Obróbka odwracalna
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Obróbka odwracalna
Dawno nie robiłem slajdów bw i widzę, że już adoxa scala 160 nie ma na rynku, ktorego używałem w tym procesie. Do obróbki używałem wywoływacza orwo 829 i chętnie dalej trzymałbym się tej chemii. Czy ktoś z Was wywołuje w tym obecnie dostępne filmy nadające się do wywoływania na slajd? I czy mógłby podzielić się czasami wywoływania? Myślałem o rollei superpan, retro 400s lub 80s, względnie o fomapan R100.
Ew czego innego używacie i czy w ogóle wywołujecie filmy w procesie odwracalnym?
Ew czego innego używacie i czy w ogóle wywołujecie filmy w procesie odwracalnym?
Obróbka odwracalna
Adox proponuje użycie Scali 50: "Last batch. This film can no longer be produced in this quality with the raw materials available today!
The film is meanwhile sold out.
Please use ADOX SCALA 50 instead." Póki co jest dostępna w PL i podobno to to samo co HR-50.
Obróbka odwracalna
Zapytaj o to kolegę EE2.Tomasz. pisze: ↑29 lip 2025, 11:48 (...) Czy ktoś z Was wywołuje w tym obecnie dostępne filmy nadające się do wywoływania na slajd? I czy mógłby podzielić się czasami wywoływania? Myślałem o rollei superpan, retro 400s lub 80s, względnie o fomapan R100.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Obróbka odwracalna
No tak, wiem. Tylko do adoxa scala miałem czasy itd. Jeśli mam od nowa tego szukać i ogarniać temat, to wolałbym coś o wyższej czułości niż ISO50.pisze: ↑29 lip 2025, 11:48 Adox proponuje użycie Scali 50: "Last batch. This film can no longer be produced in this quality with the raw materials available today!
The film is meanwhile sold out.
Please use ADOX SCALA 50 instead." Póki co jest dostępna w PL i podobno to to samo co HR-50.
Obróbka odwracalna
EE2, pomożesz? 
Tak swoją drogą, ciekawe czy przy takim oznaczaniu, oznaczana osoba otrzymuje powiadomienie
Tak swoją drogą, ciekawe czy przy takim oznaczaniu, oznaczana osoba otrzymuje powiadomienie
Obróbka odwracalna
Tomasz., otrzymałeś?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -# mod
- Kontakt:
Obróbka odwracalna
Nie, nie otrzymuje. Ale zapytaj prywatnie z prośbą o odpowiedź publiczną.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Obróbka odwracalna
Takie podłoże miał Rollei IR 400 którego spróbowałem przed laty. Czy tak jest obecnie to nie wiem.
Można fotografować na tym materiale w świetle widzialnym, otrzymując zdjęcia o normalnej skali tonalnej - wystarczy nie zakładać filtra IR.
Filmy tego typu wywoływałem w LC-29 Ilforda, kontrast był nieco wyższy niż na zwykłych filmach - to akurat dobrze jeżeli miałby posłużyć jako film do przezroczy. Pozytywnie zaskoczony byłem ziarnem - bardzo drobnym jak na tę czułość.
_________________________________________________________________________________
Obróbka odwracalna
To samo wynika z karty katalogowej Rollei: https://www.rolleianalog.com/wp-content ... 210701.pdf
Z tej samej karty wynika, że najlepszym filmem z jego oferty do wywołania odwracalnego jest Superpan 200. Ale IR 400 też polecają.
Obróbka odwracalna
Witajcie po przerwie 
Zostałem przywołany do tablicy to się wypowiem
Ja używam Fomapana R100 oraz zwykłego Fomapana 100 Classic.
Ta lekka szarość podłoża zwykłego Fomapana w ogóle nie przeszkadza w projekcji.
Do odwrotek stosuje proces uproszczonej obróbki odwracalnej z książki Jana Piechury.
Tabelka w niej zawarta pasuje idealnie do Fomapana R100 i do Fomapana 100 Classic.
Mogę jutro opisać więcej szczegółów odnośnie samego procesu.

Zostałem przywołany do tablicy to się wypowiem

Ja używam Fomapana R100 oraz zwykłego Fomapana 100 Classic.
Ta lekka szarość podłoża zwykłego Fomapana w ogóle nie przeszkadza w projekcji.
Do odwrotek stosuje proces uproszczonej obróbki odwracalnej z książki Jana Piechury.
Tabelka w niej zawarta pasuje idealnie do Fomapana R100 i do Fomapana 100 Classic.
Mogę jutro opisać więcej szczegółów odnośnie samego procesu.
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne
Obróbka odwracalna
Super, dzięki i czekam na więcej info