie mają jakąś starą sprężarkę. Teraz są malutkie wydajne i ciche sprężarki. Tak ciche, że ich prawie nie słychać.
To była tylko taka moja luźna sugestia zainspirowana inną branżą. Tak więc nie wiem jak to się spisuje w praktyce. Z branży, z której pomysł zaczernalem jest to tylko system pomocniczy, a w przypadku papieru teoretycznie soe sprawdzi. Z ewentualnym hałasem i pluciem olejem można sobie poradzić.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: mrek »

Ta moja pompa była u "fachowca". To po nim tak rzyga mgiełką olejową.
Daj mi na priv jakieś namiary na takie ciche pompy próżniowe.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ciekawa maskownica

mrek pisze: 17 sie 2025, 20:00 Daj mi na priv jakieś namiary na takie ciche pompy próżniowe.
Czemu na priv? To się może przydać przy jakiejś samo działce.
jaroz
-#

Ciekawa maskownica

Na takich małych to się nie znam. Mówię o przemysłowych, takich wielkości dużej lodówki. W kilku firmach takie widziałem. Generalnie w odróżnieniu od klasycznej sprężarki tłokowej te są śrubowe. Powiem szczerze, że nawet nie wiem gdzie takiej szukać. I moim zdaniem to wcale nie musi być pompa próżniowa, a wystarczy sprężarka z dodatkiem (kilka wężyków) zwężki venturiego i robi wystarczające podciśnienie do utrzymania papieru na płasko. Ale to by trzeba doświadczalnie sprawdzić bo to nie mój temat.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Ciekawa maskownica

Post autor: jac123 »

A nie jest przypadkiem tak, że ta strona z krzyżem jest do zdjęć "quadro" Quadro Photographic Printing Easel?
https://picclick.co.uk/Quadro-Photograp ... 21931.html

Co do białej strony, to ktoś pisze że można tego używać jako darkbox ...
https://www.secondhanddarkroom.co.uk/pr ... ven-easel/
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ciekawa maskownica

jac123 pisze: 17 sie 2025, 22:42 A nie jest przypadkiem tak, że ta strona z krzyżem jest do zdjęć "quadro" Quadro Photographic Printing Easel?
https://picclick.co.uk/Quadro-Photograp ... 21931.html

Co do białej strony, to ktoś pisze że można tego używać jako darkbox ...
https://www.secondhanddarkroom.co.uk/pr ... ven-easel/
O. Dzięki, nie wpadłem by przeszukać net.
ODPOWIEDZ