Wasze opinie o nowej odsłonie serwisu - czego jest za dużo, czego za mało, co chcielibyście tu znaleźć - to będzie dla nas wskazówka w jaką stronę powinniśmy się rozwijać.
J.A. pisze: ↑14 sie 2025, 10:49
Nie musisz wywoływać menu kontekstowego, tylko kliknąć w tą ikonę. Wtedy w pasku adresu url, pojawia się dokładny link do tego właśnie konkretnego wpisu.
No to pomarudzę jeszcze O tym u góry też nie wiedziałem. I żeby doprecyzować, witryny obsługujące duże grupy ludzi powinny być tak proste i przejrzyste, jak to tylko możliwe. Ta jest fajna, ale ta opcja jest "nieco ukryta". Zauważ, że zgodziłem się ze słowem "nieco"
J.A. pisze: ↑14 sie 2025, 22:57
Jak to powinno wyglądać wg. Ciebie.
Nie przesadzajmy. Są pewne szeroko przyjęte zasady ogólne, czasem nawet mniej formalne. Przykładowo: podczas budowy witryny internetowej należy tak ułożyć treści, żeby dostać się do szukanej frazy klikając maksymalnie trzy razy. Skąd taka ilość? Z hamerykanskich statystyk. Okazało się bowiem, że użyszkodnicy (statystycznie) niechętnie wracają do stron, na których czeka ich więcej klikania. No i tutaj mamy dwie możliwości do wyboru: można się z tą obserwacją zgodzić w trosce o przyszłą "klikalność" (odwiedzalność) witryny, albo "wiedzieć swoje". Obie drogi są legalne
Ten wątek można potraktować jako instrukcję obsługi. J.A. wskazał rozwiązanie. Nie wiem po co ciągnąc to dalej. Forum jest oparte na darmowym oprogramowaniu i zapewne nikomu się nie będzie chciało wprowadzać zmian w kodzie, bo w zasadzie po co? Technologia phpBB jest prawie tak stara jak internet w Polsce. Oczywiście przez lata aktualizowana pod wymagania bezpieczeństwa, ale już mniej pod wymagania "klikalności". To nie jest wielkie mainstreamowe forum z setkami użytkowników zalogowanych w tym samym czasie. Wchodzimy tutaj i godzimy się z tym, że nie wszystko jest zoptymalizowane pod tą "klikalność" oraz staramy się korzystać z własnych mózgów.